ارز چند نرخی موجب فساد در اقتصاد می‌شود

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ارز چند نرخی موجب فساد در اقتصاد می‌شود رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مشکل اصلی بازار ارز را مدیریت ناصحیح بانک مرکزی دانست و گفت: باید از دولت در خصوص مسایل اقتصادی صدای واحد به گوش برسد. به گزارش ایرنا، محمدرضاپورابراهیمی در جلسه علنی دیروز مجلس و پس از سخنان […]

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس

ارز چند نرخی موجب فساد در اقتصاد می‌شود

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مشکل اصلی بازار ارز را مدیریت ناصحیح بانک مرکزی دانست و گفت: باید از دولت در خصوص مسایل اقتصادی صدای واحد به گوش برسد.

به گزارش ایرنا، محمدرضاپورابراهیمی در جلسه علنی دیروز مجلس و پس از سخنان ولی‌ا…سیف، رییس کل بانک مرکزی در مورد نوسانات بازار ارز اظهارداشت: هیچ توجیه اقتصادی برای این‌که نرخ ارز بین‌المللی افزایش و نرخ پول ملی کاهش یافته است، وجود ندارد.

وی تورم را یکی از علل افزایش نرخ ارزهای خارجی عنوان کرد و افزود: هر کشوری که نرخ تورم بالایی داشته باشد، پیامد آن کاهش ارزش پول ملی آن کشور است.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: دولت در سال‌های گذشته اعلام کرد که نرخ تورم را تک‌رقمی کرده است، یکی از پیامدهای نرخ تورم تک‌رقمی در مقایسه نرخ تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی در دولت‌های گذشته این است که آثار شوک‌های اقتصادی که کاهش ارزش پول ملی یکی از پیامدهای آن است به کم‌ترین حد خود می‌رسد.

پورابراهیمی افزود: طبق گزارش‌های دولت، نرخ تورم در سال‌های اخیر به شدت کاهش یافته و تک‌رقمی شده است.

وی تصریح کرد: نرخ تورم به کم‌ترین حد خود در طول سال‌های بعد از انقلاب رسیده است، در بخش تفاوت نرخ تورم داخلی و تورم خارجی اتفاقی نیفتاده است که ما منتظر کاهش ارزش پول ملی باشیم.

نماینده مردم کرمان در مجلس یادآورشد: براساس گزارش‌های موجود، متوسط صادرات غیرنفتی ایران حدود ۴۰تا ۴۵ میلیارد دلار در سال‌های اخیر بوده و واردات نیز نرخی شبیه آن بوده است، البته سال گذشته ما با تراز منفی در اقتصاد کشور در خصوص صادرات کالاهای غیرنفتی مواجه بودیم.

وی با یادآوری این که مصارف ارزی ما هیچ وقت بیش‌تر از منابع ارزی نبوده است، اظهارداشت: در یک سال اخیر نیز تراز صادرات غیرنفتی کشور منفی بود اما تراز صادرات کل که شامل درآمدهای نفتی و غیرنفتی است، کاملاً مثبت است.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: درآمدهای نفتی کشور از نیمه دوم سال گذشته به شدت افزایش یافته است، دلیل آن هم افزایش قیمت‌های جهانی نفت است.

پورابراهیمی ادامه‌داد: در سال‌های گذشته نفت را زیر ۳۰ دلار نیز فروخته‌ایم اما امروز نفت را بالای ۶۵ دلار به فروش می‌رسانیم. پیش‌بینی ما این است که در سال ۹۷ نیز نرخ جهانی نفت افزایش یابد.

وی گفت: برخی افراد مسایل تحریمی مانند پیش‌بینی برای افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران در اردیبهشت‌ماه سال جاری را عامل افزایش نرخ ارز می‌دانند، این در حالی است که فضای تحریم در طول سال‌های اخیر در کشور ما وجود داشته است اما به دلیل تحریم‌های پیاپی ما کشوری هستیم که میزان آثار تحریم‌ها در سال‌های اخیر در اقتصاد به کم‌ترین حد خود رسیده است.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد اثرگذاری تحریم‌ها بر کشور در طول زمان به شدت کاهش یافته است.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس مشکل اصلی بازار ارز را مدیریت ناصحیح بازار توسط بانک مرکزی عنوان کرد و ادامه داد: ناکارآمدی بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز کاملاً مشهود است. نمونه بارز آن اقداماتی بود که سال گذشته بانک مرکزی انجام داد.

۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی که در خانه‌های مردم نگهداری می‌شود

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: پیشنهاد ما این است که حداقل دو بانک برای باز کردن حساب سپرده‌های ارزی پیش‌بینی شود و بانک مرکزی نیز حفظ این منابع را ضمانت کند.

پورابراهیمی ادامه داد: بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی خارج از سیستم بانکی در خانه‌ها و گاوصندوق‌ها نگهداری می‌شود، این امر به اقتصاد کشور ضربه می‌زند.

وی اظهارداشت: اگر ۳۰ میلیارد دلار ارزی که به خارج کشور رفته و ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی که در خانه‌های مردم نگهداری می‌شود به سیستم بانکی کشور بازگردد، موجب تقویت منابع ارزی کشور می‌شود.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس یکی از محورهای اصلی طرح مجلس را بازگشایی حساب‌های سپرده ارزی با ضمانت بانک مرکزی و پرداخت سود به این حساب‌ها عنوان کرد.

پورابراهیمی اضافه‌کرد: نرخ ارز در صرافی‌ها، تحویل به مردم برای فعالان اقتصادی متفاوت است که این امر شرایط خاصی را ایجاد کرده است، چند نرخی بودن نرخ ارز تنها موجب فساد در اقتصاد کشور است.

وی یکسان‌سازی نرخ ارز را از محورهای مهم طرح مجلس دانست و اظهارداشت: باید سامانه اطلاعاتی مشخصی در این خصوص تشکیل شود. در اقتصاد ما مشخص نیست که چه کسی خریدار ارز و چه کسی فروشنده ارز است. بانک مرکزی فقط نظاره‌گر بازار به هم ریخته ارز است و مدیریتی انجام نمی‌دهد.

وی با بیان این که در حال حاضر نظام بانکی به خاطر بی‌تدبیری بانک مرکزی دچار چالش اساسی شده است، ادامه داد: تولید نیز دچار مشکل شده است، تولیدکنندگان به دنبال این بودند که وام‌های کم سود بگیرند و تولید را رونق دهند، ما هم برنامه‌ریزی کرده بودیم که نرخ سود تسهیلات و سود سپرده‌ها را تا ۱۳ درصد و ۱۵ درصد کاهش دهیم اما این اقدام بانک مرکزی همه برنامه‌ریزی‌ها را از بین برد.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از موافقت رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد با طرح کمیسیون اقتصادی برای مدیریت بازار ارز خبر داد و گفت: با بخشی از طرح شب گذشته دولت برای مدیریت بازار ارز مخالف هستم، وقتی هدف دلار ۴۲۰۰ تومانی اعلام می‌شود یعنی با تصمیمی و قانون گذاری مبنی بر نرخ ارز شناور مغایرت دارد البته آقای سیف در اظهاراتش اعلام کرد که این نرخ اعلام شده است ولی با توجه به شرایط اقتصادی تعدیل می‌شود اگر بنا بر تعدیل دارید چرا نرخ تکلیفی اعلام می‌کنید.

وی خطاب به سیف اظهارداشت: نرخ تعدیلی را بپذیرید ما هم بازار متشکل پولی را در طرح کمیسیون پیشنهاد دادیم

در ادامه علی‌لاریجانی، رییس مجلس خطاب به نمایندگان گفت: دو نظر وجود دارد، نخست نظر کمیسیون اقتصاد است که براساس نرخ تعدیلی، نرخ ارز آرام‌ارام کاهش یابد و دومین نظر دولت است که نرخ ارز به صورت دستوری ۴۲۰۰ تومان مبنا قرار گیرد.

پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز پاسخ داد: به آقای روحانی تذکر دهید که باید از دولت در خصوص مسایل اقتصادی صدای واحد به گوش برسید.

رییس مجلس نیز این ایراد را وارد دانست و ادامه داد: در نظری یکی از مشاوران رییس‌جمهوری می‌گوید باید قیمت ارز افزایش یابد و بعد رییس‌جمهوری و وزیران نرخ تکلیفی اعلام می‌کنند، این افراد را کنترل کنید این چه وضعی است.