صنعت برق با مکانیزم اقتصادی اداره نمی‌شود

معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو، گفت: اداره صنعت برق بدون بهره‌گیری از مکانیزم‌های اقتصادی انجام می‌شود، مشکل فعلی صنعت برق عدم تناسب شرایط با نیاز‌ها و الزامات محیط جدید کسب‌وکار، انباشت قابل‌توجه بدهی‌های صنعت برق، واقعی نبودن قیمت برق و اعمال قیمت تکلیفی بوده که حل آن نیازمند حمایت مجلس شورای‌اسلامی است. به […]

معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو، گفت: اداره صنعت برق بدون بهره‌گیری از مکانیزم‌های اقتصادی انجام می‌شود، مشکل فعلی صنعت برق عدم تناسب شرایط با نیاز‌ها و الزامات محیط جدید کسب‌وکار، انباشت قابل‌توجه بدهی‌های صنعت برق، واقعی نبودن قیمت برق و اعمال قیمت تکلیفی بوده که حل آن نیازمند حمایت مجلس شورای‌اسلامی است. به گزارش مناقصه‌مزایده، همایون حائری؛ در گفت‌وگویی رادیویی، با بیان اینکه به دلیل تلاش شبانه‌روزی و بی‌وقفه نیروگاه‌های دولتی و خصوصی همچنین تلاش همکاران شبکه انتقال و شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع برق برای تأمین برق پایدار مردم، جایگاه چهاردهم تولید برق کشور در دنیا هستیم، گفت: با ۸۰ هزارمگاوات ظرفیت نیروگاهی، نزدیک به یک میلیارد کیلومتر خطوط برق و ۵۰۰ هزار مگاولت‌آمپر ظرفیت پست‌های فوق توزیع، پشتیبانی می‌شود. وی با قدردانی از کمک و همراهی پیمانکاران و صنعتگران با صنعت برق، ابراز امیدواری کرد با همراهی دولت و مجلس شورای‌اسلامی، مشکل اقتصاد صنعت برق حل شود و نهاد تنظیم‌گر، نظارت بر این قضیه را عهده‌دار شود. معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو ۱۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات از ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت منصوبه نیروگاهی کشور را مربوط به واحدهای آبی ذکر کرد که در گرما و خشکسالی اخیر ۱۰ هزار مگاوات آن از مدار خارج شد و مشکلاتی را برای تأمین برق ایجاد کرد. وی با اشاره به لزوم کاهش وابستگی به واحدهای برق آبی، از برنامه وزیر نیرو برای به مدار آوردن ۳۵ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی و تجدیدپذیر طی چهار سال خبر داد و گفت: منطقی نبودن برخی مصارف در کشور به ویژه اختصاص ۴۰ درصد مصرف برق فصل گرما به مصارف سرمایشی را متذکر شد که باید اصلاح شود. مدیرعامل توانیر، با بیان اینکه در ابتدای پیروزی انقلاب قیمت هر کیلووات‌ساعت برق با قیمت یک عدد نان برابر بود و هم‌اکنون به‌طور متوسط ۱۰۰ تومان به فروش می‌رود که یک بیستم قیمت نان است و طبیعتاً عرضه ارزان‌ترین برق دنیا در کشور، نمی‌تواند اقبال بخش‌خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این صنعت را به دنبال داشته باشد، تصریح کرد: اصلاح اقتصاد برق مبتنی بر قوانین و مقررات و یا کمک به بودجه صنعت برق و پرداخت مابه‌التفاوت قیمت برق تکلیفی را دو راهکار قابل توجه است. حائری؛ افزود: در تهران از مجموع چهار میلیون مشترک ۴۰۰ هزار مشترک ۲۰ تا ۳۰ برابر الگو برق مصرف کردند و از طرفی ۲۵ میلیون مشترک در کشور الگوی مصرف را رعایت می‌کنند. بنابر این معتقدیم عموم مردم نباید تحت فشار قرار بگیرند بلکه تعداد محدودی از مشترکان که مصرف بی‌رویه دارند، قیمت واقعی برق را بپردازند. معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو همچنین از برنامه وزارت نیرو برای سنکرون با شبکه برق ۲۵۰ هزارمگاواتی روسیه خبرداد که کارهای مطالعاتی آن در حال انجام است و کمک می‌کند صادرات و واردات برق و ارتباط الکتریکی با همسایگان در شرایط بهینه‌تری انجام شود.

ایران نباید سردمدار مصرف انرژی در جهان باشد

در ادامه محمدحسن متولی‌زاده؛  مدیرعامل شرکت توانیر، نیز به شاخص‌های توسعه و پوشش کامل برق روستایی و شهری و پیشرو بودن کشور نسبت به متوسط جهانی اشاره و اظهار کرد: محدودیت‌های کم‌سابقه صنعت برق در تابستان به جهت بروز خشکسالی، افزایش زودهنگام و بی‌سابقه دما، کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی تولید نیروگاه‌های آبی و استفاده از رمز ارزهای غیرمجاز رقم خورد. وی افزود: از سوی دیگر به‌رغم همکاری ۲۵ میلیون مشترک در تعدیل مصرف برق، ۱۵ درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت نکردند و دو تا سه درصد نیز بیش از دو برابر الگو مصرف کردند و هریک از این عوامل از جمله همکاری ۱۵ درصد مشترکان پُرمصرف به تنهایی می‌توانست ۲۵۰۰ مگاوات از مصرف را تعدیل و مشکل تأمین برق را رفع کند. متولی‌زاده؛ با بیان اینکه ایران نباید سردمدار مصرف انرژی در جهان باشد و با ۸۰ میلیارد دلار یارانه، بیش‌ترین یارانه انرژی در دنیا را پرداخت و منابع انرژی را به حرارت تبدیل کند، راه‌حل این مشکل اصلاح مدل مصرف برق است که با کمک مجلس شورای‌اسلامی قابل انجام است. وی قابلیت‌های صنعت برق کشور در ساخت تجهیزات نیروگاهی و شبکه برق و توانمندی‌های فنی مهندسی این صنعت را قابل‌توجه عنوان کرد و گفت: موضوع اقتصاد برق مسأله اصلی صنعت برق است و با مقایسه قیمت هر کیلووات‌ساعت برق در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به امروز، سیر نزولی ارزش این انرژی بی‌بدیل در کشور مشخص می‌شود. همچنین خدابخش؛ رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس، نیز در این برنامه با تأکید بر اهمیت زیرساخت برق برای توسعه کشور، توسعه نامتوازن زیرساخت‌های برق در مناطق و استان‌های کشور را موجب عدم نفع مردم این مناطق دانست و بر لزوم تدبیر وزارت نیرو در این خصوص، تأکید کرد. وی به مقایسه تطبیقی استان‌ها به لحاظ برخورداری از نیروگاه‌های حرارتی پرداخت و با اشاره به کم‌برخوردار بودن برخی استان‌ها ازجمله کهگیلویه‌و بویراحمد با رتبه ۳۱، چهارمحال‌وبختیاری رتبه ۳۰، لرستان رتبه ۲۹ و ایلام رتبه ۲۸، پیشنهاد کرد در طرح توسعه متوازن زیرساخت‌های برق، استان‌هایی که در جایگاه پایین‌تر قرار دارند در اولویت قراربگیرند. رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس، همچنین افزایش سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر در ترکیب تولید برق کشور را مورد تأکید قرار داد و خواستار بهبود رابطه دولت و وزارت نیرو با بخش‌خصوصی فعال در عرصه تولید برق شد. وی تصریح کرد: ما به تأسیس یک نهاد تنظیم گر که نمایندگانی از اتاق بازرگانی، وزارت نیرو، مجلس شورای‌اسلامی و قوه‌قضاییه در آن حضور داشته باشند، نیاز داریم تا قیمت‌گذاری‌ها منصفانه انجام شود و بخش‌خصوصی با رغبت بیشتری به فعالیت در این عرصه بپردازد که در این رابطه برخی از بانک‌ها نیز برای احداث نیروگاه به روش BOT اعلام آمادگی کردند.