چرا فست‌‌فود مضر است؟

چرا فست‌‌فود مضر است؟ غذاهای آماده و فست‌‌فود‌ها به دلیل نوع فرایند آماده شدن و به‌کار بردن موادغذایی در آنها از ارزش غذایی کمی برخوردار بوده و مصرف بالای آنها به دلیل وجود مواد مضر فراوان، برای بدن انسان بسیار مضر است. به گزارش سینا‌پرس، فست‌فود‌ها یا غذاهای آماده، غذاهایی هستند که به سرعت طبخ […]

چرا فست‌‌فود مضر است؟

غذاهای آماده و فست‌‌فود‌ها به دلیل نوع فرایند آماده شدن و به‌کار بردن موادغذایی در آنها از ارزش غذایی کمی برخوردار بوده و مصرف بالای آنها به دلیل وجود مواد مضر فراوان، برای بدن انسان بسیار مضر است.

به گزارش سینا‌پرس، فست‌فود‌ها یا غذاهای آماده، غذاهایی هستند که به سرعت طبخ شده و برای خوردن آماده می‌شوند. انواع ساندویچ، برگرها، چیزبرگرها، مرغ، ماهی و میگوی سوخاری، هات‌ داگ، فیله استیک گوشت یا مرغ، سیب‌‌زمینی سرخ کرده، ناگت مرغ، تاکو، انواع پیتزا و انواع سالادهای مایونز دار نمونه‌های رایج غذاهای آماده هستند. لازم به توضیح است که تعدادی از غذاهای خانگی که سریع پخته شده و آماده می‌شوند، در این گروه غذایی قرار نمی‌گیرند و در واقع فست‌فودها، غذاهای آماده‌ای هستند که از رستوران‌های فست‌فود تهیه شده و دارای مقدار زیادی نمک؛ روغن؛ مواد نگهدارنده و افزودنی‌های شیمیایی هستند.

به‌طورکلی غذاهای آماده یا فست‌فود‌ها به جهت نوع مواد به‌کار رفته در آنها خوشمزه بوده و طرفداران بسیاری دارند اما متأسفانه این مواد خوشمزه برای بدن انسان بسیار مضر هستند. افرادی که غذاهای آماده و فست‌فود زیاد مصرف می‌کنند، نسبت به دیگران کالری، نمک و چربی بیش‌تری را دریافت می‌کنند در حالی که ویتامین و مواد‌معدنی و مفید غذایی کم‌تری به بدن آنها می‌رسد.

مضرات و زیان‌های فست‌فودها

چاقی: یافته‌های جدید محققان نشان می‌دهد افرادی که به فست‌فود‌ها عادت دارند و یکی از وعده‌های غذایی خود را به آن اختصاص می‌دهند، با چاقی و مشکلات ناشی از آن روبه‌رو می‌شوند. دریافت زیاد کالری و چربی در این افراد باعث چاقی می‌شود که شانس ابتلا به بیماری‌های دیگر همچون دیابت و بیماری‌های قلبی- عروقی افزایش پیدا می‌کند.

بیماری‌های قلبی- عروقی: وجود نمک و چربی بالا در غذاهای فست‌فودی باعث ایجاد فشار خون بالا شده و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن، مصرف زیاد فست‌فودها، باعث می‌شود تا ذائقه فرد به شوری عادت کرده و در دیگر وعده‌های غذایی نیز خواهان مصرف بالاتر نمک باشد.

پرخوری: در مصرف‌کنندگان دائمی فست‌‌فودها، چربی زیادی از غذاهای آماده وارد بدن آنها می‌شود که دور کبد را گرفته و فرد احساس سیری نمی‌کند و بیش‌تر می‌خورد.

نوشابه‌های گازداری که همراه غذاهای فست‌فودی ارایه می‌شود حاوی قند زیاد هستند به همین دلیل برخی از افراد نوشابه‌های رژیمی را جایگزین آن می‌کنند. اما باید بدانیم که نوشابه‌های رژیمی نیز به دلیل داشتن قند مصنوعی، اشتها‌آور هستند و باعث پرخوری و در نهایت چاقی بیش‌تر می‌شوند.

بالا رفتن چربی‌های مضر: غذاهای فست‌فودی معمولاً غذاهایی هستند که سرخ شده‌اند. در این رستوران‌ها اغلب برای سرخ کردن مواد‌غذایی از روغن‌هایی استفاده می‌شود که درصد اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس آنها بالا است و برای بدن ضرر دارد چرا که می‌تواند در دیواره سرخرگ‌ها رسوب کرده و باعث انسداد آنها شده و بیماری‌های انسداد عروق و بیماری‌های قلبی- عروقی را ناشی شود.

افزایش بیماری‌های دهان و دندان: معمولاً به همراه غذاهای آماده و فست‌فودی نوشابه‌های گازدار ارایه می‌شود. این نوشابه‌ها حاوی اسید و قند بالا هستند که مصرف آنها باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند

کمبود مواد‌مغذی: غذاهایی که در فست‌فود‌ها طبخ می‌شوند از ارزش غذایی پایینی برخوردار هستند چرا که سبزیجات تازه، مواد لبنی و پروتئین‌های تازه در آن جایگاهی ندارند. معمولاً این غذا‌ها از موادغذایی فرآوری شده همچون کالباس، سوسیس، همبرگر و… تهیه می‌شوند که به دلیل نوع آماده شدنشان و مواد به‌کار رفته در آنها، دارای ویتامین و املاح مفید بسیار کمی هستند

احتمال ایجاد حساسیت: وجود برخی مواد نگهداره، تثبیت‌کننده‌های رنگ و ادویه‌های مختلف در موادغذایی فرآوری شده که در فست‌فود‌ها بسیار مصرف می‌شود، می‌تواند باعث ایجاد حساسیت‌های مختلف از قبیل حساسیت پوستی، ایجاد کهیر و خارش و یا حساسیت‌های تنفسی شود.

افزایش احتمال ایجاد بیماری‌های دستگاه گوارش: غذاهای آماده و فست‌فود‌ها به دلیل داشتن ادویه‌های زیاد و متنوع، احتمال ایجاد و یا بدتر شدن بیماری‌های دستگاه گوارش را افزایش می‌دهند. از جمله آسیب‌ها و یا بیماری‌های دستگاه گوارش که طرفداران فست‌فود‌ها را تهدید می‌کند، نفخ، سوء‌هاضمه، رفلاکس معده و از همه مهم‌تر سرطان معده و روده بزرگ است.

اختلالات رشد در کودکان و نوجوانان: مصرف این غذاهای کم ارزش توسط کودکان و نوجوانان، مراحل رشد آنها را دچار اختلال می‌کند. رشد انسان از جنینی تا سن بلوغ نیازمند ویتامین‌ها، املاح مختلف، پروتئین‌ها و مواد مغذی دیگر است و این مواد مغذی از همه مواد غذایی و خوراکی‌هایی که فرد مصرف می‌کند، تأمین می‌شود. در صورتی‌که مواد مصرفی فرد، حاوی این مواد مغذی نباشد، مواد لازم به بدن نرسیده و رشد فرد دچار اختلال می‌شود.

افزایش احتمال بروز پوکی استخوان: مصرف مواد‌غذایی به‌کار رفته در فست‌فود‌ها کلسیم و املاح معدنی ناچیزی دارند که احتمال ایجاد پوکی استخوان را افزایش می‌دهند. علاوه بر آن مصرف نوشابه‌های گازدار نیز جذب کلسیم را کاهش داده و احتمال بروز پوکی استخوان را بالا می‌برند.

راهکارهای بهتر در استفاده از فست‌فودها

از آن جهت که رستوران‌های فست‌فودی در همه جهان گسترش پیدا کرده و متقاضی آنها نیز روز به روز بالا می‌رود، می‌توان راهکارهایی را به‌کار برد تا ضرر کم‌تری بدن انسان را تهدید کند. در اینجا چند راهکار مفید و ساده برای کم شدن ضرر استفاده از غذاهای آماده ارایه می‌شود:

استفاده از گوشت سفید به جای گوشت قرمز

استفاده کم‌تر سوسیس‌ها، کالباس‌ها و موادغذایی مشابه آنها

مصرف بیش‌تر سالادها

کاهش و یا حذف سس‌های مایونز و افزودنی‌های مضر و در عوض استفاده از سس‌های گوجه فرنگی

مصرف گوشت‌های کبابی در ساندویچ‌ها

استفاده از سیب‌زمینی‌های کبابی به جای سیب‌زمینی سرخ کرده

حذف نوشابه‌های گازدار و استفاده از آب، دوغ‌های کم نمک و بدون گاز و یا آب میوه‌های طبیعی

تهیه ساندویچ، برگر و پیتزای خانگی