سهم ناچیز بورس در تولید ناخالص داخلی کشور

سهم ناچیز بورس در تولید ناخالص داخلی کشور گروه بانک، بیمه، بورس- تولید ناخالص داخلی؛ یکی از مهم‌ترین شاخص‌های سنجش اقتصاد هر کشور است و شامل تمام چیزهایی است که توسط همه مردم و شرکت‌های واقع در یک کشور تولید می‌شود. بخش عمده‌ای از جمعیت جهان همچنان زیر خط فقر که کمتر از یک دلار […]

سهم ناچیز بورس در تولید ناخالص داخلی کشور

گروه بانک، بیمه، بورس- تولید ناخالص داخلی؛ یکی از مهم‌ترین شاخص‌های سنجش اقتصاد هر کشور است و شامل تمام چیزهایی است که توسط همه مردم و شرکت‌های واقع در یک کشور تولید می‌شود. بخش عمده‌ای از جمعیت جهان همچنان زیر خط فقر که کمتر از یک دلار درآمد در روز است زندگی می‌کنند و همچنان دهه‌های متعددی تا ریشه کنی فقر از روی زمین فاصله وجود دارد. در حال‌حاضر سه کشور جمهوری دموکراتیک کنگو، موزامبیک و اوگاندا فقیرترین‌های کشورهای جهان از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی‌ به شمار می‌روند. برای محاسبه تولید ناخالص داخلی از فرمول هزینه‌ مصارف شخصی+ سرمایه‌گذاری + مخارج دولت + (صادرات منهای واردات) استفاده می‌شود.

جایگاه ایران در تولید ناخالص داخلی

برآوردهای صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد اقتصاد ایران با ۴۳۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی (به قیمت جاری) در سال ۲۰۱۸ میلادی در جایگاه سی‌ام جهان قرار گرفت. این صندوق پیش‌بینی کرد تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۹ با کاهش ۹۷ میلیارد دلاری به حدود ۳۳۴ میلیارد دلار برسد. آمریکا، چین، ژاپن، آلمان، انگلیس، فرانسه، هند، ایتالیا، برزیل و کانادا به ترتیب بالا‌ترین تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۸ را به خود اختصاص دادند. در منطقه نیز عربستان با ۷۷۰ میلیارد دلار و ترکیه با ۷۱۴ میلیارد دلار در رتبه‌های هجدهم و نوزدهم از نظر تولید ناخالص داخلی قرار گرفتند.

سهم بورس از تولید ناخالص داخلی

مدیرعامل بورس تهران در مورد اینکه ارزش بازار سرمایه نسبت به GDP کشور چقدر است، گفت: بستگی دارد که آن را با چه نرخ دلار حساب کنیم، ارزش بازار سرمایه در ایران به تولید ناخالص داخلی بین ۳۰ تا ۳۵ درصد است. علی صحرایی در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها، در مورد اینکه در حال‌حاضر ارزش بازار سرمایه و بورس نسبت به تولید ناخالص داخلی، GDPکشور چقدر است، گفت: بستگی دارد به اینکه میزان تولید ناخالص ملی را با چه نرخ دلار حساب کنیم، اما به صورت میانگین ارزش بازار سرمایه و بورس در ایران نسبت به تولید ناخالص داخلی بین ۳۰ تا ۳۵درصد است که این نرخ پایین است و معمولاً باید ۵۰ درصد بشود.

نرخ سواد مالی ایران پایین است

صحرایی در پاسخ به این پرسش که از ۸۰ میلیون ایرانی چند نفر در بورس حضور دارند و چرا تعداد افراد حاضر در بورس در کشور ما پایین است، گفت: برای حضور در بورس مقدماتی لازم است که مهم‌ترین آن نرخ سواد مالی است که در کشور ما طبق گزارش‌های مختلف، نرخ سواد مالی پایین است و باید افزایش پیدا کند. وی در پاسخ به این پرسش که مگر قرار است هر کس می‌خواهد در بورس حاضر شود، دکترای مدیریت مالی و یا اقتصاد داشته باشد، گفت: ما در زمره کشورهایی هستیم که مقدار سواد مالی مردم پایین است و این از دلایل اصلی کاهش مشارکت مردم در بورس به شمار می‌رود. مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران افزود: از طرفی عدم آشنایی مردم با بورس از دلایل رغبت کمتر برای حضور در بازار سرمایه است که باید از طریق آموزش و فرهنگ‌سازی و رسانه‌ها و رسانه ملی مردم را با بورس آشنا کنیم.

تعداد کم سهامداران فعال

صحرایی در مورد اینکه در حال‌حاضر تعداد سهامداران حقیقی در بورس چه میزان است، گفت: سهامداران فعال عدد پایینی هستند و ضریب نفوذ بازار سرمایه در کشور ما رقم پایینی است. به گفته مدیرعامل بورس تهران، در حال‌حاضر تعداد کدهای معاملاتی و سهامداران به ۱۰ میلیون کد سهامداری می‌رسد که البته اگر سهام عدالت در بورس پذیرفته شود، حدود ۴۹ میلیون نفر سهام عدالت دارند که تعداد کدهای معاملاتی به شدت افزایش پیدا می‌کند. وی در مورد اینکه چه تعداد از این کدهای معاملاتی کنونی به صورت فعال در بورس حضور دارند، گفت: تعداد کدهای فعال حاضر در بورس یک میلیون نفر است که رقم بالایی به شمار نمی‌رود.