بانک‌مرکزی موارد استفاده از منابع ارزی آزاد شده را اعلام کرد؛ ذخایر ارزی و پشتوانه ریال

گروه بازارسرمایه- اواخر مرداد امسال بود که محمد فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی، از آزادسازی همه منابع ارزی ایران در کره‌جنوبی به‌صورت پرداخت بانکی (واریز به حساب‌های شش بانک ایرانی در قطر) جهت خرید کالاهای غیرتحریمی خبر داد. این منابع ارزی به ارزش هفت میلیارد دلار در سال‌های پایانی دهه ۹۰ از سوی ایران به‌صورت وون […]

گروه بازارسرمایه- اواخر مرداد امسال بود که محمد فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی، از آزادسازی همه منابع ارزی ایران در کره‌جنوبی به‌صورت پرداخت بانکی (واریز به حساب‌های شش بانک ایرانی در قطر) جهت خرید کالاهای غیرتحریمی خبر داد. این منابع ارزی به ارزش هفت میلیارد دلار در سال‌های پایانی دهه ۹۰ از سوی ایران به‌صورت وون (واحد پول ملی کره‌جنوبی) به بانک‌های کره‌جنوبی واریز شده بود و به آن هم، هیچ سودی تعلق نمی‌گرفت. حتی در طی این سال‌ها نیز به دلیل کاهش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار آن با کاهش ارزش برابری مواجه شد و در نهایت با پیگیری‌های فنی و دیپلماسی مجدانه وزارت امور خارجه و بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم، آزاد و طی فرآیندی مالی و بانکی منتقل شد. پنج میلیارد و ۵۷۳ میلیون و ۴۹۲ هزار یورو به حساب شش بانک ایرانی در دو بانک قطری واریز شده و این مبلغ اکنون زیر کلید بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و بنا به صلاحدید مراجع ذیربط و براساس نیازها و اولویت‌های کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت. قطر ، عمان و سوئیس هم نقش و تلاش سازنده‌ای در کمک به موضوع آزادسازی اموال ایران داشته‌اند. فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی، گفته است که مابقی این منابع هم در صورت سپرده، مشمول دریافت سود بانکی خواهد شد و منابع ارزی ایران در چند کشور دیگر نیز به‌زودی در دسترس قرار می‌گیرد. ایران پول‌هایی هم در جاهای دیگر دنیا دارد که به جهت مبادلاتی که هست آن‌ها را به خواست خود مصرف نکرده، ولی از سود آن‌ها بهره برده و یا اینکه از آن‌ها برای خرید استفاده می‌کند. شکایت ایران از کره‌جنوبی بابت کاهش ارزش اموال بلوکه شده ایران در این کشور نیز محتمل است؛ چراکه کره‌جنوبی مانع ارسال وجوه ایران در زمان مناسب شده و ارزش پول کره کاهش یافته و ایران خسارت دیده است. به‌زودی نظر ایران در این زمینه اعلام خواهد شد. تصمیم جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای صدور معافیت تحریمی جهت انتقال پول‌های آزادشده ایران از بانک‌های کره‌جنوبی به قطر با واکنش تند جمهوری‌خواهان آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس مواجه شد. دونالد ترامپ؛ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا هم در صفحه کاربری‌اش از او انتقاد کرد. این در حالی است که تعیین‌تکلیف برای منابع ارزی آزاد شده با دولت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و دولت آمریکا باید پاسخگو باشد که چرا با توجه به تأیید ۱۵ باره صلح‌آمیز بودن اقدامات هسته‌ای ایران، تحریم‌های ظالمانه ادامه و حتی افزایش یافته است؟ براساس آن‌چه اعلام شده هدف‌گذاری دولت این است که این منابع در راستای تحقق شعار سال یعنی رشد تولید و مهار تورم و همچنین مردمی‌سازی اقتصاد تخصیص یابد و تیم اقتصادی دولت به‌ویژه وزارت اقتصاد و بانک‌مرکزی در این زمینه تلاش کنند. برای هزینه‌کرد منابع آزادشده ایران در سایر کشورها کارگروهی تشکیل می‌شود تا این منابع برای تحقق رشد تولید مصرف شوند.

کلیه منابع آزاد شده؛ ذخایر ارزی بانک‌مرکزی

بانک‌مرکزی اعلام کرد که منابع ارزی آزاد شده از کره‌جنوبی در حساب شش بانک ایرانی در قطر فعال است و طبق تأکید رئیس‌کل بانک‌مرکزی، کلیه منابع مربوطه جزء ذخایر ارزی بانک‌مرکزی و پشتوانه ریال هستند. به گزارش مناقصه‌مزایده، مصطفی قمری‌وفا؛ مدیر روابط‌عمومی بانک‌مرکزی، در توئیتی تأکید کرد: منابع ارزی آزاد شده از کره‌جنوبی که معادل ۵٫۵۷۳٫۴۹۲٫۰۰۰ یورو بوده در حساب شش بانک ایرانی در قطر فعال است. به گفته او، طبق تأکید رئیس‌کل بانک‌مرکزی کلیه منابع مربوطه جزء ذخایر ارزی بانک‌مرکزی و پشتوانه ریال هستند و بنا به مصالح ملی و در جهت تقویت ریال استفاده می‌شود. گفتنی است؛ چندی پیش از سوی بانک‌مرکزی اعلام شد که حساب بانکی شش بانک ایرانی در بانک‌های قطر برای واریز منابع ارزی آزاد شده افتتاح شده و منابع مذکور به‌زودی از طریق مبادلات بانکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر این اساس، انتقال منابع ارزی به این حساب‌ها در بانک‌های ایرانی برای مصارف مورد نیاز به صورت مبادلات بانکی خواهد بود و با آزادسازی این منابع ارزی بازار اسکناس با کاهش قیمت مواجه می‌شود. اکنون با توجه به پیگیری‌های فنی و دیپلماسی موفق که باعث آزادسازی این منابع (که حدود هفت میلیارد دلار بود و طی سال‌های پایانی دهه ۹۰ به‌صورت وون (واحد پول ملی کره‌جنوبی) به بانک‌های کره‌جنوبی واریز شده بود و به آن هم، هیچ سودی تعلق نمی‌گرفت) شده است، هزینه‌های تبدیل ارز آن از وون به یورو نیز توسط کشور ثالت پذیرفته شده و تمامی این منابع یورویی به حساب‌های شش بانک ایرانی در قطر واریز شده است. لازم به تأکید است؛ سایر منابع ارزی ایران نیز به‌زودی در دسترس قرار می‌گیرد که اخبار و آثار آن در بازار و مبادلات تجاری مشاهد خواهد شد.