سیاست؛ عامل اصلی افزایش قیمت ارز

ناکامی بانک‌مرکزی برای ایجاد ثبات در بازار ارز سیاست؛ عامل اصلی افزایش قیمت ارز گروه بانک، بیمه، بورس- بازار ارز باز هم به نظر از دست دولت خارج شده است! بازاری که با آمدن عبدالناصرهمتی روزهای خوشی را سپری می‌کرد و دلار به ثباتی نسبی رسیده بود. اما بعد از دوره کوتاه‌مدت ثبات که به […]

ناکامی بانک‌مرکزی برای ایجاد ثبات در بازار ارز

سیاست؛ عامل اصلی افزایش قیمت ارز

گروه بانک، بیمه، بورس- بازار ارز باز هم به نظر از دست دولت خارج شده است! بازاری که با آمدن عبدالناصرهمتی روزهای خوشی را سپری می‌کرد و دلار به ثباتی نسبی رسیده بود. اما بعد از دوره کوتاه‌مدت ثبات که به همت همتی میسر شده بود، باز هم روزهای تاریک دلار آغاز شد. دلار برای مدت‌ها در کانال ۱۱هزار تومان قرار داشت، اما اوج دوران خوش دلار زمانی بود که برای دو روز دلار کانال ۹هزار تومانی را نیز تجربه کرد تا اصناف و اقتصادگران امیدوار به آینده‌ای روشن باشند. اما پس از جنجال‌های ترامپ درباره برجام، محدودیت نفت ایران برای عرضه در جهان، قراردادن نام سپاه در لیست سیاه آمریکا و در نهایت خبر تحریم قریبالوقوع پتروشیمی ایران به عنوان اصلی‌‌ترین منبع ورود ارز به کشور، دیگر دلار روی خوش ندید و در تمام مدتی که این اتفاقات به صورت دومینووار در حال انجام بود، این پول قدرتمند رشد کرد تا در مقابل، ریال ایران به پایینترين ارزش خود برسد. همتی رییس کل بانک‌مرکزی هم طی این مدت به مناسبت‌های مختلف در صفحه اینستاگرام خود خبرهای خوشی منجمله توافق ایران با عراق درخصوص واردات ارز و انجام دیدارهای اقتصادی برای بهبود وضعیت دلار می‌داد. همتی حتی همین چند وقت پیش نیز اعلام کرد که مرجع قیمتگذاری دلار را از دبی به تهران منتقل خواهد کرد تا بتواند کنترل بیشتری بر این پول قدرتمند داشته باشد. اما همه این اقدامات و حتی بخشنامه‌ها و… نیز تاکنون باعث نشده تا اتفاق خاصی در بازار ارز رخ دهد و دلار همپا با دیگر ارز‌ها، قیمت خود را در بازار به بالا‌ترین حد برساند و این روز‌ها نزدیک کانال ۱۵ هزار تومان قرار دارد.

علت بی‌ثباتی بازار ارز

رییس کل بانک‌مرکزی گفت: جوی که در بازار ارز طی چند هفته اخیر اتفاق افتاده حاصل تنش‌های سیاسی است و من فاکتور اقتصادی در آن نمی‌بینم. همتی در حاشیه جلسه هیأت دولت، اظهار کرد: همانطور که نظام و رییس‌جمهور موضع خود را در مقابل برجام اعلام کردند مهلت ۶۰ روزه داده شد تا طرف‌های برجام اقدامات خود را انجام دهند. وی ادامه داد: بانک‌مرکزی همیشه اقدامات خود را انجام می‌دهد. جوی که در بازار ارز طی چند هفته اخیر اتفاق افتاده، حاصل تنش‌های سیاسی است و من فاکتور اقتصادی در آن نمی‌بینم.

بازار ارز جای سرمایه‌گذاری نیست

همتی گفت: همیشه توصیه‌ام این بوده که در بازار ارز فاکتورهای اقتصادی نیست که نرخ دلار را بالا برده است. با همین تعبیر تنش‌های سیاسی ممکن است متغیر‌ها مجدد تغییر کنند. همیشه گفته‌ام در بازار ارز سرمایه‌گذاری صورت نگیرد؛ چرا که تصمیمات اقتصادی نیست که نرخ دلار را بالا برده است. امیدواریم اتفاقاتی که تحت عنوان آثار روانی سیاسی در بازار مطرح می‌شود، به حداقل برسد. وی افزود: مردم با احتساب متغیرهای سیاسی وارد این بازار نشوند. بانک‌مرکزی پیش‌بینی‌ها را انجام داده و پیشگیری‌های لازم را خواهد داشت. این مقطع هم خواهد گذشت و خوشبین هستیم.

بانک‌مرکزی در متغیرات سیاسی نقش ندارد

همتی تصریح کرد: بانک‌مرکزی در متغیرات سیاسی نقش ندارد و تحولات را ایجاد نمی‌کند. ممکن است توافقاتی صورت گیرد و مذاکراتی انجام شود که هیچکدام از آنها قابل پیش‌بینی نیست. آن چیزی که من در رابطه با امکانات و توانمندی‌های بانک‌مرکزی است می‌گویم. قرار نیست هر روز مبادلات و موازنات را در داخل سنگین کنیم. مواقعی که لازم باشد مداخله می‌کنیم و در حال‌حاضر می‌گویم شرایط بانک‌مرکزی از لحاظ توانمندی‌ها فرقی با گذشته نکرده است.

تأمین کسری بودجه دولت از طریق ارز صحیح نیست

وی در پاسخ به شایعه‌ای مبنی بر تأمین کسری بودجه دولت توسط افزایش نرخ ارز، گفت: اصلاً همچین چیزی نیست، اگر چنین چیزی بود باید عرضه سنگینی در بازار داشته باشیم. تمام تلاش و همت بانک‌مرکزی این است که ثبات نسبی در بانک‌مرکزی ایجاد کند و از نوسانات شدید جلوگیری کند و این مهم‌ترین استراتژی بانک‌مرکزی است.