حوضچه آب بنفش، جاذبه مهجور گردشگری گلستان

حوضچه آب بنفش، جاذبه مهجور گردشگری گلستان حوضچه آب بنفش در گِلفشان نفتلیجه شهر مرزی گُمیشان در صورت توجه و رسیدگی بیش‌تر به عنوان یک رویداد نادر طبیعی و فرصتی منحصر به فرد برای جذب گردشگر و اکوتوریسم استان گلستان است. به گزارش ایرنا، گِلفشان نفتلیجه و تشکیل حوضچه آب به رنگ بنفش در ۱۵ […]

حوضچه آب بنفش، جاذبه مهجور گردشگری گلستان

حوضچه آب بنفش در گِلفشان نفتلیجه شهر مرزی گُمیشان در صورت توجه و رسیدگی بیش‌تر به عنوان یک رویداد نادر طبیعی و فرصتی منحصر به فرد برای جذب گردشگر و اکوتوریسم استان گلستان است.

به گزارش ایرنا، گِلفشان نفتلیجه و تشکیل حوضچه آب به رنگ بنفش در ۱۵ کیلومتری شهر مرزی و ترکمن‌نشین گُمیش تپه مرکز شهرستان گمیشان واقع در کرانه‌شرقی دریای خزر امکانی جدید و بدیع در گردشگری ایران است که می‌تواند به واسطه خاصیت درمانی، علاوه بر رونق گردشگری طبیعی پای علاقه‌مندان به توریسم درمانی را هم به منطقه باز کند.

این روز‌ها افرادی که به گلفشان نفتلیجه سر می‌زنند شاهد تغییر رنگ آب حوضچه پیرامونی آن به رنگ بنفش می‌شوند؛ موضوعی که فرایند اثبات وجود ید در اعماق دشت‌های گلستان را از آزمایشگاه‌های زمین‌شناسی و کانی‌شناسی خارج کرده و به دامن طبیعت کشانده است.

با چشم غیرمسلح و بدون نیاز به هیچ ابزار خاصی می‌شود اثبات کرد این دشت‌ها سرشار از کانی یُد است که قیمت هر کیلو از این ماده ارزشمند در سال‌های اخیر بین ۲۵ تا ۶۵ دلار در نوسان بوده و با توجه به صادرات سالانه آن می‌تواند به ارزآور‌ترین صنعت گلستان تبدیل شود.

گِلفشان نفتلیجه با شکل یک مخروط پهن حدود ۵ متر ارتفاع و ۵۰۰ متر قطر خارجی دارد که در بالای آن دریاچه کوچکی شکل یافته و همچون آتشفشان‌های کوچک از دهانه آنها آب شور به همراه گِل رُس و گاز با فشار و غلظت زیاد خارج می‌شود، هرچند فعالیت آن در ۳۶۵ روز سال متفاوت است که احتمالاً با فعالیت‌های زیرزمینی ارتباط دارد.

معاون سرمایه‌گذاری و تأمین منابع اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان به اهمیت این عارضه طبیعی در جذب گردشگر اشاره کرد و گفت: ساماندهی گِلفشان و آب گرم‌ها یکی از برنامه‌های جدی و محوری ستاد اقتصاد مقاومتی گلستان است.

مجیدرحمانی اظهارداشت: اگر بخش خصوصی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها باشد به‌طور کامل از آنها حمایت می‌کنیم اما تاکنون پیشنهادی برای فعالیت در این بخش توسط آنها ارایه نشده است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گُمیشان هم در این مورد گفت: در تعطیلات نوروز امسال حدود دوهزار نفر از گِلفشان نفتلیجه این شهرستان دیدن کردند اما راه دسترسی نامناسب و خاکی، از موانع اصلی استقبال اندک از این جاذبه است.

بهزادعسگریان به خاصیت درمانی گِلفشان‌ها اشاره کرد و گفت: این گِل‌ها برای درمان بیماری‌هایی مانند دردهای مفاصل و ستون فقرات، بیماری‌های عصبی، مراحل اولیه تنگی عروق و انقباضات عضلانی بسیار سودمند است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گمیشان بیان‌کرد: همچنین به گفته محققان، استحمام در گِلفشان‌ها به دلیل وجود عناصر شیمیایی خاص در ترکیبات آنها برای بدن سودمند و مفید است.

وجود یُد در دشت‌های شمالی گلستان از سال‌ها قبل به اثبات رسید و استخراج و صادرات ۴۰۰ تنی آن ایران را به یکی از معدود تولیدکنندگان این کانی در جهان تبدیل کرده اما این روز‌ها رنگ بنفش حوضچه آبی گِلفشان نفتلیجه در حوالی گمیشان رویدادی طبیعی و منحصر به‌فرد دیگری از جلوه ید را پدیدار کرده است.

دیگر نیازی به مطالعات زمین‌شناختی پرهزینه و زمانبَر اثبات غنای کانی ارزشمند یُد در اعماق دشت‌های شمال و شمال‌غربی گلستان نیست، چرا که طبیعت آستین بالا زد و به همراه گازهای خروجی از اعماق زمین این ماده معدنی را به حوضچه پیرامون گِلفشان نفتلیجه گُمیشان رساند.

در جهان تعداد معدودی از کشور‌ها و از جمله ترکمنستان، آذربایجان، آمریکا، چین، روسیه، شیلی، ژاپن و ایران (معدن گلستان) تولیدکننده یُد هستند.

هومنهادیان، معاون امور معادن و صنایع‌معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان گفت که در پهنه‌ای به وسعت ۳۲۰۰ کیلومترمربع عملیات اکتشاف علمی و سیستماتیک برای انجام مطالعات و ظرفیت‌یابی بهره‌برداری یُد انجام خواهد شد.

حداقل ۲۴ نوع ماده یُددار در جهان وجود دارد و این ماده معدنی در صنایع داروسازی (تیروئید)، صنایع پتروشیمی (به عنوان کاتالیزور)، ساخت داروهای ضدعفونی‌کننده دامی و موادشیمیایی (کلیه ترکیبات یددار) مصرف می‌شود.

این ماده معدنی در ساخت اسید استیک، کائوچو، رنگدانه، موادآلی، تولید فلزات با خلوص بالا، مکمل‌غذایی، لاستیک اتومبیل، صنایع هوافضا و الکترونیک نیز به‌کار می‌رود.

یکی از دانش‌آموختگان و کارشناسان رشته شیمی گفت: یُد در آب دریا و شورابه‌های استحصالی از اعماق زمین با ترکیبات سدیم و پتاسیم وجود دارد و در آب‌های شور خروجی از چاه‌های نفت و نمک نیز مشاهده می‌شود.

علی‌اصغرعلیزاده ادامه‌داد: این کانی در سال ۱۸۱۱ از نوعی سنگ رسوبی کشف شد و به حالت جامد و بلورهای خاکستری و بنفش مایل به سیاه بوده که کمی جلا و درخشندگی فلزی دارد.

این کارشناس شیمی به تغییر رنگ گلفشان نفتلیجه گمیشان اشاره کرد و گفت: با توجه با سابقه وجود ترکیبات مواد محلول در آب خروجی این اثر طبیعی و رنگ و شکل ظاهری آن، به‌طور قطع آب خروجی دارای ید است که در معرض هوا و در فعل و انفعالات شیمیایی با آب به رنگ بنفش درآمده است.

وجود شورابه‌های یُددار در گلستان انجام طرح‌های اکتشافی و توسعه‌ای در حوزه این صنعت را ضروری و به تحقق توسعه همه جانبه استان کمک خواهد کرد.

هم اینک ۵۶ معدن گلستان در حوزه کانی‌های مختلف در حال بهره‌برداری است.

گُمیشان با حدود ۸۰ هزار نفر جمعیت در شمال‌غربی استان گلستان و کرانه شرقی دریای خزر همجوار با کشور ترکمنستان است.