آیا سامانه احراز هویت وزارت ارتباطات هک شد؟

اخیراً اطلاعاتی در فضای مجازی منتشر شده که گفته شده این اطلاعات از هک کردن سامانه احراز هویت وزارت ارتباطات (شاهکار) به دست آمده است؛ بررسی موضوع، کذب بودن این خبر را تکذیب کرد. به گزارش فارس، اخیراً اطلاعاتی از شماره تلفن، نام و نام‌خانوادگی و آدرس مشترکان تلفن همراه در فضای مجازی منتشر شده […]

اخیراً اطلاعاتی در فضای مجازی منتشر شده که گفته شده این اطلاعات از هک کردن سامانه احراز هویت وزارت ارتباطات (شاهکار) به دست آمده است؛ بررسی موضوع، کذب بودن این خبر را تکذیب کرد. به گزارش فارس، اخیراً اطلاعاتی از شماره تلفن، نام و نام‌خانوادگی و آدرس مشترکان تلفن همراه در فضای مجازی منتشر شده که گفته می‌شد این اطلاعات از هک کردن سامانه احراز هویت وزارت ارتباطات به دست آمده است. در این خبر ادعا شده که ۶۹ میلیون اطلاعات سامانه شاهکار به بیرون درز کرده است و در اینترنت در حال خرید و فروش است. این سامانه شاهکار نام دارد و وظیفه مطابقت کدملی مشترک با کد ملی ثبت شده توسط اپراتور را عهده‌دار است.

سامانه شاهکار چیست و چه اطلاعاتی در اختیار دارد؟

سامانه شاهکار در پی مصوبه شورای‌عالی فضای مجازی به منظور تأمین کامل حریمخصوصی و امنیت اطلاعات کاربران در فضای مجازی و حقیقی در سال ۹۴ راه‌اندازی و به تدریج سرویس‌های مختلف به آن اضافه شده است. سرویس پاسخگویی به استعلام تطبیق شماره تلفن همراه با کدملی صاحب خط تلفن، به عنوان یکی از سرویس‌های اصلی این سامانه است که به نهادها، سازمان‌ها، بانک‌ها، کسب‌وکار‌ها ارائه می‌شود. این سرویس جهت بررسی تطبیق بین شناسه هویتی ثبت شده برای سرویس با شناسه سرویس مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. سامانه شاهکار در واقع یک واسط بین اپراتورهای مخابراتی و مراجع تطبیق هویت است، اپراتور‌ها پیش از ارائه سرویس به مشترکین خود، از طریق سامانه شاهکار، هویت مشترکین را از نظر حقیقی یا حقوقی، ایرانی یا خارجی بودن صحت‌‌سنجی می‌کند و در صورت تأیید درستی اطلاعات در سامانه، اپراتور اجازه ارائه سرویس به مشترکین را دارد. این خدمت به عنوان یکی از روش‌های احراز اصالت هویت مالک سرویس (نظیر تطبیق شماره تلفن همراه و کدملی شخص حقیقی یا شناسه ملی شخص حقوقی) مورد کاربرد خواهد بود. در حال‌حاضر این خدمت از طریق گذرگاه ملی خدمات دولت (GSB) قابل واگذاری به دستگاه‌های اجرایی و کسب‌وکار‌های مورد تأیید این رگولاتوری است. تقریباً همه مردم ایران موبایل دارند و موضوع درز اطلاعات مشترکان موبایل جامعه مخاطب زیادی دارد.

شاهکار هک شده است؟

کمی پس از انتشار این خبر، متخصصان و کارشناسان بررسی صحت و سقم موضوع را آغاز کردند و طولی نکشید که به این نتیجه رسیدند که دیتایی که هم‌اکنون عرضه شده پیش از این هم با عنوان دیگری برای فروش قرار گرفته بوده است و دیتای جدیدی نیست. پس اصل موضوع با تردید مواجه شد.

پاسخ وزارت ارتباطات به خبر هک چیست؟

کمی بعد هم‌، مجتبی جوانبخت؛ مدیرکل امنیت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در زیرمجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پس از بررسی موضوع اعلام کرد که سامانه شاهکار هک نشده است و خبر را تکذیب کرد. این مدیر دولتی، اضافه کرد که حتی اطلاعاتی که در فضای مجازی منتشر شده با اطلاعات سامانه شاهکار مطابقت ندارد و صرفاً از عنوان سامانه شاهکار برای اعتبار بخشیدن به اطلاعات نادرست و ایجاد جذابیت بیشتر استفاده شده است. این از معدود دفعاتی است که مدیران وزارت ارتباطات در برخورد با اخبار یا شایعات هکری، سرعت عمل به خرج می‌دهند و در موقع مناسب خود را موظف به پاسخگویی و شفاف‌سازی می‌دانند. به این ترتیب اگرچه این روز‌ها سیر حملات هکری و آسیب امنیتی به کشور زیاد شده است؛ اما در این موضوع اخیر جای نگرانی‌ای برای مشترکان وجود ندارد.