وقتی گرما نفس درختان را می‌گیرد

وقتی گرما نفس درختان را می‌گیرد در حالی که شهر توریستی محلات این روز‌ها در میانه تابستان، میزبان گردشگران داخلی و خارجی است، خزان زودرس از شدت گرما به جان درختان پرقدمت این شهر افتاده و چنار‌ها دچار برگ‌ریزان شده‌اند. به گزارش مهر، فصل تابستان را سپری می‌کنیم و گردشگران زیادی به شهر محلات وارد […]

وقتی گرما نفس درختان را می‌گیرد

در حالی که شهر توریستی محلات این روز‌ها در میانه تابستان، میزبان گردشگران داخلی و خارجی است، خزان زودرس از شدت گرما به جان درختان پرقدمت این شهر افتاده و چنار‌ها دچار برگ‌ریزان شده‌اند.

به گزارش مهر، فصل تابستان را سپری می‌کنیم و گردشگران زیادی به شهر محلات وارد می‌شوند تا از طبیعت زیبا و بکر آن استفاده کنند و خستگی‌های روحی و جسمی خود را در زلال زیبای طبیعت تابستانی شهر شست و شو دهند.

در حالی که هنوز به نیمه‌های فصل تابستان نرسیده‌ایم، درختان چنار شهر توریستی محلات به استقبال فصل خزان رفته‌اند و برگ‌های آنان رو به زردی و خشکی گراییده است.

هرگاه صحبت از برگ‌ریزان می‌شود، یاد فصل هزاررنگ پاییز در اذهان زنده می‌شود ولی اکنون در نیمه فصل تابستان، شاهد برگ ریزان زودرس در شهر محلات هستیم.

خیابان‌های شهر توریستی محلات، مملو از درختان چنار سر به فلک کشیده است که در سالیان طولانی، همچون سایبانی گسترده، به گردشگران خوش آمد گفته و جذابیت خاصی به شهر بخشیده است و بروز این پدیده، نگرانی زیادی را در بین همشهریان و دوستداران طبیعت در محلات ایجاد کرده است.

افزایش دمای هوا موجب خزان زودرس شده است

اصغر ابراهیمی، مسؤول واحد فضای سبز شهرداری محلات در این رابطه گفت: دامنه تحمل دمایی درخت چنار از ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراد است و در روزهای گذشته به دلیل دمای بالای شهر محلات تا بالای ۴۰ درجه سانتیگراد، این دما خارج از تحمل درختان چنار بوده و همچنین افزایش دوره دمایی نیز مزید بر علت شده تا شاهد بروز خزان زودرس در این درختان باشیم.

برای مقابله با خزان تابستانی آبیاری درختان تا ۳ برابر افزایش یافته و کارهایی از قبیل سم‌پاشی، استفاده از کودهای تقویتی و کندن چاله پای درختان به منظور آبیاری مناسب‌تر انجام شده است تا بتوان این مشکل را مهار کرد. وی با بیان این که مشکلی از نظر آفت و بیماری در درختان مشاهده نشده، افزود: این پدیده آسیب جدی به درختان وارد نمی‌کند و یک پدیده مقطعی است که درخت به دلیل دمای زیاد هوا، تعدادی از برگ‌های خود را می‌ریزد تا میزان تبخیر و تعرق را متناسب با دما پایین بیاورد و با کاهش دما مجدداً شروع به بازتولید برگ‌های جدید می‌کند.

ابراهیمی خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم و افزایش دما باعث شده تا برخی از گونه‌های درختان و گل‌های فصلی از سیستم سازگاری فاصله بگیرند که یکی از این گونه‌ها، درخت چنار است.

مسؤول واحد فضای سبز شهرداری محلات افزود: برای مقابله با این موضوع آبیاری درختان تا ۳ برابر افزایش یافته و کارهایی از قبیل سم پاشی، استفاده از کودهای تقویتی و کندن چاله پای درختان به منظور آبیاری مناسب‌تر انجام شده است تا بتوان این مشکل را مهار کرد.

ابراهیمی بیان‌داشت: از اواخر مردادماه با کاهش دمای هوا این مشکل کنترل خواهد شد و وضعیت درختان به شرایط مطلوب باز می‌گردد.

وجود ریزگرد‌ها به تنش دمایی درختان دامن می‌زند

بهزاد ادریسی، عضو هیأت علمی و مسؤول بخش فن‌آوری پس از برداشت پژوهشگاه ملی گل و گیاهان زینتی محلات نیز در این زمینه گفت: علت اصلی خزان زودرس در درختان چنار وجود نوسانات دمایی و افزایش دمای هوا در چند سال اخیر است.

وی افزود: این تنش در محصولات زراعی نیز اتفاق افتاده ولی در درختان چنار و فضای سبز شهری به دلیل وجود ریزگرد‌ها و آلودگی هوا این تنش افزایش بیش‌تری نشان داده است.

ادریسی خاطرنشان‌کرد: حساسیت درخت چنار نسبت به سایر گونه‌های فضای سبز شهری بیش‌تر است و وجود تنش‌ها بیش‌تر نمایان شده ولی با مراقبت‌های بیش‌تر و روش‌های آبیاری مناسب و استفاده از مواد تنش‌زدا، می‌توان این مسأله را کنترل کرد.

با ترکیبات شیمیایی ضدتنش می‌توان مقاومت درختان را افزایش داد

ادریسی پیشنهاد داد: با انجام تحقیقات و مشارکت بخش خصوصی می‌توان با استفاده از ترکیبات شیمیایی ضد تنش، اثر این پدیده را در درختان کاهش داد و در صورتی که این مواد در افزایش مقاومت درختان در برابر تنش گرمایی مؤثر بود، استفاده از آن در فضای سبز شهری توسعه یابد.

 

به نظر می‌رسد هر چند که درخت چنار، درختی آب بر است و در شرایط کم آبی توصیه نمی‌شود ولی درختان پرقدمت چنار محلات، جزو سرمایه‌های تاریخی و طبیعت زیبای این شهر محسوب می‌شوند و یکی از جاذبه‌های توریستی محلات به شمار می‌آیند که حمایت و مراقبت از این درختان وظیفه تمام مسؤولین و همشهریان محلاتی است.