نظر کارشناسان درباره وضعیت این روزهای نرخ ارز

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوئیس، گفت: بانک‌مرکزی به‌خوبی توانسته نرخ ارز را به ثبات برساند و در این بخش نمره قبولی را کسب کرده است. شریف نظام‌مافی؛ در گفتگو با خبرنگار ایبنا، اظهار کرد: موضوع ارز برای تمام شرکت‌های فعال در بخش‌خصوصی بسیار مهم است و دلیل این حساسیت ضرورت پیش‌بینی نرخ ارز […]

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوئیس، گفت: بانک‌مرکزی به‌خوبی توانسته نرخ ارز را به ثبات برساند و در این بخش نمره قبولی را کسب کرده است. شریف نظام‌مافی؛ در گفتگو با خبرنگار ایبنا، اظهار کرد: موضوع ارز برای تمام شرکت‌های فعال در بخش‌خصوصی بسیار مهم است و دلیل این حساسیت ضرورت پیش‌بینی نرخ ارز برای شرکت‌ها و فعالیت آن‌ها براساس پیش‌بینی قیمت ارز در سال آینده است. وی با اشاره به اینکه نوسانات ارز یکی از مواردی است که پیش‌بینی را بسیار سخت می‌کند و شرکت‌ها را به دردسر می‌اندازد، تصریح کرد: نوسان نرخ ارز موجب می‌شود که شرکت‌ها نتوانند نرخ‌‌ها را به درستی پیش‌بینی کنند و این به واردات، صادرات و تولید آن‌‌ها ضربه می‌زند. نظام‌مافی؛ افزود: برای اینکه شرکت‌ها در فعالیت خود با مشکل مواجه نشوند باید ثبات در نرخ ارز داشته باشیم که خوشبختانه در یکسال اخیر در بازار ارز ثبات داشته‌ایم. اینکه دولت و بانک‌مرکزی نرخ ارز را تعیین کند در تمام دنیا وجود دارد و زنجیره ارزش باعث تعیین نرخ ارز می‌شود. دولت در سال گذشته درآمد نسبتاً ثابتی داشت و توانست مراودات خارجی خود را چه از نظر سیاسی و چه از لحاظ اقتصادی طوری به پیش ببرد که در کنترل نرخ ارز موفق عمل کند. رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس، اظهار کرد: اگر اثر شوک‌های اقتصادی که منشأ سیاسی دارد در بازار ارز از بین برود می‌توانیم اقتصادی داشته باشیم که در آن هدف‌گذاری دولت و بانک‌مرکزی نسبت به ارز کاهشی باشد و حتی هدف‌گذاری ۳۵ یا ۴۵ هزار تومانی نرخ دلار در نظر گرفته شود؛ در این صورت شاهد شکوفایی اقتصادی خواهیم بود. وی با تأکید بر اینکه پیش‌بینی‌‍پذیری رکن اصلی یک تجارت و فعالیت اقتصادی سالم است، گفت: کسب‌و‌کار‌‌ها برای برنامه ریزی و کسب موفقیت نیاز به ثبات و پیش‌بینی پذیری اقتصاد دارند که در این میان یکی از سخت‌‌ترین بخش‌‌ها برای بودجه بندی شرکت‌ها در پایان سال همواره مسئله نرخ ارز است. نظام‌مافی؛ با بیان اینکه بانک‌مرکزی به خوبی توانسته نرخ ارز را به ثبات برساند و در این اقدام نمره قبولی را کسب کرده است، اظهار کرد: فعالان اقتصادی علاقه دارند که ارزش پول ملی بالا باشد. البته گاهی اوقات کاهش ارزش پول ملی به رقابت در بازار‌های صادراتی کمک می‌کند. کالا‌های ایرانی در نرخ فعلی دلار به شرط اینکه مسائل مرتبط با کیفیت و استاندارد‌های جهانی را رعایت کنند، قابل رقابت هستند.

حضور ترامپ بر مسند ریاست جمهوری سودی برای ایران دارد؟

وی با اشاره به اینکه اتفاقات مختلف در دنیا بر اقتصاد کشور‌های مختلف جهان اثرگذار است، گفت: تحولات جهانی و ایجاد اختلال در حرکت کشتی‌‌ها و یا هر اتفاق دیگری می‌تواند بر واردات و صادرات کشور‌‌ها اثرگذار باشد. به‌عنوان نمونه حدود یک ماه تا انتخابات آمریکا باقی مانده است و برخی فکر می‌کنند که آمدن ترامپ به ضرر ایران است، اما دید ملی آقای ترامپ در مورد اینکه باید خودشان را از چین جدا کنند و زنجیره تأمین آمریکا باید خودشان باشند، می‌تواند به نفع ایران رقم بخورد. این مسئله بر تجارت کشور ما اثر می‌گذارد، چرا که تجار چینی اشتیاق بیشتری برای کار کردن با ایران خواهند داشت. رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس، در ادامه اظهار کرد: یکی از معضلات اقتصاد ایران سرعت پایین تصمیمات و تبادلات رسمی است که تالار ارز توافقی موجب افزایش سرعت تبادلات، ارتباط مستقیم و توافق شرکت‌های بخش‌خصوصی با یکدیگر می‌شود که سازوکار آن مورد تأیید بانک‌مرکزی است و ضمن اینکه فعالیت تالار ارز توافقی مورد استقبال فعالان اقتصادی است.

کاهش تلاطم‌های بازار ارز با وجود اتفاقات سیاسی متعدد در منطقه

یک نماینده مجلس نیز، گفت: علی‌رغم اتفاقات امنیتی و نظامی متعدد در یک سال گذشته، تلاطم‌های بازار ارز کاهش قابل‌توجهی داشته است. هادی قوامی؛ عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس، گفت: تلاطم‌های بازار ارز نسبت به سال‌های گذشته کاهش قابل‌توجهی داشته و این در حالی است که ما را در سطح منطقه داشته‌ایم که بی‌نظیر بود است. او گفت: باوجود این التهاب‌های شدید در منطقه نرخ ارز نوسانات زیادی را تجربه نکرد و بعد از فروکش کردن هیجانات نرخ‌‌ها دوباره به حالت قبلی بازگشت. در شرایط کنونی نیز نباید نگران ماندگاری نرخ دلار در کانال‌های بالا بود و به‌طور هیجانی وارد بازار ارز شد چرا که تجربه نشان داده که بازار دوباره آرام خواهد شد. عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس، افزود: امیدواریم مدیریت خوب بانک‌مرکزی در بازار ارز که باعث کاهش تلاطم‌های ارزی در کشور شده در دولت جدید هم با قدرت و قوت ادامه پیدا کند. قوامی خاطرنشان کرد: در بحث تخصیص ارز برای تأمین کالا‌های اساسی بانک‌مرکزی عملکرد خوبی داشته و به وظیفه خود عمل کرده، اما مشکلی که در این بخش وجود دارد ثبت سفارش‌های بیش از اعتبارات پیش‌بینی شده توسط وزارتخانه‌ها است. عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس، اظهار داشت: در سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار ارز برای تأمین کالا‌های اساسی در نظر گرفته بودیم، اما در پایان سال ۱۹ میلیارد دلار در این بخش هزینه شد و این نتیجه ثبت سفارش‌های بیش از منابع پیش‌بینی شده توسط وزارت‌های مختلف بود وگرنه در بخش تخصیص ارز توسط بانک‌مرکزی مشکلی وجود نداشت و بانک‌مرکزی تمام و کمال به وظیفه خود در این حوزه عمل کرد.

افزایش نرخ ارز ریشه اقتصادی ندارد

یک کارشناس اقتصادی نیز، گفت: افزایش نرخ ارز صرفا ناشی از تنش‌های سیاسی و بالاگرفتن منازعات منطقه‌ای است. مرتضی افقه؛ اقتصاددان، در پاسخ به این پرسش که عمده‌‌ترین دلایل افزایش نرخ ارز از نظر شما چیست؟ به تسنیم، گفت: در حال‌حاضر افزایش نرخ ارز صرفاً ناشی از تنش‌های سیاسی و بالاگرفتن منازعات منطقه‌ای است؛ بنابراین تا زمانی که تنش‌های سیاسی به قوت خود باقی است هیجانات ارز نیز تابع مسائل سیاسی باقی می‌ماند، اما موقتی خواهد بود. وی در این باره، یادآور شد: لازم به ذکر است؛ بخشی از افزایش نرخ ارز ناشی از نگرانی مردم نسبت به تنش‌های منطقه‌ای و ورود کشور به درگیری با اسرائیل است. وی گفت: به هر حال طرف مقابل ما یعنی اسرائیل یک رژیم یاغی است که نشان داده ابایی از خونریزی و ترور ندارد، این موضوع یعنی تأکید و پافشاری نتانیاهو برای گسترش جبهه‌های جنگ زمینه ساز افزایش نرخ ارز و بازگشت هیجانات به نرخ ارز شده است. افقه؛ معتقد است: بخشی از مداخلات بانک‌مرکزی طی ماه‌های گذشته از قبیل دنبال کردن رویکرد‌های ثبات اقتصادی و ارزی و کنترل رشد نقدینگی تا حدی در کاهش نوسانات نرخ ارز اثر‌گذار بوده است به این خاطر مردم انتظار دارند برای باقی نماندن انتظارات تورمی، بانک‌مرکزی مداخله مدیریتی درستی در دستور کار قرار دهد. این اقتصاددان، یادآور شد: مداخله بانک‌مرکزی در مسائل مرتبط با قیمت ارز تا حدی مانع افزایش سرعت بالا رفتن نرخ ارز می‌شود، اما در حال‌حاضر اخبار مرتبط با کاهش تنش‌‌ها بیش از هر مداخله‌ای در بازار ارز اثر‌گذار است. افقه؛ افزود: بی‌شک رفتار وحشیانه اسرائیل بازار‌‌ها را نگران کرده است، اما فروکش کردن هیجانات به خودی خود روی کاهش قیمت ارز و بازگشت ثبات به نرخ ارز اثرگذار خواهد بود. وی تأکید کرد: با اینکه مداخله موثر و هوشمند بانک‌مرکزی در بازار ارز مطلوب است، اما در حال‌حاضر بیش از هر موضوع دیگری گذشت زمان مسائل مرتبط با افزایش نرخ ارز را حل خواهد کرد چراکه این نوسانات دلایل غیراقتصادی دارد. این اقتصاددان در ادامه بحث گفت: موضوعات دیگری مثل عرضه ارز و تأمین نیاز‌های وارداتی و مهم کشور مانع بزرگی در برابر بالا رفتن مکرر و بی‌دلیل نرخ ارز خواهد بود، بنابراین انتظار می‌رود ضمن عدم تحمیل تقاضای بالای ارز به بازار مانع اثرگذاری هیجاناتی شویم که ناشی از تحمیل تقاضاست.