تدوین آیین‌نامه معاملات بورس کالا در دست بررسی است

سلطانی‌نژاد در پاسخ به مناقصه‌مزایده تدوین آیین‌نامه معاملات  بورس کالا در دست بررسی است گروه بانک، بیمه، بورس- مدیرعامل بورس کالا در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر این که تدوین آیین‌نامه بورس کالا به کجا رسیده است، گفت: تدوین آیین‌نامه معاملات مناقصه‌ای بورس کالا در دست بررسی […]

سلطانی‌نژاد در پاسخ به مناقصه‌مزایده

تدوین آیین‌نامه معاملات  بورس کالا در دست بررسی است

گروه بانک، بیمه، بورس- مدیرعامل بورس کالا در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر این که تدوین آیین‌نامه بورس کالا به کجا رسیده است، گفت: تدوین آیین‌نامه معاملات مناقصه‌ای بورس کالا در دست بررسی است و باید به تأیید شورای عالی بورس برسد.

به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، سلطانی‌نژاد افزود: تهیه سازوکار بازار معاملات تهاتری، راه‌اندازی معاملات حق امتیاز، راه‌اندازی معاملات اوراق خرید دین، راه‌اندازی حراج به روش مناقصه، ایجاد امکان تسویه چند مرحله‌ای، راه‌اندازی معاملات قرارداد آتی خاص، راه‌اندازی معاملات کشف پریمیوم، امکان‌سنجی راه‌اندازی معاملات مبتنی بر رویت براساس حراج حضوری، راه‌اندازی سیستم تسویه و مدیریت ریسک لحظه‌ای مشتریان، توسعه دارایی‌های پایه قراردادهای آتی، اختیار معامله، گواهی سپرده کالایی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی از مهم‌ترین برنامه‌های آتی بورس کالای ایران در سال‌۹۷ است.

مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: بورس کالای ایران در ۱۰ماه ابتدایی سال‌۹۶، سهم ۴۸درصدی از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را به خود اختصاص داده و با ارزش معاملات ۸۷۹هزارمیلیاردریالی، رتبه اول را در بین سایر بورس‌ها کسب کرده است.

سلطانی‌نژاد گفت: ارزش کل معاملات بورس کالای ایران در ۱۱ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۹درصد افزایش یافت.

سلطانی‌نژاد در ادامه با اشاره به شاخص‌های بازار در سال‌۹۶، اظهار کرد: بورس کالای ایران در ۱۰ماه ابتدایی سال‌۹۶، سهم ۴۸درصدی از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را به خود اختصاص داده و با ارزش معاملات ۸۷۹هزارمیلیاردریالی، رتبه اول را در بین سایر بورس‌ها کسب کرده است.

وی به آمار معاملات بورس کالای ایران در ۱۱ماهه سال‌۹۶ نیز اشاره کرد و گفت: ارزش کل معاملات بورس کالای ایران در ۱۱ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۹درصد افزایش پیدا کرده و به بیش از یک‌میلیون‌و‌۳۵هزار میلیارد ریال بالغ شده که در ۱۱ماهه سال‌جاری بالا‌ترین رکورد تاریخی ارزش کل معاملات بورس کالای ایران رقم خورده است.

سلطانی‌نژاد، تصریح‌کرد: در این مدت ۲۴میلیون‌و‌۱۳۱هزار تن محصول به ارزش ۴۴۶هزارو‌۳۵۳میلیاردریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفته است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۴درصدی در حجم و ۳۳درصدی در ارزش معاملات را نشان می‌دهد.

مدیرعامل بورس کالا در ادامه افزود: همچنین جمع معاملات بازار مشتقه بورس کالای ایران با افزایش ۲۷درصدی حجم و ۶۱درصدی ارزش معاملات نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است؛ به‌طوری‌که بیش از ۳میلیون‌و‌۸۱۷هزار قرارداد به ارزش ۵۷۹‌هزار‌و‌۱۴۳میلیاردریال در این بازار داد و ستد شده است.

وی به تفکیک سهم گروه‌های کالایی از ارزش معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ماهه سال۹۶ پرداخت و گفت: محصولات صنعتی و معدنی با ارزشی حدود ۱۸۳هزارمیلیاردریال معادل ۴۱درصد بیش‌ترین سهم از ارزش معاملات بازار فیزیکی را به خود اختصاص داده است. در این میان محصولات پتروشیمی با ارزشی معاملات ۱۳۹هزارمیلیاردریال و سهم ۳۱درصدی در رتبه دوم قرار گرفته است. فرآورده‌های نفتی با ارزش معاملات ۹۰هزارمیلیاردریالی معادل ۲۰درصد، محصولات کشاورزی با ارزش معاملات ۳۱هزارمیلیاردریالی معادل ۷درصد و بازار فرعی با ارزش معاملات ۴هزار میلیارد ریال و سهم یک درصدی رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه به سهم انواع قرارداد‌ها از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ماهه سال‌۹۶ پرداخت و گفت: معاملات نقدی با سهم ۶۱درصدی معادل ۲۷۳هزارمیلیاردریال بیش‌ترین سهم را از انواع قرارداد‌ها به خود اختصاص داده است. این در حالی است که معاملات سلف نیز ۳۹درصد از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی معادل ۱۷۳هزارمیلیاردریال را از آن خود کرده است.

*تأمین مالی ۱۳۶هزارو‌۷۳۳میلیارد ریالی از طریق معاملات سلف و نسیه

سلطانی‌نژاد همچنین به میزان تأمین مالی انجام شده از طریق معاملات سلف و نسیه در بازار فیزیکی بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: محصولات صنعتی و معدنی با ارزش تأمین مالی ۱۳۶هزارو‌۷۳۳میلیارد ریال معادل ۷۹درصد بیش‌ترین سهم را خود اختصاص داده است. در این میان محصولات پتروشیمی با ارزش تأمین مالی ۳۴‌هزارو‌۴۶۵میلیاردریال معادل ۲۰درصد در رتبه دوم قرار گرفته است.

مدیرعامل بورس کالای ایران به میزان معاملات گواهی سپرده کالایی در ۱۱ماه امسال اشاره کرد و افزود: در ۱۱ماهه امسال معاملات گواهی سپرده کالایی ذرت با ارزش ۴هزارو‌۲۱۱میلیاردریال سهم ۸۶‌درصدی از ارزش این بازار را کسب کرده است. در این میان گواهی سپرده جو نیز با ارزش ۲۸۲میلیاردریال سهم ۶درصدی و گواهی سپرده سکه طلا، پسته و زعفران نیز سهم ۸درصدی از معاملات این بازار را به خود اختصاص دادند.

وی در ادامه به روند معاملات محصولات کشاورزی در سال‌۹۶ اشاره کرد و گفت: در ۱۱ماه امسال دومیلیون‌و‌۷۹۱هزارتن محصول کشاورزی به ارزش ۳۱هزارو‌۲۲۹میلیاردریال در بورس کالای ایران دادوستد شد که بالا‌ترین رکورد و بیش‌ترین میزان معاملات صورت گرفته در این بازار از سال‌۸۶ تاکنون بوده است. همچنین در ۱۱ماه امسال ۳میلیون و ۶۷۳هزارتن محصول به ارزش ۱۳۸هزارو‌۶۸۵میلیارد ریال در بازار پتروشیمی داد و ستد شده که ارزش و حجم معاملات این بازار نیز بیش‌ترین ارزش و حجم معاملات از سال۸۶ تاکنون بوده است.

سلطانی‌نژاد ادامه داد: بررسی روند حجم معاملات قراردادهای آتی نیز نشان می‌دهد که این قرارداد‌ها نیز با معامله ۳میلیون‌و‌۷۷۶هزار قرارداد به ارزش ۵۷۹هزارمیلیاردریال در ۱۱ماه سال‌۹۶ مواجه شده است.

*سهم ۴۸درصدی بورس کالا از ارزش کل معاملات بازار سرمایه

مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه این نشست به اقدامات مهم بورس کالا در سال‌۹۶ اشاره کرد و افزود: سهم ۴۸درصدی شرکت بورس کالای ایران از ارزش کل معاملات بازار سرمایه در ۱۰ماهه ابتدایی سال۱۳۹۶، رشد ۳۹درصدی ارزش کل معاملات بورس کالای ایران در ۱۱ماهه سال‌۹۶ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۴۴درصدی ارزش معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا در ۱۱ماهه ابتدایی سال و رسیدن به ۵۸۹هزارمیلیاردریال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از مهم‌ترین اقدامات بورس کالا در سال‌۹۶ بوده است.

مدیرعامل بورس کالا به اهم اقدامات انجام شده و نتایج راهبردی در سال جاری در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: اجرای ماده۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی برای محصولات جو دامی، ذرت دانه‌ای و گندم از مهم‌ترین اقدام انجام شده در حوزه کشاورزی بوده است که در این راستا پذیرش ۱۸انبار برای محصول جو دامی در ۵استان و ۶۹انبار محصول ذرت دانه‌ای در ۵استان مشمول اجرای طرح قیمت تضمینی به روش گواهی سپرده کالایی، جمع‌آوری و ارزیابی اطلاعات ۲۵۱هزارنفر از کشاورزان جو و ذرت از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان، راستی آزمایی ۱۱۱هزارشماره حساب متعلق به کشاورزان از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان و اخذ کد معاملاتی برای حدود ۲۲هزارو‌۶۰۰کشاورز برای استان‌های مشمول اجرای طرح از طریق گواهی سپرده کالایی صورت گرفت.

به گفته سلطانی‌نژاد پذیرش جوجه یک روزه گوشتی و راه‌اندازی معاملات آن در جهت تکمیل زنجیره ارزش طیور، راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده پسته در بورس کالای ایران با پذیرش ۳انبار در زرند، سیرجان و دامغان و نیز اجرای طرح خرید توافقی زعفران و انجام معاملات به ارزش ۶۸۶کیلوگرم زعفران از دیگر اقدامات مهم این حوزه بوده است.

 

سلطانی‌نژاد گفت: بهبود نظام مالی شرکت در راستای بهبود کیفیت گزارشگری مالی، راه‌اندازی سامانه تحویل در راستای کاهش ریسک معاملات و تسهیل فرایندهای داخلی، ایجاد اطمینان برای مشتریان نسبت به وجود بستر امن معاملاتی، راه‌اندازی سامانه مدیریت ارتباط با مشتریان در راستای افزایش رضایت مشتریان، بهبود و یکپارچه‌سازی سامانه‌های پذیرش مشتریان، کالا و انبار در راستای بهبود و تسهیل فرایند پذیرش و افزایش رضایت مشتریان، طراحی و استقرار سامانه ثبت سفارش مشتریان از دیگر برنامه‌های آینده شرکت است.