خشکاندن ریشه‌های افسردگی با غذای سالم

خشکاندن ریشه‌های افسردگی با غذای سالم رژیم غذایی سالم نه تنها، سلامت جسم را تضمین می‌کند بلکه روح و روان را بی‌نصیب نگذاشته و فرد را از پیوستن به دایره افسردگی و بیماری‌های روحی خارج می‌کند. این در حالی است که در دنیای مدرن امروز، اختلالات روحی روانی با ورود غذاهای آماده و فست فود […]

خشکاندن ریشه‌های افسردگی با غذای سالم

رژیم غذایی سالم نه تنها، سلامت جسم را تضمین می‌کند بلکه روح و روان را بی‌نصیب نگذاشته و فرد را از پیوستن به دایره افسردگی و بیماری‌های روحی خارج می‌کند. این در حالی است که در دنیای مدرن امروز، اختلالات روحی روانی با ورود غذاهای آماده و فست فود به عرصه زندگی تشدید شده است.

به گزارش ایرنا، اضطراب و افسردگی از جمله اختلالات روانی است که شیوع بالایی در جوامع پیشرفته و در حال توسعه دارد. موضوعی که پیش از این سید حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت در سخنانی به افزایش آمار افسردگی در سطح جهانی اشاره کرده و گفته بود، از نظر بار بیماری‌ها، افسردگی رتبه چهارم را دارد و براساس پیش‌بینی‌‌ها در سال ۲۰۳۰ بیماری افسردگی در رتبه دوم بیماری‌ها قرار خواهد گرفت.

وزیر بهداشت همچنین در بخشی دیگر از سخنان خود، افسردگی در میان زنان را شایع‌تر عنوان کرد و افزود: در دنیا ۳۵۰ میلیون نفر به بیماری افسردگی مبتلا هستند و در کشور ما نیز ۱۶٫۸ درصد زنان و بیش از ۱۰ درصد مردان افسرده هستند.

براساس مطالعات جدید علم پزشکی، عوامل تغذیه‌ای نقش به‌سزایی در بروز یا سرکوب اختلالات روحی دارند به این معنا که انتخاب غذاهای سالم و مناسب از لازمه‌های داشتن روح و جسم سالم است. موضوعی که در گفت‌وگو با مریم‌حبیبی، کارشناس تغذیه، ضرورت توجه به موادغذایی برای پیشگیری از افسردگی را مورد بررسی قرارگرفت.

به گفته حبیبی، تغذیه سالم و مغذی یکی از عوامل پیشگیرانه در افسردگی است البته در صورتی‌که با شناسایی درست مواد غذایی و همراهی فرد مبتلا همراه باشد.

غذاهای فوری، تشدیدکننده افسردگی

مشکلات خانوادگی، شرایط اقتصادی، محیط اطراف و تغییر بافت زندگی از جمله عوامل زمینه‌ساز بیماری‌های روحی روانی است که براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، نزدیک به ۸۰ درصد کسانی‌ که مبتلا به افسردگی و بیماری‌های روانی هستند، در کشورهای با درآمد کم یا درآمد متوسط زندگی می‌کنند.

بر همین مبنا، کارشناسان تغذیه، یکی از عوامل تشدیدکننده افسردگی را عدم استفاده از موادمغذی و روی آوردن به مواد غذایی فوری عنوان می‌کنند که در کشورهای در حال توسعه رواج یافته است. حال آن‌که افسردگی علاوه بر ایجاد مشکلات روانی، به‌عنوان مادر بسیاری از بیماری‌های جسمانی شناخته می‌شود و ضرورت توجه به آن دوچندان است.

موضوعی که حبیبی، کارشناس تغذیه به آن اشاره کرد و گفت: افسردگی یک حالت خُلقی شامل بی‌حوصلگی و گریز از فعالیت یا بی‌علاقگی و بی‌میلی است که می‌تواند بر روی افکار، رفتار، احساسات، خوشی و تندرستی یک فرد تأثیر بگذارد. حالاتی که برخی موادغذایی دامن زننده آن است چرا که دارای موادی هستند که اثر خاصی بر روح و روان فرد مصرف‌کننده باقی می‌گذارند. موادغذایی که از نظر ترکیب و طبخ مورد تأیید نیستند و می‌توانند تأثیرات سویی بر روی سیستم عصبی داشته باشند.

وی در ادامه افزود: جالب این که در بررسی افرادی که دچار افسردگی هستند به این نکته می‌رسیم که این افراد در حالت‌های روحی- روانی خاص، دچار بی‌انگیزگی، بی‌میلی و رخوتی می‌شوند که گاهی اوقات زیر بار رژیم غذایی نمی‌روند و نسبت به برنامه غذایی روزانه خود، بی‌تفاوت برخورد می‌کنند. در نتیجه به غذاهای دم دستی و فوری که زمانی برای طبخ نمی‌برد و ارزش غذایی مغذی ندارند روی می‌آورند، غافل از این‌که با دست خود بر دامنه بیماری می‌افزایند.

خشکاندن ریشه‌های افسردگی با غذای سالم

به توصیه این کارشناس تغذیه، در درجه نخست، افراد افسرده باید از نظر روحی، مورد روان درمانی و روانکاوی قرار بگیرند. بعد از آن، توصیه‌های غذایی همانند استفاده روزانه از سبزیجات، شیر و لبنیات کم چرب و سبک می‌تواند مسیر بیماری روحی را به سمت بهبودی سوق دهد. حتی اگر کسی تمایل دارد فست فود استفاده کند در خانه تهیه کند و از مصرف غذاهای پرچرب خودداری کنند.

این کارشناس با اشاره به تأثیر همراهی و همیاری فرد دچار افسردگی در روند درمان گفت: آگاهی و اطلاع‌یابی از افسردگی می‌تواند سواد سلامتی جامعه را افزایش دهد و در درمان و پیشگیری از این اختلال مؤثر باشد.