دماوند هنوز دغدغه محیط‌زیست دارد

دماوند هنوز دغدغه محیط‌زیست دارد دماوند زیست بومی ارزشمند از لحاظ طبیعی، فرهنگی و اقتصادی است و حفاظت از آن از اهمیت زیادی برخوردار است اما این اثر طبیعی با وجود گذشت ۱۵ سال از نامگذاری یک روز ملی به نام آن و انجام اقدامات مفید، همچنان دغدغه محیط‌زیستی دارد. به گزارش ایرنا، دماوند در […]

دماوند هنوز دغدغه محیط‌زیست دارد

دماوند زیست بومی ارزشمند از لحاظ طبیعی، فرهنگی و اقتصادی است و حفاظت از آن از اهمیت زیادی برخوردار است اما این اثر طبیعی با وجود گذشت ۱۵ سال از نامگذاری یک روز ملی به نام آن و انجام اقدامات مفید، همچنان دغدغه محیط‌زیستی دارد.

به گزارش ایرنا، دماوند در شمال ایران، بلند‌ترین کوه ایران و خاورمیانه و بلند‌ترین قله آتشفشانی آسیا است، این کوه در قسمت مرکزی رشته‌ کوه البرز در جنوب دریای خزر و در بخش لاریجان شهرستان آمل قرار دارد، اما این دیو سفید پای دربند درگیر مشکلاتی است که حیات آن را به چالش کشیده است.

چرای بی‌رویه و بیش از حد ظرفیت مراتع در دامنه‌های کوه، ساخت‌ و‌ ساز در مسیرهای کنار جاده کوه دماوند، معدنکاری و برداشت از معادن، کوهنوردی و گردشگری بی‌ضابطه و اردوکشی‌ها، کوهنوردی غیراصولی و تخریب آثار فرهنگی و بافت‌های روستایی اصیل در حوزه‌ این کوهستان برخی از تهدیدات کوه دماوند است.

کوه دماوند سال ۱۳۸۱ در شمار مناطق چهارگانه ارزشمند از نظر حفاظت محیط‌زیست قرار گرفت و ۳۰ تیرماه ۱۳۸۷ نیز به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. اما با تمام اینها همچنان با مشکلات و چالش‌های محیط‌زیستی زیادی دست و پنجه نرم می‌کند.

بر این اساس ۱۳ تیر ۱۳۸۳ همزمان با روز تیرگان، روز ملی دماوند نامگذاری شد و از آن سال به بعد انجمن کوهنوردان ایران هر ساله جشنی را در این روز در دامنه‌های قله دماوند در شهر رینه لاریجان شهرستان آمل برگزار می‌کند. این جشن نیز به ثبت ملی رسیده است.

عباس محمدی، دبیر انجمن دیده‌بان کوهستان و فعال محیط‌زیست درباره دلیل اهمیت کوه دماوند گفت: کوه دماوند یک زیست‌‌بوم منحصر به فرد است که از نظر طبیعی و علاوه بر آن، اقتصادی و حتی ورزشی مهم و کم نظیر است.

وی با بیان این‌که دماوند یکی از سرچشمه‌های آب‌های شیرین است، افزود: این کوه پر از منابع غنی اقتصادی است از این رو همواره مورد حمله و طمع افرادی است که بدون فکر و در نظر گرفتن توان زیستی این کوه با آخرین تجهیزات به جان آن می‌افتند تا معادن آن را خالی کنند که این اقدام بزرگ‌ترین ضربه را بر پیکر نیمه جان دماوند وارد می‌کند.

همچنین حسین عبیری گلپایگانی، عضو افتخاری انجمن کوهنوردان ایران گفت: کوه دماوند، مانند دیگر کوه‌های ایران، گرفتار مشکلات و معضلات زیست‌محیطی زیادی است که گاهی میزان تخریب آن بسیار زیاد است.

وی افزود: ۱۵ سال (۱۳ تیرماه ۱۳۸۳) از نامگذاری روز ملی دماوند می‌گذرد و در این مدت برخی از مشکلات قله توسط نهاد‌ها و سازمان‌های دولتی کاهش چشمگیری داشته است البته همچنان نیز جای کار دارد تا بتوانیم این مشکلات را به حداقل برسانیم.

این فعال محیط‌زیست به تهدیدهای فراروی دماوند اشاره کرد و گفت: چرای بی‌رویه، ساخت و ساز، معدنکاری و برداشت از معادن واقع در کوه دماوند برخی از این تهدیدات است که البته قوه قضاییه در این مورد بسیار خوب عمل کرده و مانع فعالیت برخی از معادن شده است.

عبیری گلپایگانی ادامه داد: فعالیت چندین ساله معدن پوکه در دماوند، محیط‌زیست منطقه را به سوی نابودی سوق داده بود که با تلاش و پیگیری بیش از ۱۰ سال کوهنوردان و سازمان‌های مردم ‌نهاد، این معادن با حکم قضایی تعطیل شدند.

وی گفت: همچنین با توجه به مشکلات آبی کشور و وجود سد لار در این منطقه که بخشی از آن از کوه و دامنه‌های دماوند سرچشمه می‌گیرد و آب بخشی از شهر تهران و شهرستان‌های آمل را تأمین می‌کند، در شرایطی که روز به روز معضل آب بیش‌تر می‌شود؛ نقش کوه دماوند در این زمینه نیز بسیار حساس است.

میانگین بارندگی در ارتفاعات دماوند ۱۴۰۰ میلیمتر در سال است و بارش در ارتفاعات معمولاً به صورت برف است.