دلارزدایی دولت در بودجه ۱۴۰۳

گروه بازارسرمایه ـ دلار، همان عاملی که زندگی و کسب‌وکار ما را در شعاع تأثیر مستقیم خود قرار داده است. ما کشوری در حال توسعه هستیم و کشورهای در حال توسعه واردات بیشتری از صادرات دارند. برای واردات نیاز به دلار است و دلاری که به واسطه‌ صادرات وارد کشور می‌شود حجمش کمتر از دلاری […]

گروه بازارسرمایه ـ دلار، همان عاملی که زندگی و کسب‌وکار ما را در شعاع تأثیر مستقیم خود قرار داده است. ما کشوری در حال توسعه هستیم و کشورهای در حال توسعه واردات بیشتری از صادرات دارند. برای واردات نیاز به دلار است و دلاری که به واسطه‌ صادرات وارد کشور می‌شود حجمش کمتر از دلاری است که به وسیله واردات از کشور خارج می‌گردد. پس در نتیجه ما برای واردات نیاز به دلار داریم. اگر قیمت دلار افزایش یافته یا دچار نوسان شود، اقتصاد کشور نیز دچار تزلزل می‌شود. گرچه یکی از مهم‌‌ترین دلایل کشور‌ها برای دلارزدایی، موضوع تحریم‌های بین‌المللی و استفاده ایالات‌متحده از دلار به‌عنوان ابزار تسلیحاتی علیه کشورهای تحت تحریم است و از این‌رو از سوی ایران هم الزاماتی در راستای کمرنگ کردن نقش دلار در اقتصاد وجود دارد، اما در عین حال کارشناسان اقتصادی معتقدند دلارزدایی و مبارزه با دلار اولویت اول اقتصاد در شرایط تحریم‌ ایران نیست، آن هم در شرایطی که ما همچنان در لیست سیاه FATF هستیم و از طرف دیگر، ریال ایران هم در حال‌حاضر از کم‌ارزش‌‌ترین واحدهای پولی جهان است.

خداحافظی با دلار در بودجه ۱۴۰۳

در لایحه بودجه ۱۴۰۳، یورو جایگزین دلار شده و نرخ تسعیر ارز هم ۳۱ هزار تومان تعیین شده که در بودجه پارسال ۲۳ هزار تومان پیشنهاد و ۲۵ هزار تومان تصویب شده بود. متن کامل بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳ که روز گذشته طی نامه‌ای از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد، امروز منتشر شد. بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور مشتمل بر هفت فصل شامل احکام سقف منابع، سقف درآمد و تراز عملیاتی سقف واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای، سقف واگذاری دارایی‌های مالی، منابع هدفمندسازی یارانه‌ها و مفروضات پیش‌بینی منابع و مصارف بودجه، تقدیم مجلس شد. در این لایحه نرخ تسعیر ارز ۳۱ هزار تومان پیشنهاد شده که نسبت به سال قبل افزایش داشته است. نکته قابل‌توجه این است که در بودجه سال ۱۴۰۳ منابع و مصارف ارزی براساس یورو نوشته شده است. بنابراین به نظر می‌رسد دولت قصد دارد یورو را جایگزین دلار کند. گفتنی است؛ نرخ تسعیر ارز در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به دلار و برابر ۲۳ هزار تومان بود که در قانون بودجه به ۲۵ هزار تومان افزایش یافت.

سقف تسهیلات فاینانس ۳۰ میلیارد یورو ماند

همچنین براساس لایحه بودجه سال آینده، سقف تسهیلات تأمین مالی خارجی (فاینانس) برای طرح‌های دولتی و غیردولتی معادل ریالی ۳۰ میلیارد یورو تعیین می‌شود که نسبت به امسال افزایش یافته است. به گزارش ایسنا، در تبصره سه لایحه بودجه سال آینده که به تأمین مالی خارجی مربوط می‌شود، آمده است سقف تسهیلات مالی خارجی برای طرح‌های دولتی و غیردولتی در سال ۱۴۰۲ معادل ریالی ۳۰ میلیارد یورو تعیین می‌شود. در مواردی که استفاده از تسهیلات مالی خارجی منوط به تضمین دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر بازپرداخت اصل و هزینه‌های تسهیلات مالی اخذ شده از منابع تأمین‌کنندگان مالی بانک‌های کارگزار خارجی و بانک‌ها و مؤسسات مالی و توسعه‌ای بین‌الملل باشد وزیر امور اقتصادی مجاز است به نمایندگی از طرف دولت ضمانت‌نامه‌های کلی یا اختصاصی لازم را حداکثر ظرف یک ماه پس از تصویب طرح‌های مذکور در شورای اقتصادی صادر کند. همچنین تعهد بازپرداخت تسهیلات مالی خارجی مربوط به تجهیزات کارگاهی مراکز فنی و حرفه‌ای و آزمایشگاهی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های دولتی و آزمایشگاه‌های دولتی مستقر در پارک‌های علم و فناوری برای تحقق مأموریت‌های فناورانه آن‌ها و ۵۰ درصد تسهیلات یاد شده بابت تأمین ناوگان و تجهیزات قطار شهری از محل اعتبارات بودجه عمومی پیش‌بینی می‌شود. بر این اساس، سقف تسهیلات تأمین مالی خارجی (فاینایس) برای طرح‌های دولتی و غیردولتی در سال‌جاری معادل ریالی ۲۶ میلیارد یورو است.