گرایش نوجوانان به قلیان

گرایش نوجوانان به قلیان  کاهش سن مصرف قلیان درست به موازات بستن قهوه‌خانه‌ها موجب شده کارشناسان به ضرورت اقدام عاجل دستگاه‌های فرهنگی در نجات نوجوانان از این ماده اعتیادآور تأکید کنند. این موضوع در اردبیل مهم و اساسی است. به گزارش مهر، هرچند گفته می‌شود در سطح استان اردبیل بیش از ۶۰۰ قهوه‌خانه وجود دارد […]

گرایش نوجوانان به قلیان

 کاهش سن مصرف قلیان درست به موازات بستن قهوه‌خانه‌ها موجب شده کارشناسان به ضرورت اقدام عاجل دستگاه‌های فرهنگی در نجات نوجوانان از این ماده اعتیادآور تأکید کنند. این موضوع در اردبیل مهم و اساسی است.

به گزارش مهر، هرچند گفته می‌شود در سطح استان اردبیل بیش از ۶۰۰ قهوه‌خانه وجود دارد و با هدف نجات جوانان از دام اعتیاد به آن، تعدادی از قلیان سرا‌‌ها پلمپ شده و در برخی شهر‌‌ها حتی قلیان سرایی دایر نیست، اما اعتیاد به قلیان هنوز چشم کور می‌کند و یکی از نگرانی‌های تربیتی نوجوانان محسوب می‌شود. به‌طوری‌که طی سال‌های اخیر نه تنها قلیان از قهوه‌خانه‌ها به رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌های شیک شهری و بین‌راهی کشیده شده بلکه در هر پارک و تفریحگاهی با قیمت نازل عرضه می‌شود.

نه تنها فروشندگان سودجو بلکه در برخی مواقع حتی این خود خانواده‌ها هستند که در دورهمی‌هایی که می‌خواهند محبت و انسجام خانواده را به نمایش بگذارند قلیان را به عنوان یک تفریح! به فرزندان خود پیشکش می‌کنند.

از سویی اخباری از عرضه قلیان‌های آلوده به مواد مخدر این نگرانی را به وجود آورده است که مبادا مواد مخدر با دست پر مهر پدر و مادر و یا دوستان بی‌اطلاع به فرزندانمان برسد.

توصیه‌های صوری پوسترهایی که در مدارس روی در و دیوار چسبانده شده نیز نتوانسته از گرایش به قلیان بکاهد و امروز مصرف قلیان در ملأعام توسط نوجوانان قبح و زشتی خود را از دست داده است.

نگرانی از مشارکت خانواده‌ها در ترویج مصرف قلیان

به عقیده کارشناسان بهداشتی تأثیر مخرب قلیان به مراتب بیش‌تر از سیگار است. با این وجود به نظر می‌رسد مصرف قلیان بیش از سیگار در بین خانواده‌ها مرسوم شده و حتی برخی خانواده‌ها اقدام به خرید قلیان‌های تزیینی در منازل می‌کنند.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از شیوع قلیان در بین نوجوانان ابراز نگرانی کرد و گفت: متأسفانه دیده می‌شود که در برخی مواقع این پدر و مادر هستند که قلیان را به عنوان یک سرگرمی پیشنهاد می‌دهند.

هاجرجمادیه افزود: این رفتار که در مراسمات، مهمانی‌‌‌ها و یا گردش‌های خانوادگی قلیان به نوجوانان پیشنهاد شود یک زنگ هشدار است و لازم است خانواده‌ها آگاهانه از این اقدام خودداری کنند.

وی با بیان این‌که موضوع اعتیاد شوخی‌بردار نیست و سن اعتیاد به قلیان به نوجوانان رسیده است، خواستار اطلاع‌رسانی گسترده به خانواده‌ها شد.

این اظهارات در حالی است که برخی خانواده‌ها از شیوع قلیان در بین فرزندان خود نیز ابراز نگرانی می‌کنند.

زمزمه‌های افزودن مواد مخدر به قلیان

نگرانی از استعمال قلیان فی‌نفسه به یک اقدام نمایشی تبدیل شده و مطابق اظهارات ذکر شده برخی خانواده‌ها در این خصوص سهل‌انگاری دارند.

این در حالی است که استعمال قلیان محدود به پسران نبوده و در بین دختران نوجوان نیز دیده می‌شود و در عین حال استعمال محدود به خانه‌ها نمانده و در اماکن عمومی از جمله کافی‌شاپ‌‌‌ها به ویژه کافی‌شاپ‌های بین‌راهی به وفور مشاهده می‌شود.

به‌طوری که برخی قرص‌های سرخوش‌کننده، شیشه و برخی مواد مخدر در قلیان‌ها افزوده شده و به مشتری کم سن‌و‌سال عرضه می‌شود.

 از سویی رییس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل تصریح کرده است که هر چند چنین معضلی را شنیده است اما لازم است دستگاه‌های ناظر و مراجع قضایی رسیدگی کنند.

بررسی اجمالی نشان می‌دهد هنوز این امکان منتفی نیست و به دلیل این‌که مصرف‌کنندگان در خفا و پنهانی اقدام به مصرف می‌کنند لازم است مراجع قضایی ورود داشته و نسبت به شناسایی امکانی که قلیان‌های آلوده عرضه می‌کنند، اقدام کنند.

نامشخص بودن متولی بهداشت قلیان‌سراها

نه تنها در آگاه‌سازی خانواده‌ها از عوارض قلیان هنوز اقدام درخوری مشاهده نمی‌شود، بلکه به نظر می‌رسد امکان عمومی شامل رستوران و کافی‌شاپ‌ها، قلیان‌سرا‌‌ها و سایر مراکز متولی مشخص بهداشتی ندارند.

به‌طوری که رییس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل با تأیید صدمات جبران‌ناپذیر قلیان تصریح کرد: صدور پروانه این مراکز در دست ما نیست و علوم پزشکی ابزار برخورد مستقیم با این امکان را ندارد.

فرهادپورفرضی تصریح‌کرد: عوارض ریوی و انواع سرطان‌‌‌ها از سموم تنباکو ایجاد می‌شود و به ویژه نوع میوه‌ای آن به دلیل ترکیبات سمی که دارد عوارض جبران‌ناپذیری برجای می‌گذارد.

وی با تأکید به این‌که غلظت قلیان بیش‌تر از سیگار بوده و عوارض بیش‌تری دارد، اضافه کرد: لازم است با آموزش و فرهنگ‌سازی در بین خانواده‌ها نسبت به عوارض مصرف قلیان اطلاع‌رسانی شود.

به واقع متولی‌گری بهداشت امکان عمومی که نسبت به عرضه قلیان اقدام می‌کنند، نامشخص است و والدین این سؤال را طرح می‌کنند که در صورت مشاهده تخلف کدام دستگاه اجرایی را باید در جریان بگذراند؟

ضرورت یکپارچه‌سازی برنامه‌های مبارزه

در عین حال مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اردبیل نیز مبارزه با اعتیاد را مهم‌ترین برنامه کاری خود در راستای مقابله با آسیب‌های اجتماعی مدارس عنوان کرده است.

احمدناصری معتقد است اعتیاد جدی‌‌‌ترین آسیبی است که گروه‌های سنی دانش‌آموز را تهدید می‌کند و لازم است با برنامه‌های منسجم، آسیب‌های آن را سد کرد.

از سوی بهزیستی استان نیز نقشه راه ۵ ساله مبارزه با اعتیاد را برای دوره دوم خود اجرا می‌کند و برنامه‌های این سند به ۱۶ دستگاه اجرایی ابلاغ شده است.

 

پاسخ به این سؤال که دستاورد این سند در دوره اول اجرا برای محدود کردن سن اعتیاد چه بود و چرا با وجود این همه نقشه راه و برنامه‌های مبارزه شیوع انواع اعتیاد به ویژه در بین نوجوانان رو به افزایش است، ضروری است.