انتشار ۲۰ اولویت وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم

فعالان حوزه ICT و فضای مجازی با اعلام برخی شاخص‌ها به‌عنوان کارهای عقب افتاده و میراث دولت دوازدهم برای وزیر ارتباطات آینده بر حرکت کشور به سمت تحول و اقتصاد دیجیتال تأکید کردند. به گزارش مهر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌واسطه مأموریتی که در تأسیس و تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز فضای مجازی کشور دارد، […]

فعالان حوزه ICT و فضای مجازی با اعلام برخی شاخص‌ها به‌عنوان کارهای عقب افتاده و میراث دولت دوازدهم برای وزیر ارتباطات آینده بر حرکت کشور به سمت تحول و اقتصاد دیجیتال تأکید کردند. به گزارش مهر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌واسطه مأموریتی که در تأسیس و تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز فضای مجازی کشور دارد، مهم‌ترین بخش از زنجیره مدیریت فضای مجازی محسوب می‌شود و به همین دلیل اولویت برنامه‌ها و دیدگاه‌های وزیر آینده ارتباطات برای توسعه این بخش دارای اهمیت بسیاری است. به همین دلیل انتظار می‌رود وزیر جدید، بتواند چالش‌ها و عقب‌ماندگی‌هایی که به نوعی میراث به جا مانده از دولت دوازدهم در این بخش است را مرتفع کند.

میراثی که جهرمی ‌برای وزیر بعدی به جا گذاشت

مروری بر عملکرد چهارساله محمدجواد آذری‌جهرمی؛ به‌عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت حسن روحانی، نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌های صورت گرفته، برخی شاخص‌ها و محورهای توسعه در این بخش نمره قبولی نگرفتند و می‌توان از این شاخص‌ها به‌عنوان میراثی یاد کرد که برای وزیر ارتباطات دولت آینده باقی مانده است. برای مثال با وجود تأکیدات مکرر بر تحقق شبکه ملی اطلاعات، این پروژه در دولت حسن روحانی نمره قبولی نگرفت و بر مبنای آنچه که از سوی مرکز ملی فضای مجازی عنوان شده در پایان دولت دوازدهم تنها ۳۰ درصد پیشرفت این شبکه به ثبت رسیده است. عدم توسعه زیرساخت‌های اطلاعاتی و خدمات پایه کاربردی مانند پیام‌رسان‌های بومی‌و موتور جستجو، عدم تحقق مفهوم حکمرانی سایبری، عدم تحقق مفهوم واقعی دولت الکترونیک و سرعت و کیفیت دسترسی پایین به اینترنت ثابت از دیگر انتقاداتی است که به عملکرد آذری‌جهرمی‌وارد است. به طور کل می‌توان حدود ۲۰ شاخص را به‌عنوان مطالباتی عنوان کرد که به اعتقاد فعالان و صاحب‌نظران حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی، دولت دوازدهم توفیقی بر اجرای کامل آنها نداشته و به نوعی مورد غفلت واقع شده است. از این‌رو وزیر ارتباطات دولت جدید باید در برنامه‌های خود این محورها را برای توسعه این بخش مدنظر قرار دهد.

شاخص‌های پیشنهادی

شاخص‌های پیشنهادی

۱- پیاده‌سازی کامل زیرساخت‌های ارتباطی و اطلاعاتی شبکه ملی اطلاعات

۲- توسعه خدمات پایه کاربردی مانند پیام‌رسان‌ها، موتور جستجو و ایمیل

۳- بهبود رتبه ایران در رده‌بندی جهانی اینترنت ثابت و همراه

۴- توسعه اینترنت ثابت با فناوری‌های جدید مانند VDSL و فیبرخانگی

۵- افزایش کیفیت و سرعت دسترسی به اینترنت

۶- دسترس پذیر بودن اینترنت برای خانوارهای کم‌تر برخوردار

۷- کاهش قیمت اینترنت در راستای کاهش شکاف دیجیتالی

۸- توسعه فناوری‌های جدید مانند ۵G، اینترنت اشیا و هوش مصنوعی

۹- تحقق اقتصاد دیجیتالی در کشور با تأکید بر حفظ منافع ملی

۱۰- پیاده‌سازی کامل دولت الکترونیک

۱۱- افزایش سهم ترافیک داخلی نسبت به ترافیک خارجی پهنای باند

۱۲- تحقق حاکمیت سایبری

۱۳- ساماندهی پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی

۱۴- ایجاد نمایندگی پلتفرم‌های خارجی در کشور و الزام آنها برای پذیرفتن قوانین و مقررات

۱۵- تحقق حکمرانی داده با تأکید بر حفظ حریم خصوصی و داده کاربران

۱۶- ارتقای وضعیت امنیت سایبری

۱۷- استفاده از توان داخلی برای تولید تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری حوزه ICT

۱۸- حمایت از بخش‌خصوصی و استارت‌آپ‌ها برای بومی‌سازی فناوری

۱۹- اجرای مصوبات شورای‌عالی فضای مجازی

۲۰- تسریع در بهره‌برداری از پروژه‌های فضایی

تحول دیجیتال مهم‌ترین نیاز آینده کشور

نگاهی به اظهارات فعالان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات و فضای مجازی نشان می‌دهد که اغلب این فعالان متفق‌القول هستند که کشور برای چهار سال آینده نیازمند تحول دیجیتال است که باید بر پایه اقتصاد دیجیتالی شکل بگیرد. آنها می‌گویند که وزیر پیشنهادی باید برنامه‌ریزی و فرآیندهای اجرایی در اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات را به سمت همگرایی و تمرکز بر استفاده از خدمات دیجیتال در تمامی‌ابعاد پیش ببرد. در کنار آن موضوع توجه به ابعاد شبکه ملی اطلاعات و حاکمیت سایبری و نیز تحقق شعار سال مبنی بر مانع‌زدایی و تسهیلگری مورد انتظار است. فعالان تشکل‌های حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات بزرگ‌ترین انتظار و خواسته از حاکمیت، دولت و همچنین وزیر آینده این بخش را ایجاد فضایی همگون و همسو در راستای تسریع حرکت کشور به سمت تحول دیجیتال عنوان می‌کنند که آینده‌ای روشن را برای ایران رقم بزند. به باور این فعالان رئیس‌جمهور باید وزیری را در حوزه ICT انتخاب کند که بتواند از ظرفیت و توانایی بخش‌خصوصی استفاده درست و صحیحی داشته باشد و وعده‌هایی که می‌دهد در حد حرف و شعار نباشد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات آتی باید آشنا به تحول دیجیتال و مسلط به اقتصاد دیجیتال و دارای نقش تسهیلگری باشد و با مانع‌زدایی و حذف قوانین اضافی، باعث رونق کسب‌وکار در این بخش شود.

فعالان صنعت مخابرات نیز معتقدند که در دولت قبل حوزه زیرساخت، بومی‌نشده و شبکه مخابرات غیربومی، داده‌های امنیتی، اقتصادی، بانکی و… را در معرض خطر قرار می‌دهد. آنها معتقدند که وزیر بعدی ارتباطات باید برنامه‌های راهبردی برای رویارویی با انقلاب صنعتی چهارم مانند دولت هوشمند، بلاکچین و استقلال رگولاتوری داشته باشد؛ برای موارد راهبردی صنعت ICT از قبیل تحول دیجیتال و اقتصاد دیجیتال نگاه درستی داشته باشد و بتواند این وزارتخانه را به یک وزارتخانه راهبردی همگام با روند جهانی تبدیل کند. به گفته فعالان این صنعت، در برنامه کشورهای توسعه یافته دولت الکترونیکی جای خود را به دولت هوشمند داده و با وجودی که الگوریتم‌های هوش‌مصنوعی با سرعت فراوان در حال تغییر و تحول هستند، دولت‌های مختلف به تدوین برنامه‌های جامع هوش‌مصنوعی روی آورده‌اند. در این میان اعضای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز با اظهار امیدواری از اینکه ICT در برنامه‌ریزی‌های دولت سیزدهم مورد توجه جدی قرار گیرد، از وزیر آینده ارتباطات خواسته‌اند تا حرکت کشور به سمت تحول دیجیتال را تسریع کند.