«کوروش کمپانی» از کجا آمد؛ رشد قارچ‌گونه نامعتبر‌‌ها!

در سایه عدم ارائه خدمات پس از فروش رسمی در کشور شاهد رشد قارچ‌گونه شرکت‌های نامعتبر از جمله کوروش‌کمپانی در بازار موبایل هستیم، در این میان عدم انجام وظایف قانونی و گسترش رویه‌های رانتی مثل «واردات در مقابل صادرات خود» منجر به حیف و میل میلیارد دلاری شد. به گزارش تسنیم، در روزهای اخیر ماجرای […]

در سایه عدم ارائه خدمات پس از فروش رسمی در کشور شاهد رشد قارچ‌گونه شرکت‌های نامعتبر از جمله کوروش‌کمپانی در بازار موبایل هستیم، در این میان عدم انجام وظایف قانونی و گسترش رویه‌های رانتی مثل «واردات در مقابل صادرات خود» منجر به حیف و میل میلیارد دلاری شد. به گزارش تسنیم، در روزهای اخیر ماجرای کلاهبرداری صد‌‌ها میلیارد تومانی یک واردکننده و عرضه‌کننده آیفون حواشی زیادی به همراه داشته است. نگاهی به سوابق این مجموعه نشان می‌دهد کوروش کمپانی در ابتدا، خود را بزرگ‌‌ترین مرجع تعمیرات موبایل در ایران معرفی کرده و در یک سال گذشته اقدام به پیش‌فروش و واردات موبایل با شعار حذف واسطه‌ها و عرضه آیفون ۲۰ میلیون تومانی کرده بود. ماجرای عرضه آیفون۱۳ از حدود یک سال قبل به چالش بازار سه‌میلیارد دلاری ایران تبدیل شده، در آن مقطع مقرر شد تا ضمن ممنوعیت ورود آیفون۱۴ به بالا، واردات موبایل‌های بالای ۶۰۰ دلار (از جمله آیفون۱۳) صرفاً از طریق رویه رانتی واردات در مقابل صادرات خود انجام شود. این موضوع منجر به ورود بازیگران ناشناخته به بازار آیفون و سایر موبایل‌های لوکس شد. مدتی بعد واردات آیفون‌های ۱۴ و بالاتر به صورت کلی ممنوع گردید و حالا مشخص شده با وجود خارج شدن آیفون۱۳ از خط تولید نزدیک به یک میلیارد دلار از این مدل وارد کشور شده است.

عدم اجرای قانون و سودهای بادآورده صد‌‌ها واردکننده آیفون

با پیگیری‌های رسانه‌ای مختلف در میانه سال، معاونت سازمان توسعه تجارت به موضوع ساماندهی بازارموبایل ورود کرده و به صورت رسمی اعلام کرد که بحث واردات گوشی‌های رفرش و ریپک در ماه‌های اخیر شدت گرفته و این موضوع نه‌تنها به منابع ارزی کشور لطمه می‌زند، بلکه مصرف‌کننده را نیز با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد. در فضای غبارآلود ایجادشده ناشی از عدم اجرای قوانین مرتبط با ارائه خدمات رسمی و معتبر مطابق قوانین کشور، شاهد فعالیت صد‌‌ها شرکت در زمینه واردات آیفون هستیم که از مسیر تحولات ارزی یکی، دو سال اخیر سودهای قابل‌توجهی نیز برای شرکت‌های سودجو ایجاد شده است. بر این اساس با وجود هشدارهای مختلف درخصوص بازار بدون متولی از محل عدم ارائه خدمات پس از فروش رسمی از یک‌سو و همچنین گسترش رویه رانتی واردات در مقابل صادرات خود حالا شاهد بزرگ‌‌ترین پرونده کلاهبرداری از مردم با وعده عرضه آیفون ۲۰ میلیون تومانی هستیم. از ابتدای سال با وجود گزارش‌های مستند رسانه‌ای شاهد افزایش ورود آیفون‌های رفرش و ریپک به کشور برای رفع تعهد ارزی با قیمت بازار آزاد بودیم اما هیچ اقدام محدودکننده‌ای در این رابطه دیده نشد. به عبارت دیگر در سایه عدم ارائه خدمات پس از فروش رسمی در کشور شاهد رشد قارچ‌گونه شرکت‌های نامعتبر از جمله کوروش‌کمپانی در بازارموبایل هستیم، در این میان عدم انجام وظایف قانونی و گسترش رویه‌های رانتی مثل «واردات در مقابل صادرات خود» منجر به حیف و میل میلیارد دلاری شد. همان‌طور که در ابتدا اشاره شد کوروش کمپانی در زمان شروع به کار؛ خود را بزرگ‌‌ترین مرجع تعمیرات موبایل در ایران معرفی کرده بود اما در یک سال گذشته با رونق گرفتن بازار پرسود واردات آیفون‌های رفرش و ریپک به پیش‌فروش و واردات موبایل با شعار حذف واسطه‌ها و عرضه آیفون ۲۰ میلیون تومانی اقدام نموده است. در واقع ردپای این کلاهبرداری بزرگ از عدم نظارت کافی در حوزه خدمات رسمی و قانونی پس از فروش در کشور قابل پیگیری است.

ریشه رشد قارچ‌گونه بی‌نام  و نشان‌‌ها مرتبط با صدور انبوه مجوز تعمیرات در سال ۱۳۹۷ است

از سال ۱۳۹۷ به این سو؛ در سایه عدم اجرای قوانین مرتبط با خدمات رسمی پس از فروش موبایل در کشور مجوزهای متعدد برای حوزه تعمیر و خدمات بدون ارتباط با شرکت‌های اصلی صادر شده است. در یکی، دو سال اخیر همزمان با نظارت ناکافی و رونق گرفتن رویه‌های رانتی وارداتی، شرکت‌هایی بی‌نام و نشان مثل کوروش کمپانی وارد حوزه واردات آیفون شده‌اند. در نهایت نیز در یک سال اخیر مرزهای سودجویی در این وارد مرزهای جدیدی شد و سازوکارهای کلاهبرداری پانزی از طریق پیش‌فروش آیفون راه افتاد. باید به این نکته توجه کرد که در حالی شاهد فروش گسترده آیفون‌های آمریکایی در کشور هستیم که در عمل به دلیل اینکه بخشی از این تلفن‌های همراه رفرش و ریپک هستند، هیچ‌گونه خدمات پس از فروش یا گارانتی و همچنین تأمین بلند مدت قطعات مشمول آن‌‌ها نمی‌شود و همین مسئله مصرف‌کنندگان را به دردسر انداخته است.