سرمایه‌گذاری پاشنه‌آشیل بخش معدن

۱۰۰ روز با دولت سیزدهم سرمایه‌گذاری پاشنه‌آشیل بخش معدن با وجود آغاز نسبتاً خوب دولت سیزدهم در شروع راه چهار ساله در بخش معدن و صنایع‌معدنی، اما به نظر می‌رسد آنچه بیش از هر چیز این بخش را می‌آزارد و در مسیر توسعه آن دشواری ایجاد خواهد کرد، کمبود سرمایه‌گذاری باشد. به گزارش مناقصه‌مزایده، به‌طوری […]

۱۰۰ روز با دولت سیزدهم

سرمایه‌گذاری پاشنه‌آشیل بخش معدن

با وجود آغاز نسبتاً خوب دولت سیزدهم در شروع راه چهار ساله در بخش معدن و صنایع‌معدنی، اما به نظر می‌رسد آنچه بیش از هر چیز این بخش را می‌آزارد و در مسیر توسعه آن دشواری ایجاد خواهد کرد، کمبود سرمایه‌گذاری باشد. به گزارش مناقصه‌مزایده، به‌طوری که کارشناسان، معتقدند: بازگشت بخش معدن و صنایع‌معدنی کشور به شرایط نرمال در بخش‌های مختلف اکتشاف، استخراج و ماشین‌آلات و جبران عقب‌ماندگی‌‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری ۵۰ تا ۷۵ میلیارد دلاری است. با وجود همه قابلیت‌‌ها و پتانسیل‌هایی که در بخش معدن و صنایع‌معدنی از نظر تولید، اشتغالزایی و خلق ارزش‌افزوده متصور است، اما بخش معدن در سال‌های گذشته نتوانسته آن‌طور که باید و شاید اعتماد لازم را در سرمایه‌گذاران جلب کند؛ بخشی از این موضوع به دلیل تحریم‌ها و موانع صادراتی و بخشی دیگر به دلیل تغییر قوانین و بخشنامه‌ها در داخل اتفاق افتاده است. ایران دارای ۸۱ نوع از انواع مختلف مواد معدنی است. ذخایر اثبات شده سنگ‌آهن ایران به مقدار ۲٫۷ میلیارد تن (هشت‌دهم درصد کل ذخایر جهان) و ذخایر سنگ معدن مس به مقدار ۲٫۶ میلیارد تن (چهار دهم درصد از ذخایر جهانی) است. ایران همچنین دارای ۱۱ میلیون تن روی (چهار درصد از ذخایر جهانی) است. کل ذخایر اثبات شده معادن ایران در حدود ۶۰ میلیارد تن برآورد شده که با اجرای اولویت نخست اکتشافی کشور در گستره‌‌ای به مساحت ۵۰۰ هزار کیلومترمربع، انتظار می‌رود به بیش از ۱۰۰ میلیارد تن برسد. از این‌رو بخش معدن و صنایع‌معدنی یکی از حوزه‌‌های مهم و اثرگذار در تولید و تجارت کشور به شمار می‌آید. به‌تازگی، کشف ۱۳ نوع ماده معدنی جدید از سوی علیرضا شهیدی؛‌ رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی اطلاع‌رسانی شد که به این ترتیب، تعداد مواد معدنی موجود در کشور به ۸۱ عنصر افزایش یافت.

بازگشت نرخ سیمان

یکی از اولین اقدامات قابل‌توجه در دوره حضور سیدرضا فاطمی‌امین؛ به عنوان وزیر صنعت،معدن‌وتجارت، بازگرداندن قیمت سیمان به نرخ پیش از قطعی برق بود. اقداماتی که در جریان کنترل قیمت سیمان در وزارت صنعت انجام شد، برخورد تعزیراتی و دستوری نبود؛ بلکه این اصلاح ساختار‌ها بود که منجر به تعادل بازار و کاهش قیمت‌ها شد. در این زمینه وزارت صمت در ابلاغیه‌ای اعلام کرد: هرگونه خرید و عرضه سیمان خارج از بورس کالا ممنوع بوده و همه واحدهای تولیدکننده سیمانی که تاکنون در بورس پذیرش نشده‌اند باید ظرف دو هفته در بورس پذیرش و اقدام به عرضه محصول خود کنند. به دنبال این اقدام، به‌تدریج قیمت سیمان به نرخ پیش از قطعی برق بازگشت و قیمت آن در بورس به کیسه‌ای ۲۵ هزار تومان رسید.

آغاز اکتشاف ۴۰۰هزار کیلومترمربعی تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی

همچنین، یکی دیگر از اتفاقات قابل‌توجه در حوزه اکشتافات معدنی در ۱۰۰ روز آغازین کاری دولت سیزدهم، آغاز توافق‌نامه سه‌جانبه اکتشاف بین معاونت امور معادن و صنایع‌معدنی وزارت صمت، ایمیدرو و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی بود. این توافق‌نامه به منظور آغاز اکتشاف ۴۰۰هزار کیلومترمربعی تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی، از ۲۵ مهرماه از بیرجند در خراسان‌جنوبی آغاز شد.

رشد تولید ۵ محصول بخش معدن

براساس این گزارش، بررسی آمارهای منتشره وزارت صمت گویای آن است که در شش ماهه ابتدایی امسال از بین ۱۰ محصول اصلی بخش معدن و صنایع‌معدنی تولید پنج محصول از جمله کاتد مس با افزایش و تولید پنج محصول دیگر از جمله فولاد و سیمان با کاهش مواجه شد. در مدت مذکور ۱۵۰٫۷ هزار تن کاتد مس (رشد ۳٫۷ درصدی)، ۲۶۵٫۸ هزار تن شمش آلومینیوم (شد ۲۷٫۲ درصدی)، بیش از ۲۲۱٫۲ میلیون مترمربع کاشی و سرامیک (رشد ۵٫۷ درصدی)، ۶۵۸٫۲ هزار تن شیشه جام (رشد ۲۵٫۴ درصدی)‌ و ۲۹٫۹ هزار تن ظروف چینی (رشد ۱۷٫۲ درصدی) تولید شد. با این حال تولید فولاد خام با مجموع ۱۲٫۸۸ میلیون تن (افت ۹٫۵ درصدی)، محصولات فولادی با ۱۲٫۸ میلیون تن (کاهش ۳٫۸ درصدی)، آلومینا با ۲۶۵٫۸ هزار تنی (کاهش ۴٫۶ درصدی)، کنسانتره زغال‌سنگ با ۷۲۴ هزار تن (افت شش درصدی) و سیمان با ۳۲٫۳ میلیون تن (کاهش ۹٫۲ درصدی)‌ ثبت کرد.

احیای معادن راکد

گزارش اخیر طرح احیاء، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک‌مقیاس، حاکی از پایش بیش از چهار هزار محدوده معدنی در ۲۱ استان هدف براساس آمار و اطلاعات اخذ شده از وزارت صنعت،معدن‌وتجارت است. با همکاری کارگروه استانی طرح احیاء، بر روی بیش از ۲۵۰ معدن اقدامات کلینیکی شامل رفع موانع اداری، سرمایه‌گذاری، معارضان محلی و… انجام شد که بر این اساس در مجموع ۲۷۱ معدن (با احتساب معادن بازمانده از پارسال) احیاء شده و توسعه یافتند و با توجه به اظهارات کارگروه استانی سازمان‌های صنعت،معدن‌وتجارت به چرخه تولید بازگشتند. معادن احیاء و توسعه یافته مذکور در شش ماهه نخست امسال پس از فعال‌سازی نهایی، پتانسیل افزایش اشتغال مستقیم بیش از دو هزار نفر و قابلیت افزایش ظرفیت تولید تا یک میلیون و ۴۲۰ هزار تن را دارا هستند.

سرمایه‌گذاری‌ها در بخش معدن

بررسی‌‌ها حاکی است؛ از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان شهریورماه تعداد ۷۴ مورد سرمایه‌گذاری خارجی با حجم دو میلیارد و ۲۲۷ میلیون دلار در بخش‌های صنعت،معدن‌وتجارت کشور مصوب شده است که از لحاظ حجم سرمایه‌گذاری مصوب حوزه معدن ۴٫۲ درصد بوده است