واگذاری بناهای تاریخی از طریق مزایده عمومی

واگذاری بناهای تاریخی از طریق مزایده عمومی ساختمان‎‌ها و بناهای تاریخی، سازه‎هایی هستند که به سبب سبک خاص معماری، ماندگاری و قدمت قابل توجه و یا وقوع وقایع خاص تاریخی، اجتماعی، سیاسی یا فرهنگی، بسیار ارزشمند تلقی می‎شوند و در حقیقت همین ارزش‎هاست که ما را به سمت حفاظت از آن‌ها سوق می‎دهد. به گزارش […]

واگذاری بناهای تاریخی از طریق مزایده عمومی

ساختمان‌ها و بناهای تاریخی، سازههایی هستند که به سبب سبک خاص معماری، ماندگاری و قدمت قابل توجه و یا وقوع وقایع خاص تاریخی، اجتماعی، سیاسی یا فرهنگی، بسیار ارزشمند تلقی میشوند و در حقیقت همین ارزشهاست که ما را به سمت حفاظت از آن‌ها سوق میدهد.

به گزارش ایسنا، «حفاظت‌تاریخی» یا «حفاظت میراث فرهنگی» تلاشی است در جهت حفظ، نگهداری و مصون نگه‌داشتن بناها، اشیا، چشم‌انداز‌ها و آثار دیگری که از اهمیت تاریخی برخوردارند که در این راستا صندوق حفظ و احیا شکل گرفته است.

صندوق احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی نقش مهمی در این مقوله در کشور ایفا میکند. بناهای تاریخی از طریق مزایده عمومی واگذار میشوند و با توجه به عواملی مانند کاربری اصلی بنا، توجه به ظرفیتهای سازه، توجیه اقتصادی، ظرفیت‌ها و مزیتهای تاریخی و فرهنگی بنا، تناسب میان معماری اثر و عناصر کالبدی جدید، همخوانی کاربری جدید با شرایط اجتماعی و فرهنگی منطقه و غیره، متقاضیان مجاز خواهند بود تا کاربری جدید را تعیین کنند و به تثبیت برسانند.

این صندوق با واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی سعی در احیای ابنیه دارد، نفس عمل ارزشمند است؛ اما در این میان باید احتمال داد اگر بنای واگذاری به جای تعمیر، تخریب شود چه کسی پاسخگو خواهد بود؟ آیا جریمه فرد و حتی محکومیت حبس او، میتواند جسم تخریب شده این آثار فاخر را التیام ببخشد؟

بناهای تاریخی ظرفیت و پتانسیل کم‌نظیری هستند

رامین‌ابراهیمی، مسؤول صندوق حفظ و احیای اداره کل میراث فرهنگی لرستان در این‌باره بیان کرد: بناهای تاریخی ظرفیت و پتانسیل کم‌نظیری هستند که می‌توان برای رونق اقتصادی و فرهنگی جامعه مورد استفاده قرار گیرند.

وی اضافه کرد: این بنا‌ها اگر وارد چرخه بهره‌برداری شوند، می‌توانند تأثیرات مثبت زیادی در توسعه بگذارند و علاوه بر احیا و مرمت، در ارزآوری و اشتغال نیز نقش به‌سزایی داشته باشند.

ابراهیمی ادامه داد: در همین راستا در استان اقدام به واگذاری بناهای تاریخی به منظور احیا و در نهایت بهره‌برداری از آن‌ها کردهایم.

مسؤول صندوق حفظ احیا اداره کل میراث فرهنگی لرستان تصریح کرد: هم اکنون حمام‌گپ خرم‌آباد با این هدف به بخش خصوصی واگذار شده است و خانه بزرگمهر، کاروانسرای چمشک، منزل غرضی بروجرد و کاروانسرای گوشه را نیز در دست اقدام داریم.

وی با بیان این‌که خانه بزرگمهر بروجرد کارهای آن انجام شده و هفته آینده به مزایده گذاشته می‌شود، افزود: در سال‌های اخیر سعی شده مسیری منطقی برای وارد کردن این بنا‌ها به چرخه اقتصاد گردشگری کشور پیدا شود که واگذاری بنا‌ها به بخش خصوصی از این دست کارهاست.

ابراهیمی تصریح کرد: بنا‌ها به بخش خصوصی داده میشوند که احیا شوند و اگر به همان نحوی که انتظار داریم این کار انجام نشود، آن را از بخش خصوصی باز پس میگیریم. مرمت بنا نیز با نظارت میراث فرهنگی انجام میشود و برای جلوگیری از تخریب و آسیب به آن، از بهرهبردار تضمینهای لازم گرفته میشود.

مسؤول صندوق حفظ و احیا اداره کل میراث فرهنگی لرستان با بیان این‌که کوچک‌ترین خلاف از مفاد قرارداد منجر به فسخ قرارداد میشود، اظهار کرد: چنان‌چه قرارداد به هم بخورد بهرهبردار ملزم به برگرداندن بنا به حالت اول میشود، کمااین‌که در تهران امارت مسعودیه به علت این‌که مفاد قرارداد به صورت کامل رعایت نشده بود، از بهرهبردار گرفته شد.

اسدی، معاون میراث فرهنگی لرستان نیز گفت: برای احیای بناهایی که نیاز به مرمت دارند آن‌ها را به اداره کل صندوق احیا که از زیربخش‌های سازمان میراث فرهنگی است، معرفی می‌کنیم.

وی ادامه داد: مرمت جامع بنا با نظارت مستقیم اداره کل انجام می‌شود و پیمانکار تخصص مرمت دارد. طرح تهیه شده با نظارت یک کارشناس رشته مرمت از اداره کل بررسی می‌شود.

اسدی اظهار کرد: بعد از مرمت نیز حفاظت از بنا رصد شده و جزو امورات اساسی محسوب می‌شود چنان‌چه تشخیص داده شود که بنا تخریب شده، ممکن است قرارداد فسخ و حتی فرد به ۶ ماه تا ۳ سال زندان محکوم شود.

معاون میراث فرهنگی لرستان اضافه کرد: در استان ۱۲ بنا به صندوق احیا معرفی شده و ازجمله این بنا‌ها می‌توان به خانه بزرگمهر بروجرد اشاره کرد که قدمت این بنای تاریخی به دوره قاجاریه برمی‌گردد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر این بنا به مزایده گذاشته شده و مصوبه واگذاری گرفته است. قرار است این بنا نیز همانند حمام‌گپ به بخش خصوصی جهت مرمت واگذار شود.

اسدی ادامه داد: مرمت این بنا حدود ۱٫۵ سال طول می‌کشد و ۷۵۰میلیون تومان هزینه آن برآورد شده است که بعد از مرمت، بخش خصوصی به صورت پایه ۵۰۰هزار تومان اجاره می‌دهد و هر سال ۲۰درصد به این مبلغ افزوده می‌شود.

معاون میراث فرهنگی لرستان افزود: قرار است این خانه به مجموعه اقامتی، تفریحی و فرهنگی تبدیل شود.

هر بنای تاریخی باید به عنوان یک موجودیت فیزیکی از زمان، مکان و کاربری خود شناخته شود. تغییراتی مانند اضافه کردن ویژگی‌های کالبدی و عناصر معماری از بناهای دیگر منجر به ایجاد حس کاذبی در بنا میشود که باید از آن اجتناب کرد.

 

همچنین بخشهای الحاقی جدید باید به شیوهای انجام شوند که اگر در آینده حذف شدند، یکپارچگی کل بنا و محیط آن دست نخورده باقی بماند.