نظر کارشناسان درباره تأثیر اصلاح نرخ تسعیر ارز بانک‌ها بر بورس

نظر کارشناسان درباره تأثیر اصلاح نرخ تسعیر ارز بانک‌ها بر بورس از بین مصوبات دولت برای حمایت از بورس اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها نیز دیده می‌شود که این امر سودآوری بانک‌های دارای منابع ارزی با وضعیت مناسب را بیشتر می‌کند و می‌تواند منجر با مثبت شاخص بانک‌ها در بازارسرمایه شود. به گزارش ایسنا، […]

نظر کارشناسان درباره تأثیر اصلاح نرخ تسعیر ارز بانک‌ها بر بورس

از بین مصوبات دولت برای حمایت از بورس اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها نیز دیده می‌شود که این امر سودآوری بانک‌های دارای منابع ارزی با وضعیت مناسب را بیشتر می‌کند و می‌تواند منجر با مثبت شاخص بانک‌ها در بازارسرمایه شود. به گزارش ایسنا، دولت و مجلس برای حمایت از بازارسرمایه مصوباتی را در نظر گرفته‌اند که در بین آن‌ها موافقت بانک‌مرکزی با اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها نیز دیده می‌شود. پیش از این، رئیس کل بانک‌مرکزی از آمادگی این بانک برای اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها متناسب با شرایط غیرتحریمی‌خبر داد و مؤثر واقع شدن آن در قیمت سهام بانک‌ها را مشروط به اعطای معافیت مالیات سود ناشی از تسعیر، تا زمان نقد شدن آنها دانست. نرخ تسعیر عبارت است از نرخ تبدیل دو واحد پولی به یکدیگر (شامل انواع نرخ‌های برابری رسمی، قراردادی و…) که در فرآیند تسعیر به‌کار گرفته می‌شود، به‌ نحوی‌ که نتایج آن عموماً با آثار تغییرات نرخ ارز بر جریان‌های وجوه نقد واحد تجاری و ارزش ویژه آن هماهنگی داشته باشد و این اطمینان را ایجاد کند که صورت‌های مالی، تصویری مطلوب از نتایج عملکرد ارائه می‌دهد. بانک‌مرکزی در بخشنامه‌ای نرخ تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به منظور تهیه صورت‌های مالی پایان سال ۱۳۹۹ بانک‌ها را برای هر یورو، معادل ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان و برای هر دلار، ۱۱ هزار تومان اعلام کرده بود. براساس این گزارش، در آخرین معاملات بازارسرمایه در هفته گذشته سه گروه بانک‌ها، خودرو و فلزات اساسی با بیشترین ارزش معاملات در زمره برترین صنایع بورسی قرار گرفتند و در این بین شاخص گروه بانک‌ها با رشد ۴٫۲ درصدی بیشترین رشد را در میان سایر گروه‌ها داشت که استقبال از این گروه‌ها به خوش‌بینی به مذاکرات و دسترسی به ذخایر ارزی و مهم‌تر از همه اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها ربط دارد.

تقویت صورت‌های مالی بانک‌ها

برای پاسخ به اینکه اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها چه کمکی به بورس می‌کند، وحید شقاقی شهری؛ یک کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: حق طبیعی سهامداران بانک‌ها بود تا بانک‌مرکزی اجازه دهد که نرخ تسعیر ارز در صورت‌های مالی بانک‌ها لحاظ شود تا سودآوی بانک‌هایی که دارای منابع ارزی مناسبی هستند، تقویت شود. وی افزود: به بازارسرمایه باید اجازه داده شود تا نیروهای عرضه و تقاضا آن را به تعادل برسانند. در مردادماه سال گذشته شاخص کل بورس به دومیلیون و ۸۰ هزار واحد افزایش پیدا کرد که به دلیل انتقال نقدینگی به سمت این بازار بود اما به تدریج خود را با دیگر بازارها به تعادل رساند که تعادل آن در شرایط فعلی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد است. این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: هرگونه حمایت از بازارسرمایه به نوعی دستکاری کردن آن است و تعادل غیرواقعی در بازار ایجاد خواهد کرد اما اصلاح نرخ تسعیر ارز بانک‌ها و لحاظ کردن آن در صورت‌های مالی آن‌ها باید پیش از این اتفاق می‌افتاد. طبق گفته شقاقی، بانک‌هایی که وضعیت منابع ارزی آنها مناسب است، اگر نرخ تسعیر ارز را در ترازنامه آن‌ها درنظر بگیریم، ترازنامه آنها از لحاظ وضعیت درآمد و سودآوری بهتر خواهد شد به‌گونه‌ای که در دو سه روز اخیر شاهد مثبت شدن شاخص بانک‌ها در بازارسرمایه هستیم.

تغییر قیمت ارز سهام بانک‌ها را جذاب‌تر می‌کند

شاهین احمدی؛ تحلیلگر بازارسرمایه، نیز در این خصوص می‌گوید که این تغییر قیمت ارز می‌تواند سهام بانک‌ها را جذاب‌تر کند. وی افزود: هر یک از بانک‌ها یکسری دارای‌های ارزی بلوکه شده در خارج از کشور دارند که از محل آنها، سود و زیانی شناسایی می‌شود؛ این در حالی است که با تغییر نرخ تسعیر ارز، این رقم به نسبت رقم قبلی، سود هر سهم را بالاتر می‌برد. احمدی؛ می‌گوید: البته این سود قابل توزیع نیست؛ اما اوضاع بانک‌ها را به لحاظ ترازنامه‌ای بهبود می‌بخشد؛ به‌خصوص اینکه بانک‌هایی که مازاد ذخیره ارزی دارند می‌توانند بهره بیشتری از این تغییر نرخ تسعیر ببرند. این تحلیلگر بازارسرمایه در پاسخ به این سؤال که آیا نرخ تعیین شده منطقی است، گفت: در تعیین نرخ تسعیر ارز، پارامترهای زیادی دخیل هستند؛ اما با توجه به اینکه اطلاعات دقیقی بر روی صندوق ذخیره ارزی و تراز دریافت و پرداخت بانک‌ها وجود ندارد، خیلی دقیق نمی‌توان بر روی منطقی بودن یا نبودن این نرخ نظر داد. احمدی؛ ادامه داد: این تغییر در نرخ تسعیر ارز، جذابیت بیشتری برای بانک‌هایی دارد که تراز ارزی دارند.