تسهیل اعطای اینماد به استارت‌آپ‌های وام‌دهی آنلاین

با توجه به برگزاری جلسه مرکز تجارت الکترونیک با کسب‌وکارهای حوزه لندتک، پنج تصمیم در راستای تسهیل اعطای اینماد به کسب‌وکارهای فعال در این حوزه گرفته شده است. به گزارش تسنیم، در آخرین جلسه کارگروه مشورتی راهبری تجارت الکترونیکی (کمیته نوآوری و توسعه کاربردها) که در تاریخ دوم آذر ۱۴۰۱ با حضور رئیس مرکز تتا، […]

با توجه به برگزاری جلسه مرکز تجارت الکترونیک با کسب‌وکارهای حوزه لندتک، پنج تصمیم در راستای تسهیل اعطای اینماد به کسب‌وکارهای فعال در این حوزه گرفته شده است. به گزارش تسنیم، در آخرین جلسه کارگروه مشورتی راهبری تجارت الکترونیکی (کمیته نوآوری و توسعه کاربردها) که در تاریخ دوم آذر ۱۴۰۱ با حضور رئیس مرکز تتا، نمایندگان سازمان نظام صنفی رایانه‌ای (رئیس رسته خدمات فناوری اطلاعات، رئیس کمیسیون فین‌تک و رئیس کارگروه لندتک)، نماینده انجمن علمی تجارت الکترونیکی ایران، کسب‌وکارهای حوزه لندتک برگزار شد، درباره سازوکار قانونی اعطای اینماد به کسب‌وکارهای لندتک بحث و تبادل‌نظر شد. در این جلسه ابتدا رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نظام صنفی رایانه‌ای سابقه موضوع لندتک و تأمین مالی خرد و آخرین وضعیت مقررات‌گذاری در حوزه تسهیلات‌یاری را توضیح داده و رئیس کارگروه لندتک سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ضمن ارایه‌ای به بررسی ابعاد موضوع، سیاست‌های بانک‌مرکزی در زمینه فناوری‌های نوین مالی و پیشنهاد مشخص برای تعیین سازوکار و تسهیل اعطای اینماد به کسب‌وکارهای لندتک را در قالب تسهیل‌گر ارایه تسهیلات خرد بانکی توسط نهادهای دارای مجوز قانونی از بانک‌مرکزی پرداختند. سپس تمامی کسب‌وکار‌ها ضمن معرفی مدل کسب‌وکاری خود، نقطه نظرات خود درباره نحوه اجرای پیشنهاد مطرح‌شده را بیان کردند. در ادامه، رئیس مرکز تِتا، به بیان اهمیت حمایت از نوآوری و توسعه حوزه‌های جدید کسب‌وکاری در تجارت الکترونیکی از جمله حوزه لندتک پرداخته و بیان کردند از ابتدای حضور در مرکز تِتا پیگیر حوزه‌های مالی جدید در تعامل با تشکل‌های بخش‌خصوصی به ویژه در حوزه ارایه تسهیلات خرد و فروش اقساطی به منظور تحریک تقاضا و گسترش بازار تجارت الکترونیکی بوده و بار‌ها درباره آن صحبت کرده‌اند. ایشان ضمن تأکید بر حفظ جایگاه بانک‌مرکزی به‌عنوان تنظیم‌گر تخصصی نظام پولی و بانکی کشور، به لزوم تعیین سازوکار قانونی فعالیت کسب‌وکارهای حوزه‌های جدید در چارچوب سیاست‌های بانک‌مرکزی و دیگر قوانین و مقررات کشور اشاره کرده و این فرآیند را مرحله به مرحله و مستمر دانستند که بخشی از آن در قالب خروجی این جلسه تصمیم‌گیری خواهد شد. در نهایت، خروجی جلسه بدینصورت جمع‌بندی و مورد تصمیم‌گیری قرار گرفت:

۱- اعطای اینماد به کسب‌وکارهای حوزه لندتک در قالب «تسهیلات‌یار» به‌عنوان بازوی فناوری، اجرایی و بازاریابی نهادهای پولی دارای مجوز قانونی و تحت نظارت بانک‌مرکزی و بدون هرگونه مداخله مستقیم در زمینه سپرده‌گیری، خلق پول و… در چارچوب سند سیاست‌های بانک‌مرکزی درخصوص فناوری‌های مالی انجام خواهد شد.

۲- به تسهیلات‌یارهایی که به صورت حلقه بسته فعالیت می‌کنند، بدون نیاز به قرارداد با نهاد پولی اینماد اعطاء خواهد شد. منظور از حلقه بسته، فروش کالا/خدمت در بستر خود یا کسب‌وکارهای وابسته (برند متفاوت ولی مالکیت یکسان) است.

۳- به تسهیلات‌یارهایی که به صورت حلقه باز فعالیت می‌کنند، پس از ارایه معرفی‌نامه از نهاد پولی معتبر (بانک، مؤسسه اعتباری غیربانکی یا لیزینگ) خطاب به مرکز تتا مبنی بر پذیرش مسؤولیت اعطای تسهیلات و امور مربوط به آن مثل بازپرداخت اقساط توسط مشتریان، اینماد اعطاء خواهد شد.

۴- فروشندگان کالا/خدمت طرف قراداد با تسهیلات‌یار باید دارای مجوز فعالیت قانونی باشند. در مورد فروشندگان فیزیکی ارایه نمونه قرارداد و مجوز فعالیت و در مورد فروشندگان مجازی داشتن اینماد معتبر الزامی است که با پیاده‌سازی وب‌سرویس سامانه امتا به صورت سیستمی قابل کنترل خواهد شد.

۵- به منظور جلوگیری از بروز مشکل برای درگاه پرداخت برخی تسهیلات‌یارهای موجود تا زمان ارایه معرفی‌نامه، با بارگذاری قرارداد معتبر با نهاد پولی دارای مجوز قانونی و تحت نظارت بانک‌مرکزی، مهلت حداکثر دوماهه در قالب حالت «سایر حوزه‌های مالی» ارایه خواهد شد. گفتنی است؛ لندتک زیر شاخه‌ای از فینتک است که با استفاده از فناوری، وام‌دهی به افراد را راحت‌تر کرده و واسطه‌گری بانک‌ها را از میان برداشته است. به این ترتیب می‌توان آن را پلتفرمی برای اتصال وام‌دهندگان به وام‌گیرندگان خرد دانست.