در سال 1402

فقط ۶۰۰ هزار لپ‌تاپ در سال گذشته به کشور وارد شد!

حدود ۶۰۰ هزار دستگاه لپ‌تاپ طبق آمار گمرک سال ۱۴۰۲ با ارزش ۲۶۰ میلیون دلار یا ۲۲ همت وارد کشور شده است. این آمار نسبت به سال گذشته تنها ۱۳ میلیون دلار رشد داشته که رشد ناچیزی را نشان می‌دهد. به گزارش پیوست، تعداد لپ‌تاپ‌های وارد شده به کشور در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تقریباً […]

حدود ۶۰۰ هزار دستگاه لپ‌تاپ طبق آمار گمرک سال ۱۴۰۲ با ارزش ۲۶۰ میلیون دلار یا ۲۲ همت وارد کشور شده است. این آمار نسبت به سال گذشته تنها ۱۳ میلیون دلار رشد داشته که رشد ناچیزی را نشان می‌دهد. به گزارش پیوست، تعداد لپ‌تاپ‌های وارد شده به کشور در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تقریباً یکسان است و رشد ناچیزی را نشان می‌دهد اما کاربران ایرانی به دلیل تغییرات نرخ ارز، در سال ۱۴۰۲ حدود ۸٫۵ هزار میلیارد تومان بیشتر برای خرید لپ‌تاپ هزینه کرده‌اند. آمار ورود لپ‌تاپ به کشور در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن عملاً افزایش چشمگیری نداشت، این در حالی است که محاسبه تفاوت نرخ ارز در این دو سال نشان می‌دهد اگرچه تفاوت واردات در این دو سال قابل اعتنا نبود اما کاربران ایرانی در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۲ همت برای خرید لپ‌تاپ صرف کردند که نسبت به سال قبل از آن حدود هشت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بیشتر است. در نتیجه نه‌تنها کالاهای مورد مصرف ایرانی‌‌ها از گروه میان‌رده به ارزان قیمت سقوط کرد، بلکه بازار پررونقی هم برای کالاهای کارکرده و مستعمل ایجاد شد. هنوز آماری از سوی گمرک یا سایر نهاد‌های مرتبط در مورد تعداد لپ‌تاپ‌‌ها و تبلت‌های وارداتی منتشر نشده اما نگاهی به وضعیت پروفروش‌‌ترین لپ‌تاپ‌های بازار عدد حدود ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را به‌عنوان هزینه متوسط خرید یک لپ‌تاپ نشان می‌دهد. اگر این عدد را با دلار ۵۰ هزار تومانی (صرف نظر از هزینه‌هایی مانند حمل، مالیات، سودبازرگانی، ارزش‌افزوده و…) در نظر بگیریم، لپ‌تاپ‌های مورد توجه ایرانی‌‌ها به‌طور متوسط ۵۵۰ دلار قیمت دارد که غالباً شامل لپ‌تاپ‌های ارزان قیمت و مقرون به‌صرفه می‌شود. اگر همین عدد را به‌عنوان مبنای واحد برای هر دستگاه قرار دهیم می‌توان برآورد کرد کمتر از ۶۰۰ هزار دستگاه در سال گذشته وارد کشور شده است. این آمار از آنجا اهمیت پیدا می‌کند که در سال قبل از آن نیز تقریباً همین مقدار ارز به واردات لپ‌تاپ اختصاص پیدا کرده است. با توجه به نوسانات اقتصادی کشور، تفسیر رفتار مصرف‌کننده در این شرایط کار آسانی نیست اما به‌طور مشخص بخشی قابل‌توجهی از نیاز کاربران از طریق خرید دستگاه‌های دست‌دوم وارداتی یا مدل‌های مستعمل داخلی در حال تأمین است. در این گزارش قصد داریم نگاهی تحلیلی به میزان واردات لپ‌تاپ در سال ۱۴۰۲ بیندازیم و آن را با سال ۱۴۰۱ مقایسه کنیم.

آمار ارزش واردات لپ‌تاپ در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲

لپ‌تاپ‌‌ها با کد تعرفه ۸۴۷۱۳۰۲۰ در آمار واردات گمرک منتشر می‌شوند. لپ‌تاپ‌‌ها دارای حقوق گمرکی چهار درصد و سود بازرگانی صفر هستند با این حال یک‌درصد حقوق ورودی و ۹ درصد مالیات بر ارزش‌افزوده به هزینه‌ آن‌ها افزوده می‌شود. البته از ابتدای سال ۱۴۰۳ مالیات بر ارزش‌افزوده با مبنای ۱۰درصد محاسبه خواهد شد. با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط گمرک تنها میزان ارزش و وزن کالاهای وارداتی موجود است و نمی‌توان آمار تعداد لپ‌تاپ‌های واردشده به کشور را مشاهده کرد. مقایسه آمار ارزش (میلیون دلاری) واردات لپ‌تاپ در سال ۱۴۰۱ با ۱۴۰۲ نشان می‌دهد در طی این یک سال افزایش ۱۳ میلیون دلاری واردات صورت گرفته است که اندکی بیش از پنج درصد رشد را نشان می‌دهد. اما با توجه به اینکه ارزش دلار در طی این یکسال افزایش یافته است این افزایش رقمی (میلیون دلاری) در سال گذشته قابل توجیه است. تغییر جزئی در ارزش دلاری واردات لپ‌تاپ نشان می‌دهد علاوه بر کاهش تقاضا، میزان عرضه نیز مناسب نبوده است و به همین دلیل محمدرضا فرجی؛ رئیس اتحادیه فناوران، هشدار می‌دهد که کمبود عرضه باعث افزایش قیمت‌ در آینده می‌شود.

کشورهای مبدأ برای واردات لپ‌تاپ به ایران

به‌طور کلی از پنج کشور دنیا عمده‌ واردات کالای الکترونیک لپ‌تاپ به ایران صورت گرفته است. در میان این مبادی واردکننده به کشور امارات متحده با بیش‌‌ترین میزان ارزش دلاری حدود ۲۴۸ میلیون دلار بالا‌ترین جایگاه را به خود اختصاص داده است. پس از آن چین با مقدار حدود ۱۳ میلیون در رتبه دوم مبدأ لپ‌تاپ‌های وارداتی و ترکیه در جایگاه بعد از آن با مقدار تقریبی ۸۳ هزار دلار در سال ۱۴۰۲ اعلام گردیده است.

دسته‌بندی لپ‌تاپ‌‌ها براساس قیمت

لپ‌تاپ‌های مقرون به‌صرفه: این‌‌ها لپ‌تاپ‌های سطح ابتدایی هستند که معمولاً کمتر از ۵۰۰ دلار قیمت دارند. آن‌‌ها برای کار‌های اولیه مانند مرور وب، پردازش کلمه و مصرف چند رسانه‌ای مناسب هستند.

لپ‌تاپ‌های میان‌رده: این لپ‌تاپ‌‌ها معمولاً بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار قیمت دارند. این مدل‌‌ها در مقایسه با لپ‌تاپ‌های مقرون به‌صرفه، عملکرد بهتر، ویژگی‌های بیشتر و گاهی اوقات طراحی شیک‌تری هستند. لپ‌تاپ‌های میان رده برای کار‌های عمومی، بازی‌های سبک و ویرایش چند رسانه‌ای مناسب هستند.

لپ‌تاپ‌های حرفه‌‌ای: لپ‌تاپ‌های حرفه‌‌ای با قیمت بالای ۱۰۰۰ دلار، عملکرد برتری دارند و در ساخت آن‌ها از مواد با کیفیت استفاده شده است. این محصولات ویژگی‌های پیشرفته و گاهی طراحی‌های تخصصی (مانند لپ‌تاپ‌های بازی یا دستگاه‌های فوق‌سبک) را ارائه می‌دهند. لپ‌تاپ‌های حرفه‌‌ای برای کار‌های سخت مانند بازی، ویرایش ویدئو، توسعه نرم‌افزار و کار حرفه‌ای مناسب هستند.

لپ‌تاپ‌های پریمیوم یا لوکس: این مدل‌ها، لپ‌تاپ‌های رده بالایی هستند که می‌توانند چندین هزار دلار قیمت داشته باشند. آن‌‌ها اغلب دارای فناوری پیشرفته، بدنه درجه یک (مانند فیبر کربن یا آلومینیوم) و طرح‌های منحصربه‌فرد هستند.