صدور شناسنامه‌های مالیاتی برای فعالان اقتصادی

کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران پیشنهاد داد صدور شناسنامه‌های مالیاتی برای فعالان اقتصادی کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران در مطالعه‌ای به تحلیل وضعیت مالیات‌های مستقیم از تحول درآمدهای مالیاتی تا نقدهای وارد به سیستم مالیاتی مستقیم، می‌پردازد و در پایان پیشنهاد می‌کند که صدور شناسنامه‌های مالیاتی برای فعالان اقتصادی […]

کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران پیشنهاد داد

صدور شناسنامه‌های مالیاتی برای فعالان اقتصادی

کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران در مطالعه‌ای به تحلیل وضعیت مالیات‌های مستقیم از تحول درآمدهای مالیاتی تا نقدهای وارد به سیستم مالیاتی مستقیم، می‌پردازد و در پایان پیشنهاد می‌کند که صدور شناسنامه‌های مالیاتی برای فعالان اقتصادی راهی مفید و کارا در فرایند پرداخت مالیات خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران «از تحول تا نقد» مطالعه‌ای است که به همت کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران انجام شده است. این گزارش به تحلیل وضعیت مالیات‌های مستقیم از تحول درآمدهای مالیاتی تا نقدهای وارد به سیستم مالیاتی مستقیم پرداخته است. در این گزارش ابتدا به بررسی کلیاتی در مورد مالیات‌های مستقیم پرداخته شده و تأکید دارد که شرایط دریافت مالیات‌های مستقیم باید به چه ترتیبی باشد. سپس به بیان مطالبی در مورد روند تحول درآمدهای مالیاتی در ایران و علل مربوط به آن می‌پردازد. در این بخش روند درآمدهای مالیاتی در چهار دوره زمانی مورد بررسی قرار گرفته است و روند تحول آن در برابر درآمدهای نفتی نیز به تصویر کشیده می‌شود. همان‌طور که عنوان شد بالا‌ترین سهم درآمدهای مالیاتی مربوط به دوره زمانی ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۸ بوده است که نزدیک به ۳۶٫۵ درصد از کل درآمدهای دولت را تشکیل می‌دهد.

پس از اشاره به کلیات، رابطه بین توزیع درآمد و مالیات‌های مستقیم مورد توجه قرار می‌گیرد و عنوان می‌شود که با افزایش سهم مالیات‌های مستقیم از کل مالیات‌ها، انتظار می‌رود توزیع درآمد بهبود باید چراکه طرح مالیات‌های تصاعدی در مالیات‌های مستقیم قابل اجراست. در حالی‌که در مالیات‌های غیرمستقیم این قابلیت وجود ندارد. همچنین در مالیات‌های مستقیم امکان اصابت مالیاتی به حداکثر میزان خود خواهد رسید و امکان انتقال این‌گونه مالیات‌ها به گروه دیگر، به صفر کاهش می‌یابد.

این گزارش در ادامه به بررسی برخی اصلاحات انجام شده در قانون می‌پردازد و پس از اشاره به نظرات موافقان و مخالفان اصلاحیه‌های قانون مالیات‌های مستقیم، بحث ضمانت اجرایی که در قانون جدید به آن توجه جدی شده است را به‌عنوان کلیدی‌‌ترین موضوع این قانون مطرح می‌کند، نکته دوم، زمان ارایه این قانون به مجلس است که به شرایط رکود برمی‌گردد و همین وضعیت مانع تصویب برخی مواد آن شد.

در جمع‌بندی این مطالعه که از سوی کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران انجام گرفت، مالیات‌ها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی دولت معرفی می‌شوند، مالیات‌ها تأثیر بسیار زیادی بر اقتصاد و به‌ویژه در بحث توزیع درآمد دارد؛ توزیع درآمد‌ها همواره به‌عنوان پیامد هر سیاستی ازجمله سیاست مالی در نظر گرفته می‌شود.

به باور کارشناسان حوزه مالیاتی توجه این قانون به بحث ضمانت اجرایی از نکات مثبت آن است که براساس آن سازمان امور مالیاتی می‌تواند با کسب مجوز به‌راحتی درآمد‌ها و دارایی‌های افراد را شناسایی و مالیات حقیقی آنها را محاسبه کند و بدین‌ترتیب مانع فرار مالیاتی شود.

طبق این گزارش، از طرف دیگر اعمال سیستم اظهارنامه مالیاتی و سیاست‌های تشویقی براساس قانون جدید، می‌تواند هزینه‌های جمع‌آوری مالیات را کاهش داده و درآمدهای دولت را افزایش دهد. در این‌ بین تعریف پایه‌های جدید مالیاتی با هدف بالا بردن درآمد‌ها در شرایط رکود حاکم بر اقتصاد، مورد انتقاد قرار گرفت.

 

این مطالعه در پایان توجه به بحث زیرساخت‌‌ها در امر مالیات، نظیر صدور شناسنامه مالیاتی برای فعالان اقتصادی را راهی مؤثر در فرایند پرداخت مالیات دانست.