بازارسرمایه، بازار شانسی نیست

رئیس سازمان بورس بازارسرمایه، بازار شانسی نیست گروه بانک، بیمه، بورس- رئیس سازمان بورس، با بیان اینکه بازارسرمایه از اصولی برخوردار است که ارتباطی به شانس ندارد، گفت: چنانچه اصول مربوط به بازار رعایت نشود، دارایی افراد ممکن است به سبب پُرریسک بودن بازار، در معرض کاهش قیمت‌ها قرار بگیرید. البته، تجربه، سوابق، آمار و […]

رئیس سازمان بورس

بازارسرمایه، بازار شانسی نیست

گروه بانک، بیمه، بورس- رئیس سازمان بورس، با بیان اینکه بازارسرمایه از اصولی برخوردار است که ارتباطی به شانس ندارد، گفت: چنانچه اصول مربوط به بازار رعایت نشود، دارایی افراد ممکن است به سبب پُرریسک بودن بازار، در معرض کاهش قیمت‌ها قرار بگیرید. البته، تجربه، سوابق، آمار و عملکردها نشان داده که در بلندمدت بازدهی این بازار از دیگر بازارها بیشتر است. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از سنا، محمدعلی دهقان‌دهنوی؛ گفت: کسی که وارد بازارسرمایه می‌شود باید بخشی از دارایی خود که در آینده نزدیک به آن نیاز فوری ندارد را وارد بازار کند و با توجه به میزان آگاهی و دانش خود نسبت به بازار و انتخاب سهم‌ها، سرمایه‌گذاری مستقیم یا غیرمستقیم را انتخاب کند. اگر سرمایه‌گذاران اصول را رعایت کنند به طور حتم در بلندمدت سود خوبی از بازار دریافت می‌کنند که ربطی به شانس ندارد.

بازارسرمایه؛ آینه اقتصاد

دهقان‌دهنوی؛ با اعلام اینکه بازارسرمایه آینه اقتصاد است، خاطرنشان کرد: به‌طور کلی هر اتفاق در اقتصاد، در بازارسرمایه منعکس می‌شود. اکنون وضعیت شرکت‌ها در داخل بورس بسیار خوب است و گزارش‌های تحلیلگران از فروش و سودآوری دلالت بر مثبت بودن بازار دارد. او در پایان سخنان خود، تأکید کرد: زمانی که اقتصاد با شرایط و انتظارات تورمی‌مواجه است، فعالان اقتصادی فکر می‌کنند در آینده نزدیک به دلیل رشد نقدینگی زیاد و نیز تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی، ممکن است قیمت ارز افزایش و ارزش پول ملی کاهش یابد، بنابراین، پول خود را از بانک‌ها به سوی بازارهای دیگر از جمله بازار سهام می‌آورند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه افزایش قیمت‌ها برای اقتصاد کشور مطلوب نیست، گفت: افزایش قیمت‌ها از اقتصاد منبعث می‌شود و همچنین تحولات اقتصادی را رقم می‌زند. به گفته دهقان‌دهنوی؛ اگر شرکت‌ها سودآوری خوبی داشته باشند، تأثیر مثبت آن نمایان خواهد شد و هر تحول اقتصادی تأثیر خود را بر عملکرد شرکت‌ها و ارزش دارایی‌ها می‌گذارد.

قطعی بودن تغییر و افزایش تدریجی دامنه نوسان

دهنوی؛ به قطعی بودن تغییر و افزایش تدریجی دامنه نوسان اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه‌های سازمان بورس و اوراق بهادار که البته موضوع جدیدی نیز نیست، افزایش دامنه نوسان است. این موضوع کاملاً قطعی و شیوه و روش اجرای آن در دست بررسی است. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه در همین راستا برنامه جامعی در مرکز پژوهش سازمان بورس در حال اجراست، افزود: برای اینکه افزایش دامنه نوسان به صورت تدریجی و نظام‌مند باشد، طرحی در دست بررسی است. دهقان‌دهنوی؛ با اشاره به تغییر دامنه نوسان در سال گذشته به منفی۲ و مثبت۶، اظهار داشت: کاهش دامنه نوسان در آن برهه از زمان، برای یک دوره کوتاه‌مدت و به صورت موقت و محدود انجام شد. او یادآور شد: همزمان با این اتفاق، طبق مصوبه شورای‌عالی بورس و مصوبات بعدی شورا، دامنه نوسان برای کنترل رفتارهای هیجانی و بازگشت آرامش به بازار، بازتر شد. البته پس از بازتر کردن دامنه نوسان، دوباره به حالت پیشین برگردانده شد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار امیدواری کرد و گفت: با کامل شدن مطالعات بر دامنه نوسان، خروجی این مطالعه در اختیار فعالان و صاحب‌نظران بازارسرمایه قرار داده می‌شود تا به اجماع کاملی برسیم و طرح مناسب و خوبی را اجراء کنیم.

پدیده صف‌نشینی، یکی از پیامدهای افزایش دامنه نوسان

او برطرف شدن پدیده صف‌نشینی را یکی از پیامدهای افزایش دامنه نوسان عنوان کرد و گفت: درکنار اتفاقات و تحولات مثبت یا منفی  اقتصاد که بر انتظارات سهامداران از قیمت‌ سهم‌ها تأثیرگذار است؛ افزایش دامنه نوسان نیز در تشکیل پدیده صف‌نشینی مؤثر است. دهقان‌دهنوی؛ در ادامه با بیان مثالی عنوان کرد: فرض کنید خبر مثبتی درخصوص شرکتی اعلام شود؛ سهامداران براساس ارزیابی خود به این نتیجه می‌رسند که این سهم باید ۲۰ درصد بیشتر از آن چیزی که در حال‌حاضر است، ارزش داشته باشد. بنابراین، زمانی که دامنه مثبت۵ باشد، تقاضا برای خریداران سهم بیشتر از عرضه آن می‌شود، زیرا همه بر این باورند که سهم یادشده ارزنده است و خواستار خرید آن می‌شوند و چون قیمت نمی‌تواند در یک روز بیشتر از پنج درصد افزایش یابد، صف خرید تشکیل می‌شود و از طرفی دیگر، افرادی که این سهم را دارند، ممکن است حاضر به فروش در آن قیمت نشوند. او گفت: این اتفاق منجر به ایجاد صف در بازار می‌شود. صف‌نشینی پدیده مطلوبی نیست و به معنای نبود نقدشوندگی در بازارسرمایه تلقی می‌شود. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه با بازتر شدن دامنه نوسان به ندرت شاهد چنین اتفاقاتی هستیم، عنوان کرد: تصور کنید اگر دامنه ۲۰ باشد، شاهد اتفاقات فوق نخواهیم بود. اگر دامنه ۱۰ باشد، صف طی دو یا چند روز از بین خواهد رفت. اما اگر دامنه کوچک باشد ممکن است روزهای متوالی صف خرید یا صف فروش شکل بگیرد.

فوائد دامنه بازتر

به گفته دهقان‌دهنوی؛ هر چه دامنه بازتر باشد، نقد شوندگی و کارایی بازار افزایش پیدا خواهد کرد. البته در دامنه بزرگ‌تر، سهامداری که از آگاهی، دانش و تسلط کافی برخوردار نیست، ممکن است گرفتار رفتارهای هیجانی شود. رئیس سازمان بورس، تأکید کرد: افزایش دامنه نوسان باید همراه با آموزش، فرهنگ‌سازی و تشویق بیشتر افرادی که سرمایه کمتر دارند یا با بازارسرمایه آشنایی کافی ندارند، به روش سرمایه‌گذاری غیرمستقیم باشد.

سهام‌عدالت؛ دارایی ارزشمند

او درباره تغییرات در بازارسرمایه و نگرانی‌های سهامداران در موضوعاتی همچون تغییر دامنه نوسان و آزادسازی سهام‌عدالت و تأثیر آن بر بازارسرمایه، گفت: در بحث مربوط به اجازه فروش سهام با توجه به اینکه سهام مورد نظر خارج از بازار و در واقع بین مردم توزیع شد و از حجم بالایی برخوردار است، امکان اینکه به افراد گفته شود سهام‌عدالت خود را نفروشند، وجود ندارد؛ زیرا فشار عرضه‌ای بر بازار وارد خواهد کرد که می‌تواند جو بازار را منفی کند. دهقان‌دهنوی؛ با بیان اینکه در سال گذشته آزادسازی سهام‌عدالت به مفهوم اینکه مالکیت و مدیریت به مردم منتقل شود در سهامداران مستقیم، به طور کامل انجام شد، گفت: در حال‌حاضر سهامداران مستقیم عدالت می‌توانند در مجامع شرکت‌ها حضور یابند و در انتخاب هیأت‌مدیره نقش داشته باشند. رئیس سازمان بورس، تصریح کرد: در حال برنامه‌ریزی برای آزادسازی سهام‌عدالت هستیم. در ارتباط با سهام‌عدالت، سه نکته مطرح است، نخست اینکه، توصیه ما به مردم این است که سهام‌عدالت یک دارایی ارزشمند است. تا حد امکان از فروش آن منصرف شوند و حتی در صورت امکان، آن را افزایش دهند. دهقان‌دهنوی؛ نکته دوم را استفاده از روش‌هایی خواند که منجر به جذب سهام‌عدالت در صندوق‌ها می‌شود و ادامه داد: سازمان بورس در تلاش است با ایجاد روش‌هایی از عرضه سهام‌عدالت به صورت خرد در بازار عرضه جلوگیری کند. او نکته سوم را آزادسازی تدریجی سهام‌عدالت در صورت عدم موفقیت در جذب این سهام در صندوق‌ها خواند تا از این طریق امکان کنترل آزادسازی سهام‌عدالت میسر شود و از ایجاد جو منفی در بازار پرهیز شود.