افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در دانشگاه تهران

همکاری «معاونت علمی و فن‌آوری» و «وزارتخانه‌های علوم و بهداشت» به سرانجام رسید افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در دانشگاه تهران ستاری: ضرورت سرمایه‌گذاری جدی در حوزه‌های علمی با حمایت دولت گروه دانش – آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با حضور معاون اول رییس‌جمهور، معاون علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری، وزرای علوم و بهداشت و استاندار […]

همکاری «معاونت علمی و فن‌آوری» و «وزارتخانه‌های علوم و بهداشت» به سرانجام رسید

افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در دانشگاه تهران

ستاری: ضرورت سرمایه‌گذاری جدی در حوزه‌های علمی با حمایت دولت

گروه دانش – آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با حضور معاون اول رییس‌جمهور، معاون علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری، وزرای علوم و بهداشت و استاندار تهران در پردیس دانشگاه‌های فنی دانشگاه تهران افتتاح شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، این آزمایشگاه در سال ۱۳۹۳ به تصویب شورای گسترش وزارت علوم رسیده است و قرار است به صورت هیأت امنایی اداره شود.

رییس هیأت امنای این آزمایشگاه، وزیر علوم و رییس آزمایشگاه‌های این مرکز، وزیر بهداشت است.

علاوه بر این، دانشگاه تهران محل استقرار این آزمایشگاه تعیین شد؛ ولی این دانشگاه مالک آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز نخواهد بود.

در حال حاضر این آزمایشگاه با شعار توسعه همگرا در دانش و فن‌آوری نقشه‌برداری مغز به عنوان مجهز‌ترین مرکز تحقیقاتی در حوزه علوم و فن‌آوری‌های شناختی است که مجهز به دستگاه‌های تصویربرداری تشدید مغناطیسی، تسلا با قابلیت ثبت اطلاعات کارکردی، انواع تجهیزات تحریک غیرتهاجمی مغز شامل مغناطیسی و الکتریکی سازگار با ام.آر.آی، انواع دستگاه‌های بسیار پیشرفته الکتروانسفالوگرافی با قابلیت استفاده همزمان در دستگاه ام.آر.آی و دستگاه طیف‌نگار نزدیک مادون‌قرمز کارکردی است.

این آزمایشگاه همچنین مجهز به امکانات پیشرفته پردازش داده‌ها، پردازش تصاویر و سیگنال و همچنین واقعیت مجازی و ارزیابی شناختی است.

آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز به عنوان یک مؤسسه دولتی مستقل برای پاسخگویی به نیازهای پژوهشی و فن‌آوری کشور با حضور معاون اول رییس‌جمهور و معاون علمی و فن‌آوری رییس‌جمهور افتتاح شد.

این آزمایشگاه همچنین دارای بخش‌های آزمایشگاهی همچون ام‌.آر.آی، بخش تحریک مغناطیسی مغز، بخش تحریک الکتریکی مغز، طیف‌نگاری مادون‌قرمز عملکردی، الکتروانسفالوگرافی، پردازش و آنالیز تصاویر، واقعیت مجازی و ارزیابی شناختی، مگنتوانسفالوگرافی و بخش تحریک مغزی با فراصوت است.

نمونه موفقی از همکاری میان‌دستگاهی

معاون علمی و فن‌آوری رییس‌جمهور با تأکید بر این‌که کشور در بسیاری از حوزه‌های علمی عقب مانده است، گفت: برای توسعه علمی نیاز به حمایت جدی داریم؛ چراکه در برخی از حوزه‌ها مانند داروسازی سرمایه‌گذاری جدی صورت نگرفته است.

سورنا ستاری در مراسم افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با تأکید بر این‌که بخشی از فعالیت‌های این معاونت در ستادهای توسعه فن‌آوری متمرکز شده است، ادامه داد: توسعه فن‌آوری از جمله مسایل جدی این معاونت است که در این راستا ستادهای توسعه فن‌آوری اقدام کرده‌اند.

وی با اشاره به راه‌اندازی آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز خاطرنشان کرد: این آزمایشگاه مدل موفقی است تا بتوانیم با در کنار هم قراردادن اجزای مختلف، پروژه‌های تحقیقاتی را اجرا کنیم.

ستاری با اشاره به فعالیت‌های میان‌رشته‌ای در آزمایشگاه‌های بزرگ دنیا خاطرنشان کرد: در حال حاضر در حوزه‌هایی همچون بیوتکنولوژی و ژنتیک محققان به صورت میان‌رشته‌ای اقدام به انجام تحقیقات می‌کنند.

معاون علمی و فن‌آوری رییس‌جمهور با اشاره به سیستم‌های آموزشی در حوزه‌های پزشکی و مهندسی بر توجه ویژه به این حوزه تأکید و تصریح کرد: ستادهای توسعه فن‌آوری این معاونت به صورت فرادستگاهی فعالیت دارند و تلاش می‌کنند که با ایجاد تعادل اقدام به توسعه فن‌آوری در کشور کنند.

ستاری ابراز امیدواری کرد که راه‌اندازی این آزمایشگاه نمونه موفقی از همکاری میان‌دستگاهی باشد.

وی با اشاره به عقب‌ماندگی کشور در بسیاری از حوزه‌های علمی یادآور شد: در بسیاری از این حوزه‌های علمی نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم که این امر نیاز به حمایت جدی دولت دارد.

به گفته وی، در بسیاری از حوزه‌های علمی مانند داروسازی سال‌هاست که سرمایه‌گذاری جدی صورت نگرفته است.

تجهیز و راه‌اندازی ۱۲۰ آزمایشگاه مرکزی در دانشگاه‌های کشور

وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری از تجهیز و راه‌اندازی ۱۲۰ آزمایشگاه مرکزی در دانشگاه‌های کشور خبر داد.

محمدفرهادی در حاشیه افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز، با اشاره به راه‌اندازی آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با حمایت وزارت بهداشت و معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری اظهار کرد: این آزمایشگاه یک آزمایشگاه پیشرفته است که در زمینه مطالعات کارکردهای مغز فعال شده است.

وی با تأکید بر این‌که در این آزمایشگاه متخصصان رشته‌های مختلف درگیر شده‌اند، افزود: در این آزمایشگاه متخصصان رشته‌های علوم انسانی، علوم پزشکی، مهندسی و علوم پایه درگیر هستند که تحقیقات در زمینه علوم شناختی، رفتاری و اعصاب تحقیقاتی را انجام خواهند داد.

فرهادی، از راه‌اندازی ۱۲۰ آزمایشگاه مرکزی در دانشگاه‌های کشور خبر داد و گفت: این تعداد آزمایشگاه در حال تجهیز و راه‌اندازی بوده که در حد این آزمایشگاه ملی، پیشرفته هستند.

همکاری وزارتخانه علوم و بهداشت

وزیر بهداشت گفت: آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری فرصت جدیدی را برای کار تیمی میان دو وزارتخانه علوم و بهداشت فراهم کرده است.

حسن‌قاضی‌زاده‌هاشمی در حاشیه مراسم افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران گفت: در گذشته بیش‌تر در زمینه رفتارهای مغز مانند تکلم، خوردن غذا و حرکت بدن انسان تحقیقات انجام شده است اما با استفاده از امکانات موجود در آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز می‌توانیم دیگر رفتارهای مغز را بررسی کنیم.

وی با بیان این‌که حوزه علوم شناختی به تشخیص رفتارهای انسانی کمک زیادی می‌کند، تأکید کرد: در حال حاضر پژوهشگران در زمینه علوم شناختی اطلاعات کمی دارند که راه‌اندازی این نوع آزمایشگاه‌ها به گسترش این اطلاعات کمک زیادی خواهد کرد.

وزیر بهداشت با بیان این‌که در قرن بیست‌و‌یکم اتفاقات جدیدی در زمینه علوم شناختی رخ خواهد داد، اظهار داشت: وقتی این اتفاقات خوب نیستند که دستکاری بر روی بشر و انسان در این حوزه اتفاق بیافتد.

هاشمی افزود: چطور امروز موضوع تراریخته‌ها مطرح است و همین رفتار را با سلول‌های گیاهی، حیوانی و انسانی نیز می‌توان انجام داد.

وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: در حال حاضر به تعداد زیادی آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در کشور نیاز نداریم و وجود دو یا ۳ آزمایشگاه می‌تواند نیاز‌های کشور را برطرف کند.

قاضی‌زاده‌هاشمی تأکید کرد: با راه‌اندازی این آزمایشگاه کشور در حوزه مرزهای دانش حرکت می‌کند و این که انتظار داشته باشیم تأثیر این فن‌آوری‌ها در سلامت و زندگی روزمره مردم نمایان شود، بحث اشتباهی است.

ایجاد کنسرسیوم دانشگاهی در حوزه علوم شناختی

دبیر ستاد توسعه علوم و فن‌آوری‌های شناختی معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری از خرید فاز دوم تجهیزات آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز خبر داد و گفت: برای خرید فاز دوم تجهیزات، نیاز به ۲۰ میلیارد تومان است.

کمال‌خرازی در حاشیه افتتاح آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در جمع خبرنگاران با تأکید بر این‌که این آزمایشگاه یک آزمایشگاه مستقل است و به هیچ دانشگاهی تعلق ندارد، افزود: برای راه‌اندازی این آزمایشگاه، دانشگاه تهران فضایی را برای آن اختصاص داده است و قرار است کنسرسیومی از دانشگاه‌های کشور که در حوزه علوم شناختی فعال هستند، تشکیل شود.

وی هدف از ایجاد این کنسرسیوم را مشارکت تمام دانشگاه‌های کشور در فعالیت‌های این آزمایشگاه ملی ذکر کرد و ادامه داد: بر این اساس همه دانشگاه‌های کشور به خدمات تخصصی این آزمایشگاه دسترسی خواهند داشت و می‌توانند تمام موارد تحقیقاتی خود را به این آزمایشگاه ارجاع دهند.

خرازی مستقل بودن این آزمایشگاه را از مهم‌ترین مزایای آن نام برد و یادآور شد: این آزمایشگاه تحت‌نظر وزارت علوم است، ضمن آن‌که تعاملات خوبی میان وزارتخانه‌های علوم و بهداشت در حوزه علمی ایجاد خواهد شد.

دبیر ستاد توسعه علوم و فن‌آوری‌های شناختی معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری به‌روز بودن تجهیزات این آزمایشگاه را از دیگر مزایای این آزمایشگاه نام برد و گفت: برای خرید این تجهیزات از تجارب ایرانیان مقیم خارج استفاده شده است و با صرف زمان زیاد اقدام به خرید این تجهیزات کرده‌ایم.

به گفته وی، علی‌رغم وجود تحریم‌ها این تجهیزات، خریداری و در آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری نصب شده است.

خرازی با تأکید بر این‌که اعتبارات مورد نیاز برای خرید این تجهیزات در فاز اول از سوی معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری تأمین شده است، ادامه داد: ولی برای ادامه خرید فاز دوم تجهیزات، نیاز است تا ردیف بودجه مستقلی برای این آزمایشگاه در نظر گرفته شود؛ البته معاونت علمی ریاست جمهوری حمایت‌های خود را برای خرید تجهیزات اعلام کرده است.

 

به گفته وی، اعتبارات فاز اول خرید تجهیزات، ۱۵ میلیارد تومان بوده است و برای خرید فاز دوم نیاز به ۲۰ میلیارد تومان است.