زمانی برای آزمون و خطای برنامه‌ریزی در ذخایرمعدنی نداریم

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی کشور زمانی برای آزمون و خطای برنامه‌ریزی در ذخایرمعدنی نداریم با توجه به اتمام ذخایر معدنی در کشور، امروز به یک جهش بزرگ در اکتشاف نیاز است، به نحوی که می‌توان گفت؛ دیگر تغییرات و روند فعلی پاسخگوی نیاز اکتشافی کشور در حوزه مواداولیه مهمی چون سنگ‌آهن، […]

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی کشور

زمانی برای آزمون و خطای برنامه‌ریزی در ذخایرمعدنی نداریم

با توجه به اتمام ذخایر معدنی در کشور، امروز به یک جهش بزرگ در اکتشاف نیاز است، به نحوی که می‌توان گفت؛ دیگر تغییرات و روند فعلی پاسخگوی نیاز اکتشافی کشور در حوزه مواداولیه مهمی چون سنگ‌آهن، مس، سرب و روی، بوکسیت و طلا نیست. این در حالی است که تاکنون اکتشافات معدنی به دلیل نبود اکتشاف یکپارچه و سیاست‌گذاری واحد کامل نبوده و در این زمینه زیان‌هایی به چرخه تأمین مواداولیه موردنیاز صنایع‌معدنی وارد شده است. در همین رابطه مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری اطلاعات و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، از هشدارهای این نهاد درباره روبه اتمام بودن ذخایر معدنی به ویژه سنگ‌آهن و منابع مهم فلزی، فرونشست زمین و تغییر اقلیم در کشور خبر داد. رضا جدیدی؛ با اشاره به محدود بودن ذخایر معدنی کشور در تأمین مواداولیه معدنی مورد نیاز صنایع تأکید کرد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در این زمینه در اواخر دهه۹۰ یعنی از سال ۹۷ هشدار جدی داد که ذخایر معدنی مانند سنگ‌آهن، مس، بوکسیت، سرب و روی و طلا با روند اکتشاف موجود روبه اتمام بوده و نیاز به انجام اکتشافات جدید و عمقی در کشور بیش از پیش احساس می‌شود. وی توضیح داد: ما از لحاظ معدنی انتظار رخدادهای مناسب کانه‌زایی را در کشور داریم، اما زمانی به این هدف می‌رسیم که مطالعات و اکتشافات کامل، عمقی و هدفمند انجام شود درحالی که تاکنون اکتشافات معدنی به دلیل نبود اکتشاف هدفمند و یکپارچه و نبود سیاست‌گذاری واحد و نادیده گرفتن نقش علمی و اجرایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در بحث پایش ذخایرمعدنی و برنامه‌ریزی اکتشاف کامل نبوده و در این زمینه طی سالیان اخیر تحول جدی رقم نخورده ‌است.

ذخایر سنگ‌آهن تا ۱۲ سال آینده رو به اتمام است

جدیدی؛ اضافه کرد: با توجه به پیش‌بینی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی، ذخایر سنگ‌آهن کشور با همین روند اکتشاف و برنامه‌ریزی و منابع مالی که هزینه می‌شود، ۱۰ تا ۱۲ سال آینده تمام می‌شود. وی ذخایر معدنی بوکسیت (ماده اولیه آلومینیوم) را برای هشت تا ۱۰ و مس را برای ۱۲ تا ۱۵ سال آینده تخمین زد و گفت: درباره سرب و روی اگر طرح معدن مهدی‌آباد (در یزد) به نتیجه برسد ذخیره مناسبی در این زمینه پیدا می‌کنیم و می‌توانیم سال‌های بیشتر دوام بیاریم اما اگر این اتفاق نیفتد ذخایر سرب و روی ۱۰ تا ۱۲ سال آینده روبه اتمام است.

ضرورت اجرای طرح اکتشاف ذخایر معدنی

این کارشناس، با تأکید بر ضرورت اجرای طرح اکتشاف ذخایر معدنی با استفاده از فناوری‌های جدید و مشارکت بخش‌خصوصی، افزود: طرح‌هایی در این زمینه در دست پیگیری و اجراست و به‌تازگی در تفاهم‌نامه‌ای با مجموعه‌های فولادی مقرر شد طرح ژئوفیزیک هوابرد در پهنه یکصدهزار کیلومترمربعی از مساحت کشور با هدف اکتشافات جدید ذخایر معدنی به ویژه سنگ‌آهن و مشارکت این بخش انجام شود. به گفته وی؛ ژئوفیزیک هوایی یکی از روش‌های مورد استفاده در نقشه‌برداری از دگرسانی‌ها و تغییرات فیزیکی زمین است که توسط هواپیما یا بالگرد انجام می‌شود و دارای صحت و دقت بالایی است و از نتایج مطالعات ژئوفیزیک هوایی برای مسائلی از جمله اکتشافات ذخایر معدنی استفاده می‌شود. مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، با تأکید بر اینکه فرصتی برای آزمون و خطا نداریم زیرا ممکن است این مسائل به مرحله بحران برسد، گفت محدود بودن ذخایر معدنی، مباحثی مانند اقتصاد، اشتغال و بحران‌های ناشی از کمبود مواداولیه را دربر می‌گیرد.