حضور ۴۱ میلیون سهامدار در بورس

رئیس سازمان بورس، گفت: تا پایان مهر ۱۴۰۲ بیش از ۶۱ میلیون کدسهامداری صادر شده و اکنون از این تعداد حدود ۴۱ میلیون سهامدار در بازار فعال هستند. مجید عشقی؛ در گفتگو با ایسنا، با اشاره به جزییاتی از اقدامات انجام شده از سوی سازمان بورس و مروری بر اهم اقدامات گذشته و برنامه‌های پیش […]

رئیس سازمان بورس، گفت: تا پایان مهر ۱۴۰۲ بیش از ۶۱ میلیون کدسهامداری صادر شده و اکنون از این تعداد حدود ۴۱ میلیون سهامدار در بازار فعال هستند. مجید عشقی؛ در گفتگو با ایسنا، با اشاره به جزییاتی از اقدامات انجام شده از سوی سازمان بورس و مروری بر اهم اقدامات گذشته و برنامه‌های پیش روی سازمان بورس و اوراق بهادار برای بازارسرمایه بورس طی دوسال‌ونیم گذشته، اظهار کرد: در این دوره از مدیریت سازمان بورس پس از نوساناتی که طی سال‌های گذشته بر بازار حاکم شده بود همه تلاش خود را به کار گرفتیم تا برنامه‌های این سازمان را به سمت ایجاد تعادل در معاملات بازار، کاهش ضرر و زیان‌های احتمالی سرمایه گذاران و نیز بازگشت اعتماد از دست رفته سهامداران پیش ببریم که در این راستا اقدام به راه‌اندازی ابزارهای جدید و نیز ایجاد زمینه برای توسعه بازار از طریق تقویت نظام نظارتی هوشمند، افزایش شفافیت و ارتقاء نظام حاکمیت شرکتی کردیم. وی نظارت بر حسن اجرای قانون بازارسرمایه را به‌عنوان اصلی‌‌ترین وظیفه سازمان بورس و اوراق بهادار معرفی کرد و افزود: طبق آخرین آمار ارائه شده تعداد ۸۵۶ شرکت سهامی عام ثبت شده (ناشر) و بیش از یک‌هزار نهاد مالی با نظارت سازمان بورس و اوراق ‌بهادار در حال فعالیت هستند که تا پایان مهر ۱۴۰۲ بیش از ۶۱ میلیون کد سهامداری صادر شده و اکنون از این تعداد حدود ۴۱ میلیون سهامدار در بازار فعال هستند.

«سهام یار»، زمینه‌ساز ایجاد آرامش در بازارسرمایه

رئیس سازمان بورس، به استفاده از بیمه پورتفوی سهامداران خرد (سهام‌یار) با هدف ایجاد آرامش در بازارسرمایه تأکید کرد و گفت: سازمان بورس در آبان ۱۴۰۱ بیمه سبد سهام سهامداران حقیقی که ارزش پرتفوی آن‌ها تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان بود را در دستور کار قرار داد و این اقدام ضمن جلوگیری از روند نزولی بازار سهام زمینه بازگشت آرامش را به این بازار فراهم کرد که بیش از نیم میلیون سهامدار از این طرح استقبال کردند.

اقدامات سازمان بورس در زمینه بهبود بخشیدن وضعیت بازارسرمایه

وی در ادامه صحبت‌های خود به نمایش رایگان عمق مظنه برای همه سهامداران و به‌صورت رایگان برای اولین بار، افزایش دامنه نوسان، کاهش صف‌های معاملاتی، افزایش دامنه نوسان تا هفت درصد، افزایش نقدشوندگی با حذف حجم مبنا را به‌عنوان دیگر اقدامات این سازمان برای بهبود بخشیدن وضعیت بازارسرمایه معرفی کرد.

فرصت سرمایه‌گذاری خرد در بازارهای کالایی به‌صورت شفاف با کمک معاملات گواهی سپرده

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با تأکید بر راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا اعلام کرد: این ابزار باعث شد تا فرصت بسیار خوبی برای ورود سرمایه‌های اندک مردم به بازار طلا به‌صورت کاملاً شفاف فراهم شود.

راه‌اندازی بازارهای جدید اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس

وی در ادامه، با اشاره به راه‌اندازی بازارهای جدید اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس، اعلام کرد: «بازار آتی تک‌سهم» با هدف کمک به دوطرفه‌ شدن بازارسرمایه، پوشش ریسک سرمایه‌گذاران و پاسخگویی به خواسته فعالان بازارسرمایه مبنی بر تکمیل بازار مشتقات راه‌اندازی شد. عشقی؛ اظهار کرد: همچنین بازار توافقی به منظور نظم‌بخشی به شرکت‌های لیست شده در بازار پایه فرابورس ایجاد شد که فاقد دامنه نوسان و حجم ‌مبنا بوده و معاملات آن‌ها به‌صورت بلوک و عمده و از طریق ایستگاه معاملاتی کارگزاری‌‌ها انجام می‌شود. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، به راه‌اندازی بازار نوآفرین در فرابورس اشاره و اعلام کرد: این بازار به منظور تأمین مالی و با تمرکز بر پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپی راه‌اندازی شد و مختص شرکت‌هایی است که ریسک بالاتری دارند.

ابلاغ دستورالعمل جدید حاکمیت شرکتی

عشقی؛ با تأکید بر اصلاح دستورالعمل حاکمیت شرکتی، اظهار کرد: سازمان بورس و اوراق ‌بهادار از اواخر دهه ۸۰ و در راستای حمایت از منافع سهامداران، آیین‌نامه‌ها و موضوعات پیرامون حاکمیت شرکتی را مورد بررسی قرار داد که در نهایت در سال ۱۳۹۷دستورالعمل جدیدی را ابلاغ و اجرای آن برای شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس تهران و فرابورس ایران را الزامی کرد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، خاطرنشان کرد: این دستورالعمل در دوره جدید اصلاح و در تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۱ ابلاغ شد، هم‌اکنون چک لیست‌های ارزیابی رعایت آن برای حسابرسان مستقل که نقش مؤثری در دستورالعمل جدید رتبه‌بندی ناشران خواهد داشت نیز آماده و ارائه شده است.

ممانعت سازمان بورس از تغییر فرمول نرخ خوراک صنایع

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان اینکه نرخ خوراک گاز و سوخت صنایع» در اثر تنش میان روسیه و اوکراین در بهمن‌ماه ۱۴۰۰ به شدت افزایش یافت و به رقم بی‌سابقه ۳۳ سنت در هر مترمکعب رساند، گفت: با پیگیری سازمان بورس و اوراق ‌بهادار سقف ۵۰۰۰ تومانی برای نرخ خوراک مصوب شد، تداوم پیگیری‌های‌ سازمان در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز مانع از تغییرات جدی در فرمول نرخ خوراک شد که این اتفاق نقش بسزایی را در پیش‌بینی‌پذیری سهم داشت.

کاهش مالیات بردرآمد شرکت‌های تولیدی

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه مالیات بردرآمد شرکت‌های تولیدی اعلام کرد: به منظور حمایت از تولید داخل و افزایش ظرفیت خطوط تولید و با پیگیری‌های مستمر سازمان بورس و اوراق ‌بهادار، مالیات بردرآمد شرکت‌های تولیدی در بودجه سال ۱۴۰۱ از ۲۵ به ۲۰ درصد و در بودجه سال ۱۴۰۲ نیز از ۲۵ به ۱۸ درصد کاهش یافت.

راه‌اندازی سامانه‌های جدید نظارتی

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، اظهار کرد: از همان روزهای ابتدایی تصدی تیم مدیریتی جدید اقداماتی مانند به‌روزرسانی، ارتقاء، هوشمندسازی و مکانیزه‌سازی هشدارهای نظارتی با هدف بهبود نظام نظارتی و همچنین جلوگیری از شائبه‌های مربوط به نقش سلیقه‌ ناظر در امر نظارت در دستور کار جدی سازمان بورس قرار گرفت و هم‌اکنون چهار سامانه نظاتی «بیدار»، «آرامیس»، «نهان» و «دیده‌بان» در حال نظارت دقیق بازار هستند.

پرداخت پاداش به سوت زنان

وی توجه ویژه به رویکرد نظارت مردمی از طریق درگاه گزارشگری تخلفات و یا فساد در بازارسرمایه را با ارائه اسناد و مدارک لازم به‌عنوان اقدامات مؤثر این سازمان در سال‌های اخیر معرفی کرد و افزود: این اتفاق گزارشگران را از فرصت دریافت پاداش بی‌بهره نگذاشت، از پاییز ۱۴۰۰ تاکنون رأی قطعی چهار پرونده اعلام گزارشگری حرفه‌ای صادر و سازمان بورس رقمی بالغ بر۳۰۰ میلیون تومان را به چهار سوت‌زن پرداخت شد.

انتشار اسامی مدیران متخلف

عشقی؛ به انتشار اسامی مدیران متخلفی که در روندهای رسیدگی داخلی در سازمان و نیز مراجع قضایی محکوم شده‌اند اشاره کرد و گفت: به دنبال پیگیری سازمان بورس برای «افزایش اثربخشی و کارایی نظارت با تدابیر پیشگیرانه و حمایت‌های حقوقی»، مفاد بند (ز) ماده ۹۹ قانون برنامه پنجم توسعه و بند (چ) ماده ۳۶ قانون احکام دایمی توسعه کشور (افشای تخلفات مدیران) پس از ۱۳ سال وقفه، با تصویب دستورالعمل مربوط در سال ۱۴۰۱ اجرایی شد.

جزییات انتشار اوراق مالی اسلامی

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در ادامه به جزییاتی از انتشار اوراق مالی اسلامی اشاره کرد و گفت: ارزش اوراق منتشر شده در سال ۱۴۰۱ رقمی بالغ بر ۲۹۸ همت بود که از این رقم ۱۶۳ همت (۵۵ درصد) اوراق توسط بخش دولتی، ۱۰ همت (۳ درصد) از طریق شهرداری‌‌ها و ۱۲۵ همت (۴۲ درصد) توسط بخش خصوصی منتشر شد. وی تأکید کرد: جمع اوراق منتشر شده در سال ۱۴۰۲ رقمی معادل ۳۷۸ همت بود که میزان تأمین مالی از طریق انتشار اوراق در سال گذشته با افزایش قابل‌توجهی نسبت به سال ۱۴۰۱ مواجه بود. در این میان مبلغ چهار همت اوراق توسط شهرداری‌‌ها و ۶۱ همت از طریق بخش خصوصی منتشر شده است.

مجموع افزایش سرمایه شرکت‌ها در ۲ سال گذشته

وی با اعلام اینکه مجموع افزایش سرمایه شرکت‌ها در سال ۱۴۰۱ رقمی حدود ۲۹۴ همت بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ تحت‌تأثیر پیگیری‌های صورت گرفته از سوی سازمان بورس با افزایش همراه شد و به عدد ۴۳۴ همت رسید، افزود: در این زمینه رقم افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی از ۶۰ همت در سال ۱۴۰۱ به عدد ۱۱۰ همت در سال ۱۴۰۲ افزایش یافت. عشقی؛ همچنین به جزییات انتشار اوراق مالی اسلامی در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: افزایش سرمایه از محل سلب حق‌تقدم بالغ بر ۱۱ همت، از محل سود انباشته و اندوخته‌ها ۲۷۱ همت و از محل تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها ۴۲ همت بوده است. عشقی؛ اعلام کرد که مجموع پرونده‌های در حال رسیدگی برای افزایش سرمایه‌ شرکت‌ها، رقم ۲۰۲ همت بوده است. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به عرضه اولیه شرکت‌ها در بورس و فرابورس طی دو سال اخیر تأکید کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۲ شرکت درخواست پذیرش در بورس تهران را داشتند که از این میزان چهار شرکت وارد مرحله عرضه اولیه شدند، طبق گزارش ارزش‌گذاری، ارزش این شرکت‌ها رقمی معادل ۷۲ همت بود و میزان تأمین مالی این شرکت‌ها در روز عرضه اولیه ۳ همت اعلام شده است. وی اظهار کرد: در بازه زمانی اعلام شده، تعداد ۸۸ شرکت به دنبال پذیرش در فرابورس بودند که در نهایت عرضه اولیه ۲۰ شرکت با ارزش ۷۸ همت در این بازار انجام شد. عشقی؛ همچنین به تعداد عرضه اولیه‌های انجام شده در سال ۱۴۰۲ تأکید کرد و افزود: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۵۴ شرکت‌ درخواست پذیرش در بورس و ۱۳۳ شرکت به دنبال ورود در فرابورس بودند که عرضه اولیه چهار شرکت در بورس تهران و نیز ۲۵ شرکت در فرابورس انجام شد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، خاطرنشان کرد: طبق گزارش ارزش‌گذاری، ارزش شرکت‌های عرضه شده در بورس تهران و فرابورس به ترتیب ۲۶ همت و ۴۸ همت اعلام شد و میزان تأمین مالی در روز عرضه اولیه برای بورس تهران ۱٫۵ همت و فرابورس هشت همت بوده است.

اقدامات کارساز سازمان بورس در حوزه سهام‌عدالت

وی به پرداخت منظم سود سهام‌عدالت، راه‌اندازی سامانه متوفیان سهام‌عدالت (میراث) و اصلاح اساسنامه شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام‌عدالت به‌عنوان دیگر اقدامات انجام شده در سازمان بورس در این برهه زمانی اشاره کرد و گفت: از زمان راه‌اندازی و شکل‌گیری سهام‌عدالت، سود دارندگان سهام‌عدالت تنها در یک مرحله و در اسفندماه واریز می‌شد، پس از واگذاری مدیریت سهام‌عدالت به سازمان بورس و اوراق‌بهادار با فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم از سال ۱۴۰۰، سود شرکت‌های سهام‌عدالت با فاصله کوتاهی از برگزاری مجامع در دو مرحله و در ماه‌های آذر و اسفند به حساب سهامداران واریز می‌شود. عشقی؛ در ادامه به اقدامات انجام شده از سوی سازمان بورس برای تعیین‌تکلیف وراث سهام‌عدالت اشاره کرد و گفت: در این زمینه به‌منظور تعیین تکلیف اصل و سود سهام این افراد و سهولت دسترسی ۱۵ میلیون ورثه آنان به اطلاعات مربوط، سامانه متوفیان سهام‌عدالت با عنوان «میراث» راه‌اندازی شد. رئیس سازمان بورس، در ادامه به اصلاح اساسنامه شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام‌عدالت توسط شورای‌عالی بورس تأکید کرد و افزود: براساس این اصلاحیه مقرر شد تا مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام‌عدالت براساس مقررات مصوب سازمان بورس و اوراق‌بهادار به صورت حضوری و الکترونیکی برگزار شود. وی ادامه داد: بر این اساس در فاز نخست، مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استان‌های خراسان‌شمالی و زنجان تا پایان سال ۱۴۰۲ برگزار شد و باقی استان‌‌ها تا پایان شهریور ۱۴۰۳ با هدف سامان دادن به صورت‌های مالی فعالیت‌ها، هیئت مدیره و… برگزار می‌شود.

برنامه‌های مهم سازمان بورس در سال ۱۴۰۳

عشقی؛ همچنین به برنامه‌های سازمان بورس در سال ۱۴۰۳ تأکید کرد و گفت: تمرکز سازمان بورس بر اجرای درست حاکمیت شرکتی از جمله برنامه‌های جدی این سازمان در سال‌جاری است. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، افزود: یکی از موضوعات مهم در مسئله حاکمیت شرکتی، اداره شرکت توسط سهام تودلی است که در دستورالعمل حاکمیت شرکتی برای این اقدام یک موعدی را تعیین کردیم تا در موعد مقرر سهام از شرکت مادر خارج شود و یا اینکه در برنامه‌هایی مانند مجمع دیگر حق رأی نداشته باشند. وی تأیید صلاحیت اعضای هیئت مدیره ناشران را به‌عنوان دیگر برنامه سازمان بورس در سال ۱۴۰۳ معرفی کرد و افزود: با توجه به حساسیت موجود در نهادهای مالی، تأیید صلاحیت باید به شکل تخصصی‌تر انجام ‌شود اما برخورد‌ها در حوزه ناشران براساس مفاد قانونی و آیین نامه‌ای صورت می‌گیرد که در هیئت دولت تصویب شده است. عشقی؛ خاطرنشان کرد: اعضای هیئت مدیره در سال ۱۴۰۳ از منظر تجربه مورد بررسی قرار می‌گیرند و همه اعضای هیئت مدیره ملزم هستند تا از ویژگی‌های تعیین شده توسط قانون برخوردار باشند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان، کوچک و متوسط را جزء برنامه مهم سازمان بورس در سال ۱۴۰۳ دانست و گفت: قرار است مسیر کوتاه و روان‌تری برای تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌های کوچک و متوسط در نظر گرفته شود. وی گفت: بازار نوآفرین که در سال ۱۴۰۲ راه‌اندازی شد در سال ۱۴۰۳ توسعه پیدا می‌کند و شاهد حضور شرکت‌های دانش‌بنیان، نوآور و خلاق بیشتری در این بازار خواهیم بود. عشقی؛ در پایان به ارتقا زیرساخت‌‌ها و افزایش ضریب پایداری سامانه‌های فناوری اطلاعات بازارسرمایه در سال‌جاری تأکید کرد و افزود: دستورات مربوطه نیز در این خصوص به شرکت‌های بورس تهران و فرابورس ایران داده شده است.