گره‌های خاک خورده ایثارگران که پس از مدت‌ها باز شدند

گره‌های خاک خورده ایثارگران که پس از مدت‌ها باز شدند از ابتدای شروع دولت یازدهم تا همین سال گذشته، بنیادشهید و امور ایثارگران معروف به حیاط خلوت دولت تبدیل شده بود. حیاط خلوتی که علی‌رغم حضور حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین شهیدی به عنوان معاون‌ رئیس‌جمهور و رئیس بنیادشهید در آن، عملاً اتفاق خاصی در آن رخ نمی‌داد و […]

گره‌های خاک خورده ایثارگران که پس از مدت‌ها باز شدند

از ابتدای شروع دولت یازدهم تا همین سال گذشته، بنیادشهید و امور ایثارگران معروف به حیاط خلوت دولت تبدیل شده بود. حیاط خلوتی که علی‌رغم حضور حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین شهیدی به عنوان معاون‌ رئیس‌جمهور و رئیس بنیادشهید در آن، عملاً اتفاق خاصی در آن رخ نمی‌داد و انبوهی از مشکلات و عدم رسیدگی به مطالبات ایثارگران به صورت یک‌جا در آن جمع شده بود. به گزارش مهر، از بدهی بنیادشهید به دانشگاه‌ها و به‌دنبال آن ممانعت برخی دانشگاه‌ها با ادامه روند تحصیل دانشجویان شاهد و ایثارگر گرفته تا عدم اجرای قوانین ایثارگران، به نتیجه نرسیدن قوانین مربوط به اشتغال فرزندان شاهد در مجلس، عدم توانایی بنیاد در پرداخت مطالبات مالی و سنوات‌های ایثارگران تا مشکلات مربوط به خدمات درمانی و چالش‌های بیمه‌دی که خود بزرگ‌ترین بحران را برای ایثارگران ایجاد کرده بود، همگی موجب قطع امید جامعه شاهد و ایثارگر از این نهاد شده بود. از سوی دیگر علی‌رغم وجود مشکلات فراوان و مطالبات متعدد مردمی برای رسیدگی به نیازهای جانبازان و ایثارگران و ناتوانی حجت‌الاسلام شهیدی در حل این موارد، دولت اقدام به تغییر ریاست بنیاد نمی‌کرد و وضعیت این نهاد نیز به صورت کج‌دار و مریز رها شده بود. در نهایت خردادماه سال‌جاری بود که رئیس‌جمهور تصمیم به تغییر ریاست این نهاد گرفت و به‌دنبال موافقت روحانی با استعفای شهیدی، سعید اوحدی به صندلی ریاست بنیادشهید و امور ایثارگران تکیه زد.

وعده‌های ۱۰۰ روزه اوحدی محقق شد؟

اوحدی کار خود را با وعده رسیدگی به مشکلات درمانی ایثارگران و تسویه بدهی‌های بیمه‌دی آغاز کرد و در این مدت نیز می‌توان گفت که به وعده خود عمل کرده است. وی در حالی ریاست بنیادشهید را برعهده گرفت که این نهاد دارای ۷,۵۰۰ میلیارد تومان بدهی بود و بزرگ‌ترین طلبکار بنیاد نیز بیمه‌دی یا همان مراکز درمانی بودند. اما هم‌اکنون بخش اعظمی از بدهی‌های آن نیز تسویه شده است. به طوری که وی ۱۸شهریورماه اعلام کرد که ۷,۱۰۰ میلیاردتومان از ۷۵۰۰ میلیارد بدهی این دستگاه با نهادهای طرف حساب تسویه شده و تنها بخشی از بدهی‌ها مانده است. در همین راستا، مطالبات مالی ایثارگران از جمله پاداش پایان‌خدمت بازنشسته‌های زیر نظر بنیاد، ذخیره مرخصی ماده۳۸ ایثارگران و مطالبات درمانی آنها پرداخت شده و در حال‌حاضر نیز مطالبات درمانی در همان روز به ایثارگران پرداخت می‌شود. بخش دیگری از بدهی‌های بنیاد شهید نیز مربوط به بیمه‌دی بود که به دلیل عدم توانایی بنیاد در پرداخت آن، مراکز درمانی طرف قرارداد با شرکت بیمه از ارائه خدمات به ایثارگران خودداری می‌کردند و اغلب داروخانه‌ها نیز اقدام به تحویل دارو به این عزیزان نمی‌کردند. ایثارگران و جانبازان نیز مجبور به تأمین داروهای مورد نیاز خود به صورت آزاد بودند و این امر مشکلات فراوانی را برای آنها ایجاد کرده بود. اما در حال‌حاضر و بنابر اعلام رئیس بنیادشهید، تمامی ۱,۷۰۰ میلیارد تومان بدهی بنیادشهید به شرکت بیمه، با دریافت ۷۰۰ میلیارد تومان به صورت نقد و هزار میلیارد اوراق از سازمان برنامه و بودجه، تسویه شده است. به دنبال اعلام این خبر، بدهی تمامی مراکز درمانی پرداخت و در حال‌حاضر تمام داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های مذکور در سراسر کشور، بدون هیچ مانعی به ایثارگران خدمت‌رسانی می‌کنند. به علاوه هزینه داروهای جانبازان نیز با مراجعه به شرکت بیمه، در همان روز پرداخت می‌شود. بخش دیگری از بدهی‌های بنیاد شهید نیز مربوط به دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه آزاداسلامی بود. برخی دانشگاه‌ها نیز به دلیل عدم پرداخت شدن شهریه دانشجویان شاهد و ایثارگر از سوی بنیاد شهید، مشکلاتی را برای دانشجویان ایجاد و از گرفتن امتحانات پایان ترم یا انتخاب واحد دانشجویان جلوگیری می‌کردند. این در حالی است که رئیس بنیادشهید ماه گذشته در نشست با اعضای فراکسیون ایثارگران مجلس شورای اسلامی از پرداخت حدود ۸۰ درصد بدهی دانشگاه‌ها به ویژه تسویه کامل با دانشگاه آزاد خبر داد.

تنها بدهی‌های دانشگاه‌های دولتی باقی مانده است

در همین خصوص اوحدی درباره آخرین وضعیت پرداخت بدهی‌های بنیاد شهید، گفت: عمده مطالبات و بدهی‌های بنیاد شهید به بیمه‌دی، ایثارگران، دانشگاه‌ها و… پرداخت شده و تنها مطالبات دانشگاه‌های دولتی باقی مانده است. وی افزود: این بدهی حدود ۲۵۰ میلیارد تومان است. برای پرداخت آن نیز در حال مذاکره با سازمان برنامه و بودجه برای تأمین اعتبار و تسویه هستیم. با توجه به مشکلات دانشگاه‌های دولتی، هماهنگی‌هایی نیز با وزیر علوم انجام شده اما زمان پرداخت این مبلغ هنوز مشخص نیست. با وجود اقدامات انجام شده در طول چهار ماه گذشته، اما به گفته شخص اوحدی، وضعیت این نهاد هنوز ایده‌آل نیست. هرچند که تاکنون بخشی از گره‌های خاک خورده جامعه شاهد و ایثارگر با تسویه بدهی‌های بنیاد باز شده است. حال اوحدی احتمالاً تا پایان دولت دوازدهم فرصت دارد تا به دیگر معضلات و کمبودهای خانواده‌های شاهد و ایثارگر رسیدگی کند. کمبود دارو و مشکلات جانبازان به ویژه جانبازان شیمیایی در تأمین داروهای خاص و همچنین ایجاد اشتغال برای فرزندان شاهد و ایثارگر، هم‌اکنون از جمله مهم‌ترین گرفتاری‌های این عزیزان است. در همین راستا انتظار می‌رود تا اوحدی با مشارکت فراکسیون ایثارگران مجلس نسبت به فراهم کردن شرایط استخدام فرزندان شاهد در دستگاه‌ها یا افزایش وام‌های کارآفرینی و نسبت به تأمین داروی جانبازان خاص، اقدام کند. به علاوه رسیدگی به جانبازان آسایشگاه‌ها به ویژه جانبازان اعصاب و روان و افزایش میزان کمک معیشت پرداختی به ایثارگران نیز یکی از مطالبات اصلی خانواده‌های تحت پوشش بنیاد شهید است. به همین منظور ارائه طرح یا لایحه‌ای به مجلس برای افزایش میزان پرداختی کمک معیشتی به ایثارگران آن هم با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، موضوعی است که لازم است تا اوحدی و مسؤولان بنیادشهید و ایثارگران نسبت به آن اقدام کنند.