چقدر آب در ایران هدر می‌رود؟

چقدر آب در ایران هدر می‌رود؟ براساس آخرین آمار، آب بدون درآمد در کل کشور به‌طور متوسط ۲۵٫۵ درصد تخمین زده می‌شود که از این میزان ۱۳٫۴ درصد مربوط به هدررفت واقعی است و این در شرایطی است که برای کاهش تنها یک درصد از تلفات آب، ۱۰۰۰ میلیارد تومان باید هزینه شود. به گزارش […]

چقدر آب در ایران هدر می‌رود؟

براساس آخرین آمار، آب بدون درآمد در کل کشور به‌طور متوسط ۲۵٫۵ درصد تخمین زده می‌شود که از این میزان ۱۳٫۴ درصد مربوط به هدررفت واقعی است و این در شرایطی است که برای کاهش تنها یک درصد از تلفات آب، ۱۰۰۰ میلیارد تومان باید هزینه شود.

به گزارش ایسنا، به دلیل وجود تجهیزات فرسوده آبی بخش زیادی از آب کشور هدر می‌رود البته این مسأله در همه جای دنیا صدق می‌کند. به همین دلیل نیز راهکارهای متعددی برای این موضوع در نظر گرفته شده است، در ایران نیز از سال‌های پیش سیاست مدیریت فشار در شبکه‌های آب شهری دنبال می‌شود؛ برای مثال شب‌ها که مصرف آب به حداقل می‌رسد، فشار شبکه‌ها بالاتر می‌رود و وقتی فشار بالا می‌آید احتمال پرت آب بیش‌تر می‌شود و اکنون در شبکه‌های آب، شیرهای تنظیم فشاری تعبیه کرده‌ایم که فشار را در ساعات روز تنظیم می‌کند.

البته در برخی مکان‌ها نیز هیچ چاره‌ای جز تعویض لوله‌ها وجود ندارد که این کار نیز تاکنون انجام شده و حدوداً طی سال‌های اخیر ۱٫۳ واحد درصد از هدر رفت آب کاهش یافته است و براساس گفته‌های حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در خصوص بهسازی شبکه‌های توزیع فرسوده آب، در همه دنیا بعد از احداث زیرساخت‌ها از محل درآمدهای آن سازمان، اقدام به تعمیر و نگهداری زیرساخت‌ها می‌کنند اما به دلیل آن‌که تعرفه‌های شرکت آب و فاضلاب تعرفه‌های مخفف است، این اتفاق نمی‌تواند بیفتد.

وی با بیان این‌که شرکت آب و فاضلاب کشور برای بازسازی تاسیسات متکی به اعتبارات دولتی است و این مسأله به دلیل تعرفه‌هایی است که برای شرکت وضع شده است، تصریح‌کرد: ستاد شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور یک طرح را آماده کرده است تا از امکانات بخش خصوصی برای کاهش آب بدون درآمد استفاده شود. در این زمینه بخش خصوصی، خود نسبت به کاهش پرتی آب اقدام و آبی را که جمع‌آوری و ذخیره می‌کند، شرکت آب و فاضلاب به قیمت تمام شده از بخش خصوصی خریداری می‌کند که این طرح در جهت کاهش پرتی آب و کاهش آب بدون درآمد انجام می‌شود.

در این بین در تهران که جمعیت و خطوط لوله بیش‌تری را به خود اختصاص داده نیز ازدیاد هدررفت آب به چشم می‌خورد، به‌طوری که براساس گفته‌های علیرضا نوذری‌پور، قائم مقام شرکت آب و فاضلاب تهران میزان هدررفت آب در تهران تنها ۱۰ درصد است، البته شاخص دیگری در حسابداری مشترکان آب وجود دارد تحت عنوان آب بدون درآمد یعنی شرکت آبفا تهران از مجموع آب تولید شده ٢٣ درصد از بهای آن را دریافت نمی‌کند.

وی با بیان این‌که در حال حاضر میزان هدررفت واقعی آب در تهران ۱۰ درصد است که آن هم به آب‌های زیرزمینی برگشته و تنها زیان اقتصادی یعنی هزینه تولید انتقال ذخیره تصفیه و توزیع دارد، گفت: به‌طور مثال ممکن است یک لوله شکسته شود و آب هدر رفت آن را جزو هدر رفت واقعی حساب کنیم و در شرایطی است که آن آب به مجموعه آب زیرزمینی بر می‌گردد.

وی با تأکید به این‌که حدود۱۱ درصد دیگر مربوط به هدر رفت ظاهری آب در تهران می‌شود که این میزان عمدتاً ناشی از خطای اندازه‌گیری توسط کنتور مشترکان، مصارف غیرمجاز و مصرف آتش‌نشانی است، اظهارکرد: علاوه بر این دو درصد باقیمانده نیز آبی است که در فرایند تصفیه استفاده می‌شود.

به گفته وی در مجموع باید گفت میزان‌ آب بدون درآمد در شهر تهران تنها ۲۳ درصد است که برای این میزان نیز هزینه‌ای از سوی شرکت آب و فاضلاب دریافت نمی‌شود، البته اقدامات ۶ سال گذشته شرکت آب و فاضلاب استان تهران در بازسازی شبکه‌های فرسوده و بازسازی تأسیسات منجر به کاهش سالانه یک درصد آب بدون درآمد شده است البته باید گفت که برای کاهش هر یک درصد از هدررفت واقعی آب نیاز به ۴۰۰ میلیارد تومان است، اظهار کرد:

میزان هدررفت از تأسیسات و شبکه در شهرهای بزرگ دنیا هنوز به کم‌تر از ۶ درصد کاهش نیافته زیرا این کار به سرمایه‌گذاری کلان نیاز دارد و شاید توجیه اقتصادی نداشته باشد که در این حوزه هزینه شود.

در این بین وزیر نیرو نیز درصد آب بدون درآمد کشور را حدود ۲۵٫۵ درصد عنوان کرده و معتقد است که از این مقدار ۱۳٫۴ درصد هدررفت فیزیکی است، اما این عدد نیز قابل کاهش است که این کار نیز جزو برنامه‌های وزارت نیروی دولت دوازدهم قرار گرفته تا در شهرهای بزرگ شاهد کاهش هدررفت آب باشیم. در حال حاضر نیز کار شروع شده و طبق وعده وزارت نیرو قرار است به انجام کار سرعت بخشیده شود.