از قیطریه تا پارک لاله

درختان را اعدام نکنید!

میترا براتی- درخت یکی از زیبا‌ترین عناصر در طبیعت است و مشاهده درختان می‌تواند به هر بیننده‌ای حس خوبی را انتقال دهد. از سوی دیگر گسترش زندگی شهری و دور شدن آدمی از طبیعت، فضای بسیاری از شهر‌ها را نامطلوب و مصنوعی کرده و با توجه به ضرورت زندگی شهری، چاره‌کار؛ ساماندهی ساختار شهری و […]

میترا براتی- درخت یکی از زیبا‌ترین عناصر در طبیعت است و مشاهده درختان می‌تواند به هر بیننده‌ای حس خوبی را انتقال دهد. از سوی دیگر گسترش زندگی شهری و دور شدن آدمی از طبیعت، فضای بسیاری از شهر‌ها را نامطلوب و مصنوعی کرده و با توجه به ضرورت زندگی شهری، چاره‌کار؛ ساماندهی ساختار شهری و همساز کردن آن با طبیعت است. به اعتقاد جمعی از کارشناسان در این میان فضای سبز و از جمله درختان، نقشی مهم در زیباسازی شهر‌ها دارند. همچنین به گفته کارشناسان، بسیاری از درختان، آلاینده‌هایی همچون دی‌اکسید گوگرد یا ترکیبات سُرب را از هوا می‌گیرند و در بافت‌های خود نگاه می‌دارند که منجر به کاهش آلودگی هوا می‌شود. همچنین گیاهان پرتو فرابنفش خورشید را که برای سلول‌ها زیان‌بخش است، جذب می‌کنند.

از قیطریه تا لاله

اما با تمام امتیازاتی که درختان دارند نیز باعث نشده تا جان آنان در خطر نباشد! چندی پیش بود که تصمیم شهرداری تهران برای ساخت مسجد در پارک قیطریه با انتقاد مواجه شده بود. اما در شرایطی که جنجال پارک قیطریه همچنان ادامه دارد، حصارکشی بیش از سه هزار متر از پارک لاله تهران، جنجال دیگری را رقم زد! به‌تازگی ویدیویی در رسانه‌های اجتماعی فراگیر شد که نشان می‌داد شماری از شهروندان با تجمع در مقابل حصار‌های پارک لاله به قطع درختان این پارک و هرگونه ساخت‌وساز در آن اعتراض می‌کنند. پیش‌تر گزارش شده بود که محدوده حصارکشی بخش بزرگی از محوطه قدیمی پارک است که درختان کهنسال دارد. بر مبنای این گزارش، شهرداری قصد دارد در این محدوده ساختمانی بسازد. در همین رابطه، مرتضی‌هادی جابری‌مقدم؛ عضو هیئت‌علمی دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران، در ویدیویی از مقابل حصار‌های پارک لاله ضمن تأیید اینکه در محدوده حصار‌‌ها انبوهی از درختان قرار دارند، گفت که «سه هزار متر از پارک لاله را با هدف عملیات ساخت‌وساز حصارکشی کرده‌اند». او در ادامه، اضافه کرد: «هیچ عقل سلیم و مدیریت خردمندانه‌ای در این نقطه از مرکز شهر تهران که با تراکم مواجه است، چنین تصمیمی نمی‌گیرد». این استاد دانشگاه، با بیان اینکه متر به متر پارک لاله ارزشمند است، تأکید کرد که «پیرامون پارک لاله، مراکز و ساختمان‌هایی با کاربری‌های مختلف وجود دارد و نیازی به ساخت هیچ بنایی در دل پارک لاله نیست و فضای سبز آن باید حفظ شود». دیروز (یکشنبه) نیز عضو شورای شهر تهران در توئیتی از تصمیم شهرداری تهران برای اعدام درختان پارک لاله خبر داد. هدی اقراریان؛ عضو شورای شهر تهران، در توئیتی نوشت: ‏مردم شریف تهران؛ جمعی از همکاران شورا با اقدامات پرحاشیه ‎ مخالف‌اند و اجازه اعدام درختان در پارک لاله را نخواهیم داد. ساخت فرهنگسرا به قیمت نابودی درختان و فضای سبز اشتباه است. مهدی عباسی؛ رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران نیز، از شهرداری تهران خواست که طرح پارک لاله را در زمین‌های اطراف اجرایی کند. مهدی عباسی؛ در تذکر پیش از دستور خود، در جلسه شورای شهر تهران، با بیان اینکه شهرداری تهران می‌بایست در مورد مسائل شهرسازی اگر آگاهی لازم را ندارد کسب اطلاع کند، گفت: از شهرداری تهران می‌خواهم که از دانش، علم و تجربه نخبگان استفاده کند. وی با بیان اینکه زمانی که از دانش افراد خبره بهره‌مند نشوند، می‌شود وضعیت پارک لاله، اظهار کرد: بار دیگر تأکید می‌کنم که شهرداری تهران لازم است که از افکار عمومی مراقبت کند. عباسی؛ تأکید کرد: سرانه‌ها به اندازه کافی در محدوده پارک لاله وجود دارد و زمین باز در اطراف دانشگاه تهران زیاد است و می‌توان هر برنامه‌ای که شهرداری تهران برای پارک لاله دارد، به آنجا منتقل شود.