یک پژوهشگر فضای مجازی مطرح کرد حکمرانی فضای مجازی در دولت جدید چگونه خواهد بود ؟ یک پژوهشگر فضای مجازی، با اشاره به مواردی که باید در حکمرانی فضای مجازی مورد توجه دولت سیزدهم قرار گیرد، گفت: با تعیین مرز در فضای مجازی، استقلال و هویت ملی معنا پیدا میکند. حسین زیبنده؛ پژوهشگر هسته خطمشی […]
یک پژوهشگر فضای مجازی مطرح کرد
حکمرانی فضای مجازی در دولت جدید چگونه خواهد بود ؟
یک پژوهشگر فضای مجازی، با اشاره به مواردی که باید در حکمرانی فضای مجازی مورد توجه دولت سیزدهم قرار گیرد، گفت: با تعیین مرز در فضای مجازی، استقلال و هویت ملی معنا پیدا میکند. حسین زیبنده؛ پژوهشگر هسته خطمشی فضای مجازی مرکز رشد دانشگاه امامصادق(ع) در گفتوگو با مهر، بر ضرورت پرداختن به موضوع حکمرانی فضای مجازی توسط دولت سیزدهم تأکید کرد و اظهار داشت: ایفای نقش تنظیمگری درست و مناسب دولت در حوزه فضای مجازی یکی از نکات مهمی است که باید به آن توجه شود. وی گفت: دولت نباید بهعنوان تصدیگر و یا بهعنوان سیاستگذار در عرصه فضای مجازی وارد شود. باید توجه داشت که سیاستگذاری فضای مجازی برعهده شورایعالی فضای مجازی است و تصدیگری هم برعهده دستگاههای عملیاتی و اجراییتر و نیز بخشخصوصی است. در این بین دولت باید نقش تنظیمگری و ارائه خدمات عمومیدر حوزه فضای مجازی را برعهده بگیرد و به خوبی از ایفای این نقش بربیاید.
تعیین مرز در فضای مجازی باید مشخص شود
این پژوهشگر، با تأکید بر اینکه حضور فعالانه و تعیینکننده دولت در عرصه بینالمللی فضای مجازی موضوع بسیار مهمیاست که نیاز به مواجهه فعالانه کشور دارد، خاطرنشان کرد: در عرصه سیاسی مسألهای که در حوزه فضای مجازی باید به آن توجه شود، بحث تعیینتکلیف مرز در فضای مجازی است و بعد از آن باید برای مرزبانی سایبری تمهیداتی صورت گیرد. این دو مورد باید مدنظر دولت جدید قرار داشته باشد. زیبنده؛ با اشاره به اینکه حرکت برای تعیین مرز در فضای مجازی باید از گذاشتن مرز روی گیتها آغاز شود و به سمت تعیین مرز براساس فناوری اطلاعات و شکلگیری ایدههای جدید پیش رود، ادامه داد: برای مثال یکی از این ایدههای جدید، این است که برخی از کشورها مرز را بر کلان دادهها میگذارند. در واقع در روندهای جدید، حرکت از سمت تعیین مرز براساس «فناوری ارتباطات» به سمت تعیین مرز براساس «فناوری اطلاعات» صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه در پی تعیین مرز کشور در حوزه فضای مجازی، تعریف استقلال و هویت ملی نیز در فضای مجازی معنا پیدا میکند، گفت: در این سالها به این مفاهیم هم جفای زیادی شده است. مفهوم استقلال فضای مجازی با رویکرد جوسازی رسانهای و دوگانهسازیهای سیاسی به معنای منزوی شدن در فضای مجازی تعبیر شده است که این جفایی در معنا و تعریف استقلال در فضای مجازی است.
دولت سیزدهم به حکمرانی پلتفرمها توجه کند
دانشجوی دکتری حکمرانی فضای مجازی، با اشاره به نکته بعدی که در عرصه سیاسی فضای مجازی، دولت جدید باید به آن توجه کند، گفت: موضوع حکمرانی پلتفرمها باید مورد توجه قرار گیرد. باید تکلیف پلتفرمهای بینالمللی و پلتفرمهایی که اساساً در این جهان پلتفرمی، در کشور ما در حال توسعه هستند، مشخص شود. وی ادامه داد: باید تعیینتکلیف شود که ارتباط ما با آن پلتفرمها چگونه است و چگونگی مواجهه ما با این پلتفرمها نکته مهمی است که باید در برنامههای دولت جدید برای حکمرانی فضای مجازی مورد توجه قرار گیرد. این پژوهشگر فضای مجازی، خاطرنشان کرد: در عرصه حکمرانی فضای مجازی نکته مهم دیگر، مشخص شدن مرز حوزههای عمومی و خصوصی و تمایز این حوزهها از همدیگر است. به عبارت دیگر، دایره خصوصیسازی در حوزه فضای مجازی باید در حاکمیت مشخص شود. آن قسمتهایی که حاکمیت باید به صورت دولتی حضور داشته باشد شناسایی شده و مواردی که میتوان به بخشخصوصی واگذار کرد نیز مشخص شود. وی ادامه داد: بهعنوان مثال خدماتی همچون احراز هویت دیجیتال، در حالحاضر به سمت خصوصیسازی شدن جلو میرود که باید در مورد آنها فکر شود و سیاستگذاری صورت گیرد. باید ببینیم کدام یک از این خدمات قابلیت ارائه عمومی را دارد و کدام یک میتواند خصوصی شود. زیبنده؛ با اشاره به انتظارات از دولت سیزدهم برای پیادهسازی زیرساختهای حوزه فضای مجازی و فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت: انواع زیرساختهایی که باید در نظام حکمرانی فضای مجازی کشور پیادهسازی شود، نه فقط دولت، بلکه کل نظام حکمرانی فضای مجازی را در بر میگیرد که شامل یکسری زیرساختهای سیاستگذارانه، زیرساختهای قانونی و نیز زیرساختهای فنی و اجرایی و اداری میشود.
لزوم مواجهه فعالانه با فناوریهای آینده
وی با اشاره به مطالبات مدنظر از وزارت ارتباطات در دولت جدید، تأکید کرد: جایگاه وزارت ارتباطات در تأمین زیرساختهای فنی و تا اندازهای ایجاد زیرساختهای قانونی است که در زمینه زیرساختهای قانونی دولت میتواند از طریق ارائه لایحه، بعضی از این زیرساختهای قانونی را تأمین کند. اما دولت شأن قانونگذاری ندارد و نباید انتظار قانونگذاری از آن را داشت. پژوهشگر هسته خطمشی فضای مجازی مرکز رشد دانشگاه امامصادق(ع) گفت: اما وزارت ارتباطات به صورت کامل مسؤول پیادهسازی و تحقق زیرساختهای فنی است که باید نسبت به این تکلیف، مطالبه صورت بگیرد. وی گفت: توجه به فناوریهای نوین و آیندهپژوهی برای برنامهریزی در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات اولویت دیگری است که باید مدنظر دولت جدید قرار گیرد. توجه به فناوریهایی مثل اینترنتاشیاء که آینده ارتباطات را متحول میکند و آینده پژوهی برای فناوریهای نوینی مثل هوشمصنوعی، رایانش ابری و بلاکچین باید حتماً توسط وزارت ارتباطات دولت جدید انجام و مدنظر قرار گیرد و برای آنها مواجههای طراحی شود. زیبنده؛ تأکید کرد: در این زمینه مواجهه فعالانه با این فناوریهای جدید و ایجاد زیرساختهای شکلگیری این فناوریها احساس میشود و وزارت ارتباطات باید به سمت طراحی و تأمین زیرساختهای لازم و متناسب برای مواجهه با این فناوریها برود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.