جزییات کامل طرح پایش، شناسایی و ثبت گوشی‌های همراه (رجیستری)

جزییات کامل طرح پایش، شناسایی و ثبت گوشی‌های همراه (رجیستری) مسؤولان وزارتخانه‌های ارتباطات و صنعت جزییات طرح پایش، شناسایی و ثبت گوشی‌های همراه شهروندان را که در روزهای آینده آغاز می‌شود تشریح کردند. به گزارش مهر به نقل از صدا و سیما، حسین‌فلاح‌جوشقانی گفت: در سال ۱۳۸۵ هم این طرح اجرا شد اما از آنجا […]

جزییات کامل طرح پایش، شناسایی و ثبت گوشی‌های همراه (رجیستری)

مسؤولان وزارتخانه‌های ارتباطات و صنعت جزییات طرح پایش، شناسایی و ثبت گوشی‌های همراه شهروندان را که در روزهای آینده آغاز می‌شود تشریح کردند.

به گزارش مهر به نقل از صدا و سیما، حسین‌فلاح‌جوشقانی گفت: در سال ۱۳۸۵ هم این طرح اجرا شد اما از آنجا که پختگی لازم را نداشت و مبتنی بر صرفاً شناسه گوشی بود و این شناسه قابل کپی و جعل کردن است این طرح با شکست مواجه شد.

سرپرست سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ادامه داد: این طرح تا حدود دو سال پیش مسکوت ماند و سپس دوباره مطرح شد و در یکی و دو سال گذشته ابتدا به صورت آزمایشی طرح را اجرا کردیم اما اکنون زیرساخت‌های فنی طرح آماده است و از اواخر این ماه اجرا می‌شود.

فلاح‌جوشقانی اضافه کرد: ابتدا فاز مانیتورینگ و پایش را داریم به این معنی که گوشی‌هایی که در دست مردم است شناسایی و در سیستم ما ثبت می‌شود و این گوشی‌ها مجاز خواهد بود.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: این طرح به صورت مرحله‌ای انجام می‌شود و سپس در مراحل بعدی گسترش می‌یابد.

وی افزود: در تاریخی که بعداً اعلام خواهیم کرد گوشی‌ها حتماً باید در سامانه‌ها ثبت شود.

وی با اشاره به لزوم حمایت از تولید داخلی گوشی‌های تلفن همراه، اضافه کرد: این موضوع به ساماندهی بازار و تولید داخلی هم کمک می‌کند.

حسین‌فلاح‌جوشقانی سرپرست سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: طرح رجیستری یا ثبت تلفن همراه بدین معنی است که مشخصات گوشی در شبکه‌های تلفن همراه و سامانه‌های موجود ثبت شود که اگر گوشی در این سامانه‌ها و شبکه‌ها ثبت نباشد قادر به سرویس دهی نخواهد بود.

وی افزود: یک بار در سال ۸۵ این طرح اجرا شد. چون شماره سریال‌ها قابل کپی کردن بود این طرح متوقف شد. طرح جدید که قرار است از آخر مهر اجرا شود کامل‌تر است.

به گفته وی براساس شماره سریال گوشی و شماره تلفن همراه به صورت یک زوج ثبت می‌شود. به محض روشن شدن این دو شماره چک می‌شود که اگر ثبت شده باشد گوشی به فعالیت عادی خود ادامه خواهد داد یعنی گوشی مجاز است در غیر این صورت گوشی به عنوان غیرمجاز شناخته می‌شود و فرد باید گوشی خود را عوض کند.

جوشقانی گفت: از طرف دیگر اطلاعات در سامانه‌های گمرک نیز ثبت می‌شود و این مشخص می‌کند که گوشی به صورت قاچاق وارد کشور نشده باشد.

ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به عنوان متولی نقش هماهنگ‌کننده بین نهادهای مرتبط را به عهده دارد.

جوشقانی گفت: از آخر مهر این طرح آغاز می‌شود و در ابتدا در یک بازه زمانی گوشی‌ها پایش می‌شوند. گوشی‌های جدید که خریداری می‌شود بعد از روشن شدن پایش می‌شود. به تدریج دامنه کار گسترش می‌یابد. این کار را با برندهایی که کم‌تر در کشور پشتیبانی می‌شوند شروع می‌شود.

او افزود: این کار عطف به ماسبق نمی‌شود و گوشی‌های قبلی را شامل نمی‌شود فقط از تاریخی که اعلام می‌شود، گوشی‌های جدید مورد پایش و بررسی قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: تلاش این است که تمامی واردکنندگان آموزش لازم را ببینند و بازار تحت تأثیر قرار نگیرد اما ممکن است شیطنت‌هایی از طرف کسانی که گوشی غیرقانونی وارد کشور می‌کنند، صورت گیرد.

معاون وزیر ارتباطات گفت: از طریق کمیته راهبردی سعی در کنترل بازار داریم و مردم بدانند که این طرح ملی است و کمک می‌کند از واردات گوشی‌های قاچاق به کشور جلوگیری شود.

جوشقانی گفت: در کمیته راهبری تأکید شد که این طرح با مسؤولیت وزارت ارتباطات انجام خواهد شد اما همه به اندازه سهمی که در این پروژه دارند مسؤول هستند.

او افزود: تضمین این طرح اراده‌ای است که پشت این طرح است. همه سعی ما بر این است که این طرح با شکست مواجه نشود. این طرح یک پلتفرم نرم‌افزاری است و سیستم به کنش‌هایی که در این طرح ایجاد شود واکنش متناسب را خواهد داشت.

علی‌میرنژاد، مدیرکل دفتر صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت نیز در این برنامه درباره طرح رجیستری گفت: برای واردکننده سامانه تجارت خارجی تعریف شده است که این سامانه برای اخذ شناسه کالا ورود پیدا می‌کند. در این سامانه برند و کشور سازنده ثبت می‌شود.

به گفته وی بعد براساس شناسه کالای داخلی به سمت سامانه تجارت می‌رود که در این سامانه براساس ثبت سفارش اطلاعات گوشی ثبت می‌شود بعد از ثبت سفارش در سازمان امور اصناف و سازمان حمایت که نمایندگی را تأیید کرد ثبت سفارش انجام می‌شود بعد که کالا به گمرک رسید براساس اطلاعات ثبت شده گوشی را ترخیص می‌کند.

این مقام مسؤول در وزارت صنعت گفت: در سامانه تجارت داخلی اطلاعات قابل رهگیری است در آخر هم وقتی فرد برای خرید گوشی مراجعه می‌کند اگر کالا از طریق مبادی رسمی وارد شده باشد، وقتی سیم‌کارت وارد می‌شود جوینت انجام می‌شود که شماره ملی و شماره سیم‌کارت با هم جوینت می‌شوند تا گوشی شروع به‌کار کند.

حمیدرضا دهقانی‌نیا، مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا هم در این برنامه تلویزیونی گفت: واردکننده شناسه کالا و با شناسه کالا ثبت سفارش می‌گیرد که در نهایت منجر به ترخیص کالا می‌شود. طبق گفته وزیر ارتباطات این کار با اسکن شبکه شروع می‌شود و گوشی‌ها در شبکه ثبت می‌شود بعد شبکه پایش می‌شود.

وی ادامه‌داد: بعد از معرفی دو مدل کار شروع می‌شود و در ابتدا به همه برند‌ها و مدل‌ها نمی‌پردازیم. همچنین برای این‌که هر سیستمی در سطح ملی و گسترده به نتیجه برسد باید مرحله به مرحله پیش رویم تا ذی‌نفعان طرح هم با طرح منطبق شوند و ضرر و زیانی متوجه آنها نباشد.

دهقانی‌نیا افزود: آغاز پروژه با برخی مدل‌ها و برند‌ها آغاز می‌شود اگر فرد مسافری همان گوشی را در همان زمان وارد کشور کند باید طبق قانون اعلام شده عمل کند.

او افزود: بیش از ۹۰ درصد گوشی‌ها غیرقانونی و قاچاق است. وقتی انجمن واردکنندگان مطمئن شوند هزینه می‌کنند و نیاز بازار برطرف خواهد شد. یکی از دلایل اجرای گام به گام این است که واردات هدفمندتر انجام شود.

دهقانی‌نیا گفت: اجرای گام به گام اطمینان واردکننده را بیش‌تر می‌کند و جلوی قاچاق گرفته می‌شود. همه ذی‌نفعان به تناسب از این طرح بهره خواهند برد.

دهقانی‌نیا گفت: مدلی که قرار است در طرح رجیستری قرار گیرد، با هماهنگی شرکت‌های رسمی واردکننده اعلام خواهد شد. او افزود: انتظار این است که تا ۳ ماه آینده این طرح همه مدل‌ها و برند‌ها را در برگیرد. این قاعده شامل همگان و همه مدل‌ها خواهد شد.

او افزود: این طرح به کمیته راهبری بالادستی برای تصمیم جدی و آنی نیاز دارد. وزارت ارتباطات و ۳ اپراتور در اجرای این طرح زحمات زیادی کشیده‌اند که جای تشکر دارد.

 

وی تأکیدکرد: مردم از اجرای این طرح هیچ نگرانی نداشته باشند و در قبال این طرح هیچ هزینه‌ای از مردم دریافت نخواهد شد.