خرده سرمایه‌گذاران؛ غرق در هیجان دلار!

خرده سرمایه‌گذاران؛ غرق در هیجان دلار! دیروز زنان خانه‌دار هم به خریداران بازار ارز اضافه شدند، خریدارانی سرگردان که سرمایه‌های خردشان را اسیر نوسانات ارزی کرده‌اند تا بلکه سودی اندک اما پرریسک به خانه ببرند. به گزارش مهر، قیمت دلار روز شنبه از مرز ۴۷۰۰تومان عبور کرد و کم‌تر کسی باورش می‌شد پتانسیل افزایش قیمت […]

خرده سرمایه‌گذاران؛ غرق در هیجان دلار!

دیروز زنان خانه‌دار هم به خریداران بازار ارز اضافه شدند، خریدارانی سرگردان که سرمایه‌های خردشان را اسیر نوسانات ارزی کرده‌اند تا بلکه سودی اندک اما پرریسک به خانه ببرند.

به گزارش مهر، قیمت دلار روز شنبه از مرز ۴۷۰۰تومان عبور کرد و کم‌تر کسی باورش می‌شد پتانسیل افزایش قیمت دلار تا این میزان وجود داشته باشد. نرخ دلار روز یکشنبه، نیز از مرز ۴۷۵۰تومان عبور کرد و در معاملات پایانی عصر این روز به سمت ۴۸۰۰تومان خیز برداشت.

هیجانات در بازار اکنون به اوج رسیده و هر کسی با هر میزان سرمایه‌ای که دارد، از دور و نزدیک خود را به چهارراه استانبول و سبزه میدان رسانده است تا بلکه بتواند سودی هر چند اندک اما پرریسک را به خانه ببرد.

البته برخی از خریداران بازار ارز، خیلی دیرهنگام وارد این بازار شده و درست در شرایطی تصمیم به ورود برای سرمایه‌گذاری گرفته‌اند که افزایش نرخ دلار بیش‌تر مسیر خود را طی کرده است و شاید این یک ورود دیرهنگام باشد.

با سیر صعودی قیمت، این روز‌‌‌ها حتی زنان خانه‌دار و دارندگان سرمایه‌های خرد هم به خریداران این بازار اضافه شده‌اند؛ آنها که اندک سرمایه‌ای داشتند و به بهانه کسب سود، به بازار ورود کردند و بعضاً اسیر دلالانی شدند که تنورشان این روز‌‌‌ها بسیار داغ است و هر سرمایه‌ای ممکن است در این تنور وارد شده و بسوزد.

تمام اینها در شرایطی است که اگر برنامه منسجمی برای هدایت سرمایه‌های سرگردان تدارک دیده می‌شد، حجم نقدینگی رو به افزایش در اقتصاد ایران به نوع دیگری هدایت می‌شد و چنین رفتارهایی را در بازار رقم نمی‌زد؛ به خصوص این‌که بیش‌ترین ضرر را در میان مدت، دقیقا همان سرمایه‌گذارانی خواهند داشت که اکنون سودای سود از بازار ارز را در سر دارند. به اعتقاد برخی کارشناسان، کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی و برنامه دولت برای اخذ مالیات از سپرده‌ها، موجب شده مردم سرمایه‌های خرد خود را روانه بازار ارز کنند و همین مسأله به افزایش قیمت دامن‌زده است.

«حسین»، از دلارفروشان خیابان فردوسی سفرهای خارجی را عامل دیگری برای دامن زدن به قیمت دلار معرفی می‌کند. او به مهر گفت: تقاضای ارز در بازار خیلی زیاد شده و بخش مهمی از آن بخاطر سفرهای خارجی مردم برای ایام نوروز است و معمولاً کسانی که برای تعطیلات نوروز به سفرهای خارجی می‌روند، از بهمن ماه ارز مورد نیاز خود را از بازار خریداری می‌کنند.

وی ادامه داد: با توجه به تجربه فروش هر ساله این ایام، فکر می‌کنم تعداد سفرهای خارجی مردم در ایام نوروز میلیونی باشد و اگر هر کدام چند هزاردلار به‌عنوان هزینه سفر نیاز داشته باشند، حجم زیادی تقاضا را در بازار شکل می‌دهد.

سرمایه‌هایی که به سمت تولید نمی‌رود

از سوی دیگر، بیش‌تر این سرمایه‌گذاری‌هایی که از این بازار به آن بازار در حرکت هستند، علاوه بر این‌که می‌توانستند چرخ تولید و اشتغال را به حرکت دربیاورند، می‌توانستند با ضمانت دولت، سود خوبی را به دست آورند که به مراتب کم ریسک تر از سرگردانی و کوچ از این بازار به آن بازار و در نهایت توقف در ایستگاه بازار ارز و چهارراه استانبول بود.

در اینجا است که به نظر می‌رسد دولت باز هم از کنار یک تدبیر ساده یعنی هدایت نقدینگی به سمت تولید با ابزارهایی همچون اوراق مشارکت با نرخ سود جذاب و حتی بالاتر از نرخ بلندمدت یک‌ساله بانکی، گذر کرد و بازار را بدون برنامه به حال خود ر‌‌‌ها کرد.

یکی از صرافان بانکی با بیان این‌که تکانه‌های بازار ارز از ماه‌ها قبل قابل پیش‌بینی بود و برخی تحرکات بازار به خصوص عملکرد اماراتی‌‌‌ها در قبال برخی تبادلات ارزی و مواردی از این دست، شرایط را قابل برنامه‌ریزی می‌کرد، گفت: متأسفانه تدبیری برای هدایت بازار ارز به‌کار گرفته نشد، در حالی که حتی دولت با عملیات روانی به خوبی می‌توانست بازار را کنترل کند.

وی می‌افزاید: خرید ارز این روز‌‌‌ها با دید سرمایه‌گذاری آن هم از سوی سرمایه‌گذاران خرد و زنان خانه دار به هیچ عنوان سودآوری بلندمدت ندارد و نمی‌توان خیلی به آن خوشبین بود.

 

به هر حال داستان هر چه که باشد به مردم عادی توصیه می‌شود که خود را وارد معادلات ارزی پیچیده این روزهای بازار نکنند و در عین حال لازم است مسؤولان این روزهای آشفته بازار ارز را بی‌سروسامان به حال خود ر‌‌‌ها نکنند.