چالش‌های کسب‌وکار حوزه IT در ایران ۱۴۰۰

یک کارآفرین و فعال فضای مجازی، با تشریح چالش‌‌ها و مسائل کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات، نبود رغبت سرمایه‌گذاری و خلأ کشور در منابع انسانی متخصص را از جمله این چالش‌‌ها عنوان کرد. محمدحسین کاشی؛ در گفت‌وگو با مهر، با بیان اینکه مشکلات کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات در چند دسته قابل تقسیم‌بندی هستند، اظهار داشت: اولین […]

یک کارآفرین و فعال فضای مجازی، با تشریح چالش‌‌ها و مسائل کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات، نبود رغبت سرمایه‌گذاری و خلأ کشور در منابع انسانی متخصص را از جمله این چالش‌‌ها عنوان کرد. محمدحسین کاشی؛ در گفت‌وگو با مهر، با بیان اینکه مشکلات کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات در چند دسته قابل تقسیم‌بندی هستند، اظهار داشت: اولین دسته مربوط به مشکلاتی می‌شود که به قوانین و مقررات ما بر می‌گردد. به نحوی که این قوانین و مقررات، شرایط کسب‌وکار‌ها و قوانین مرتبط با فضای تجارت فعلی را نمی‌توانند پشتیبانی کنند. کارآفرین و فعال فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال، ادامه داد: از این رو شاهد کمبود موارد حمایتی از کسب‌وکار‌ها در این حوزه هستیم و همین طور شاهد خلأ قوانین و مقررات مرتبط با کسب‌وکار از جمله راه‌اندازی و مدیریت و مباحث مربوط به فناوری‌های جدید در تجارت الکترونیک هستیم. کاشی؛ با بیان اینکه استارت‌آپ‌ها در شرایط فعلی با مباحث مربوط به بیمه و مالیات درگیر هستند، ادامه داد: به‌طور کل یک دسته از چالش‌های کسب‌وکار‌ها در این حوزه ناشی از به‌روز نبودن قوانین است. در آینده با به‌روز شدن فرآیندهای جدید و ورود فناوری‌های جدید می‌تواند مشکلات بسیاری را در این بخش ایجاد کند که مرتبط با اعمال قوانین است. حضور فعال‌تر مجموعه‌های صنفی و ارائه پیشنهاد از سوی کسب‌وکار‌ها برای مباحث حمایتی و تدوین قوانین می‌تواند راهگشا باشد.

نبود رغبت سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات

وی دسته دیگری از چالش‌های کسب‌وکارهای فناوری اطلاعات را مربوط به مشکلات ناشی از شرایط اقتصادی کشور از جمله نقدینگی و جذب سرمایه‌گذاری عنوان کرد و افزود: استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکار‌ها برای توسعه فعالیت خود نیاز به نقدینگی و جذب سرمایه‌گذاری دارند اما با توجه به شرایط فعلی و نوسانات قیمت ارز و مشکلات تحریم، سرمایه‌گذار خارجی در این بخش وارد نمی‌شود. کاشی؛ ادامه داد: از سوی دیگر سرمایه‌گذار داخلی خصوصاً در بخش‌های خصوصی هم خیلی رغبتی برای سرمایه‌گذاری در این فضا ندارد. چرا که در فضای کسب‌وکار شاهد تلاطم هستیم و این موضوع ریسک و توان سرمایه‌گذاری را در مقابل سایر پیشنهادات سرمایه‌گذاری در حوزه‌های دیگر تحتتأثیر قرار می‌دهد. در واقع این بی‌رغبتی در سرمایه‌گذار داخلی ناشی از حباب‌های سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری‌های بی‌بازگشت در دوره‌های قبلی در اکوسیستم بوده است که باعث دقت و بررسی سختگیرانه بیشتر از سوی سرمایه‌گذاران می‌شود. این فعال حوزه اقتصاد دیجیتال، خاطرنشان کرد: حتی در مواردی که برخی از کسب‌وکار‌ها توانسته‌اند از مسیر پرپیچوخم سرمایه‌گذاری و حمایت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری عبور کنند، برای توسعه و نگهداشت نیروی کار خود با معضلات مربوط به مباحث نقدینگی و مشکلات دیگری روبه‌رو شده‌اند. وی با اشاره به افزایش حدود ۴۰ درصدی حقوق منابع انسانی نسبت به سال گذشته و مشکلات کسب‌وکارهای نوپا در عدم توانایی برای پرداخت این مبالغ گفت: کسب‌وکارهای نوپا که مدل درآمدی خود را برای یک سال آینده افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی ترسیم می‌کنند به ناگاه به افزایش ۴۰ درصدی حقوق منابع انسانی خود مواجه می‌شود که این موضوع مشکلات متعددی را در فضای کسب‌وکار ایجاد می‌کند. به این معنی که کسب‌وکار یا باید حقوق مدنظر را افزایش دهد و این تغییر را با افزایش نرخ خدمات و سرویس‌های قابل ارائه به مشتریان خود جبران کند و یا اینکه نسبت به تعدیل نیرو اقدام کند.

خلأ کشور در منابع انسانی متخصص و عدم توجه به تربیت نیروهای کم‌تجربه

کاشی؛ با اشاره به اینکه اغلب شرکت‌های فناوری و کسب‌وکارهای نوپای این حوزه هم اکنون با این مسائل دست‌وپنجه نرم می‌کنند، گفت: مورد بعدی در چالش‌های پیشروی این کسب‌وکار‌ها به موضوع منابع انسانی باز می‌گردد. کمبود نیروی متخصص و نبود نیروی متخصص با توقعات کارفرما از جمله این معضلات است. وی در توضیح این موضوع گفت: برای مثال کارفرما در یک پروژه a ریال حقوق در نظر می‌گیرد اما نمی‌تواند با این میزان حقوق نیروی متخصص مورد نظر را پیدا کند و یا نیرویی پیدا می‌کند که از نظر تجربه و تخصص با آنچه مدنظر است فاصله دارد. این کارآفرین و فعال فضای مجازی با اشاره به اینکه متأسفانه یکی از چالش‌های فعلی این است که توقع نیروهای متخصص و منابع انسانی در حوزه IT در مقایسه با کسب‌وکارهای دیگر به شدت بالا رفته است، افزود: اگرچه شاید توقع نیروی انسانی تا حدی معقول باشد اما تا حدودی نیز این توقع به دلیل حبابی است که در حقوق نیروی انسانی ایجاد شده است. به این معنا که چند شرکت بزرگ با دادن حقوق‌های کلان به یک عده نیروی متخصص، سایر نیروهای انسانی شاغل در سایر شرکت‌ها را درگیر موضوعات چشم و هم‌چشمی و مقایسه کرده‌اند. وی با بیان اینکه تفاوت حقوق و دستمزد در این بخش، بازار را به هم می‌ریزد، افزود: ضمن اینکه در کشور در زمینه کارآموزی و جذب نیروهای جدید و کسانی که نیروهای تازه فارغ‌التحصیل هستند هیچ برنامه‌ریزی مشخصی توسط کسب‌وکارهای بزرگ صورت نگرفته است. این در حالی است که در اغلب کشور‌ها معمولاً در کنار نیروهای باتجربه، از یک سری نیروهای کم‌تجربه ولی علاقه‌مند و باانگیزه نیز استفاده می‌شود تا وارد این فضا شده و تجربه کسب کنند. این موضوع یک خلأ در کشور ما محسوب می‌شود. کاشی؛ چالش دیگر در بحث منابع انسانی را مربوط به پیشنهاداتی دانست که از خارج از کشور به نیروی کار و مهندسان فناوری اطلاعات داده می‌شود و گفت: این پیشنهادات به دلیل شرایط ارزی، نسبت به میزان پرداختی حقوق جاری شرکت‌ها بالاتر و جذاب‌تر است و به همین دلیل باعث مهاجرت یک سری از نیروهای متخصص به خارج از کشور می‌شود.